türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
artvin

Artvin Gezi Rehberi

Artvin Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Artvin ili, son yıllarda doğa turizmi ile ziyaret edilecek gözde bölgeler arasına girmiştir. Dağları, vadi, kanyon ve gölleri ile Artvin’in merkezi de dahil olmak üzere 9 ilçesi bulunmaktadır. Kuzeybatı sınır komşusu Gürcistan olan Artvin’e güney yönünde 226km ile Erzurum, batı yönünde 161km ile Rize, doğusunda 117km ile Ardahan illeri komşudur. Artvin’in kuzeyinde Karadeniz vardır. Ankara’ya mesafesi 980km, İstanbul’a 1301 km, İzmir’e 1559km, Antalya’ya 1466 km’dir.

Türkiye’nin kuzeydoğusunun en uç sınırında olan Artvin ili, belli başlı büyükşehirlere olan uzaklığına rağmen karayolu bağlantılarıyla rahat ve kolay ulaşılabilir bir konumda yer almaktadır. Sakarya’dan başlayıp Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden geçen Karadeniz sahil yolu şehre ulaşımda en çok kullanılan güzergahtır. Artvin il merkezinde bulunan Artvin Otobüs Terminali şehirlerarası karayolu ulaşımında, bünyesindeki otobüs firmalarıyla hizmet vermektedir. Artvin Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret ederek gereken bilgilere ulaşabilirsiniz.

Havayolu ulaşımı tercih edenler için, Artvin’e 76 km mesafede olan Artvin Hopa Havalimanı, Gürcistan sınırı içerisinde bulunan Batum Havalimanına bağlı ayrı bir terminal olarak hizmet vermektedir. Artvin’e geçecek olan yolcuların Türkiye sınırından ücretsiz girebilmeleri için Batum Havalimanı’nın XHQ kodu ile uçak rezervasyonu yaptırmaları gerekmektedir. Artvin’e en yakın mesafede diğer havalimanları ise 230 km ile Trabzon, 212 km ile Kars, 201 km ile Erzurum havalimanlarıdır.

Demiryolu ulaşımı için Artvin’e en yakın tren istasyonu Erzurum ilinde bulunmakla birlikte, denizyolu ulaşımı için İstanbul – Samsun – Trabzon arası feribot seferleri yapılmaktadır.

artvin karago

Artvin'in Tarihi

Bölgede bugüne kadar yapılan antik kazı çalışmalarında M.Ö 10000 yıllarına kadar izlere rastlanmıştır. Artvin yöresine egemen olan ilk kavimler arasında Türklerin ataları sayıların Huriler kavmi M.Ö 2000li yıllarda bölgede hakim olmuş, daha sonra sırasıyla Hititler, İskitler, Arsaklar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi medeniyetlerin sınırları içerisinde yer almıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Serhat şehri olarak anılan Artvin ili, milli miücadele döneminde de stratejik öneme sahip merkezlerden biri olma özelliğindedir. Cumhuriyet döneminde Rize merkezi olmak üzere birleşik Çoruh vilayeti olan il 1936 tarihinde ayrılarak Artvin ili olarak kabul edilmiştir.

Artvin Turistik Yerler

Karagöl

Artvin şehir merkezine 57 km uzaklıkta bulunan Karagöl – Sahara Milli Parkı Borçka ilçesindedir. Etrafındaki zengin bitki örtüsü ile göz alıcı güzelliğe sahip olan alan yaban hayatına da ev sahipliği yapmaktadır. Çadır ya da karavan kamp yapma imkanının bulunduğu göl çevresinde doğa yürüyüşü ve bisikletle gezinti alanları mevcuttur.

Büyüleyici atmosfere sahip göl, fotoğrafçıların gözde mekanları arasında yer almaktadır. Ayrıca yakındaki yağmur ormanı ekosistemi özelliğine sahip Şavşat Karagöl’ünü de ziyaret edebilir bakir doğasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Mençuna Şelalesi

Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olan bu doğal güzellik 50 metre yükseklikten akan sularıyla görenleri büyülemektedir. Artvin’in Arhavi ilçesine 15 km uzaklıktaki şelale yakınlarında Mesire ve piknik alanları bulunmaktadır.

Hatila Vadisi Milli Parkı

Şehir merkezine 10 km mesafedeki vadi içerisinde Hatila Deresini barındırmaktadır. Milli park içerisinde kamp için ayrılmış alanlarda çadır kurma ve karavanla kamp yapma imkanı olduğu gibi bungalovlarda da konaklanabilmektedir.

Türkiye’nin en yüksek sarp kayalara monte edilmiş cam terasına çıkarak muhteşem manzarayı görmeniz mümkün olmaktadır.

Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin – Ardanuç yolunun 25. Kilometresinde yer alan kanyon Çoruh nehrinin kollarının açtığı dar ve derin bir vadidir. ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan Grand Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu özelliğine sahip olan derin vadinin yamaç eğimi 90 dereceyi bulmaktadır. Trekking tutkunları ve macera severler için harika bir mekan olan kanyon içinde ilerlerken çok sayıda küçük mağaralara rastlamanız mümkün.

Yusufeli

Artvin şehir merkezine 85 km uzaklıkta olan bu güzel ilçe Çoruh nehri ve Barhal çayının kesiştiği vadi üzerine kurulmuştur. Yemyeşil doğasının yanında Yusufeli ilçesi Artvin tarihini oluşturan birçok medeniyet kalıntılarının yer aldığı bir konumdadır. Bölge içerisinde İshan kilisesi, Barhal kilisesi, Tekkale kilisesi, gibi yapıldıkları dönemin mimari özelliklerini yansıtan antik kalıntı özelliğine sahip yapıları ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca yeşilin her tonunu görebileceğiniz Yaylalar Köyüne gidebilir, basamaklı kayalarından ilerleyerek altından geçebileceğiniz Ciro Şelalesini görebilir, Altıparmak Dağlarına özgü buz tanelerine dönüşen yağmur damlalarına şahit olabilir ya da 127 kmlik parkuru ile dünyanın en uzun rafting mekanı olan Çoruh nehrinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Artvin Kalesi

MS10.yy’da Gürcü Krallığınca inşa edilen, kayalıkların üzerindeki bu tarihi yapı Osmanlılar tarafından tadilat yapılıp kullanılmıştır. Artvin şehir merkezine 2km mesafedeki kale, Çoruh nehri üzerindeki Artvin köprüsüne karşılıklı gelmektedir. İhtişamlı görüntüsü ile Artvin kalesi, askeri alan içerisinde bulunduğundan özel izinle gezilebildiği için turistlere açık değildir. 2019 yılı içerisinde çevre düzenlemeleri tamamlanarak ziyaretçilere açılması düşünülmektedir.

Otingo Kaplıcası

Artvin Borçka ilçesine 8 km mesafede olan bu doğal sıcak su kaynağı yaklaşık 300 yıldır başta romatizmal hastalıkların tedavisinde olmak üzere şifa amaçlı olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Ağaçlık alan içerisinde muhteşem doğal güzelliği ve manzarası ile Otingo Kaplıcaları bölgesinde otel ve sosyal tesis imkanı bulunmaktadır.

Atabarı Kayak Merkezi

Şehir merkezine 18 km uzaklıkta bulunan kayak merkezinin konaklama tesisleri Kafkasör bölgesinde konumlanmıştır. Özellikle kış aylarında sessiz ve huzurlu ortamıyla tercih edilen kayak merkezinde, bir ana pist bir lift ayrıca da kar motorları snowtrack temin edebileceğiniz kayak evi ile sosyal tesis bulunmaktadır.

artvin borçka

Artvin Festivaller

Kafkas Arı ve Bal Festivali; Borçka ilçesini Ağustos ayında düzenlenen organizasyon kapsamında yöresel ürünler sergilenmekte halk oyunları gösterileri yapılmaktadır.

Şavşat Veliköy Kar Güreşi Festivali; Şubat ayındaki etkinlikler kapsamında kar üzerinde sporcular güreş müsabakaları gerçekleştirmektedir. Çevre illerden ayrıca İran, Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan gibi ülke sporcuları da iştirak etmektedir.

Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali; Her yıl haziran ayında düzenlenen organizasyonun ana teması boğa güreşleridir. Ayrıca konserler, sergiler, halk dansları, gösterileri gibi sanat etkinlikleri yapılmaktadır.

Artvin'de Yeme İçme

Karadeniz ve Gürcü mutfaklarının özelliklerini yansıtan Artvin’de kuş yemeği, ebegümeci, dağ pancarı, yaban semizotu, kuymak, puçuka, yoğurtlu silor, lahana sarması, çağ kebabı, motrella, lapurçen, çinçar, hamsili pilav, kaysefe, Artvin Balı, kaymaklı börek yöresel lezzetlerin bazılarındandır.

Artvin Otobüs Bileti

Artvin'de yapacağınız seyahatler için en ucuz Artvin otobüs biletini Artvin Otobüs Firmaları Artvin Ses Seyahat, Lüks Artvin Seyahat, Yeşil Artvin Ekspres sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.