türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
batman merkez

Batman Gezi Rehberi

Batman Konum ve Ulaşım

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Batman ili, sanayi ve turizm yönünden gelişmekte olan illerimizden biridir. Tarihi ve doğal güzellikleri açısından bulunduğu bölgenin popüler şehirlerinden biri olan Batman’ın merkez ilçesi de dahil olmak üzere toplam 6 adet ilçesi bulunmaktadır. Mağaralar şehri olarak ün yapmış olan Batman ili, kuzeyden ve güneyden sarp ve dağlık arazilerle çevrilmiştir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük akarsularından biri olan Dicle Nehri, Batman il sınırları içerisinden doğmaktadır. Kuzeyde 218km’de Muş, güneyde 149km’de Mardin, batıda 100km’de Diyarbakır, doğuda ise 87km’de Siirt ve 135km’de Bitlis illeri ile komşudur. İstanbul’a olan uzaklığı 1459km olan Batman ili, Ankara’ya 1006km, İzmir’e 1521km, Antalya’ya 1173km mesafededir.

Batman ili, coğrafi konumu itibariyle doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan önemli devlet yolları üzerinde bir kavşak noktasındadır. Bu nedenle şehre karayolu ulaşımı rahattır. Kent merkezinde bulunan Batman Şehirlerarası Otobüs Terminali, Türkiye’nin birçok ilinden seferleri olan otobüs firmalarıyla Batman kentini gezip görmek isteyen ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Batman Otogar hakkında daha fazla bilgi için Batman Otobüs Firmaları sayfamızı gezebilirsiniz.

Batman Havalimanı, şehir merkezine 5km mesafede olup, uluslararası statüde bir havalimanıdır. Başta büyük şehirler olmak üzere, Türkiye’nin çeşitli illerinden Batman Havalimanı’na karşılıklı uçak seferleri düzenlenmektedir. Yurtdışı hatlarda da Berlin, Dubai, Kiev ve Frankfurt gibi şehirlere uçuşlar düzenlenmektedir. Havalimanından ayrıca araç kiralama, HAVAŞ servis araçları, otobüs ve taksi gibi ulaşım hizmetlerinden yararlanılabilmektedir.

Tren yolculuğu tercih edenler için ise, Batman Tren Garı şehir merkezindedir. Ankara-Kurtalan(Siirt) arası sefer yapan Güney Kurtalan Ekspresi Batman tren garına uğramaktadır.

batman hasankeyf

Batman'ın Tarihi

Batman ili ve çevresinde yapılan tarih araştırmaları, bölgenin geçmişinin Neolitik Çağa kadar uzandığını saptamıştır. Anadolu’da var olmuş ilk antik yerleşimin izleri Çatalhöyük’te bulunmuş olup, Batman Çayı ve Dicle Nehri’nin bulunduğu vadinin geçmişindeki bulgular daha da eskidir. Sümerlerden başlayarak, zaman içerisinde Makedonyalılar, Lesepkoslar, Partlar, Sasaniler, Artuklular, Moğollar, Yezidiler, Süryaniler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, İlhanlılar, Celaliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi medeniyetlerin izleri Hasankeyf, Elekhan ve İluh çevresinde gün yüzüne çıkarılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra 1937’de bucak olan İluh, 1950’lerde bölgede petrol bulunmasının ardından hızlı bir gelişim göstererek 1957’de ilçe olmuş, 1990 yılında da Batman adıyla vilayet ünvanına kavuşmuştur.

Batman Gezilecek Yerler

Hasankeyf

Batman şehir merkezine 37km uzaklıkta yer alan Hasankeyf ilçesi, ören yeri, mağaraları, yolgeçen hanı ve birçok tarih mirasına ev sahipliği yapmaktadır. Mezopotamya’nın en eski kentlerinden biri olan Hasankeyf, vadiler ve derin kanyonlar arasında kurulmuştur. Bu kanyonlarda meydana gelmiş olan büyüklü küçüklü mağaralar, antik çağda Babil, Sümer ve Asur halkları tarafından ev olarak kullanılmıştır. Bizans İmparatoru Constantinos tarafından inşa ettirilen Hasankeyf Kalesi, 4. yy’dan günümüze kadar gelebilmiştir. Anadolu’da yapılmış anıt mezar türünün ilk örneklerinden olan Zeynel Bey Türbesi’ni, 600 yıllık geçmişe sahip olan Artuklu Hamamını, eski filmlere konu olmuş şimdilerde ise dileği olanların gerçekleşmesi umuduyla ziyaret ettikleri Kasır Rabi’yi ve daha bir çok tarihi eseri burada görebilirsiniz. 1981 senesinde SİT Alanı kapsamında koruma altına alınmış olan Hasankeyf, GAP projesi kapsamındaki Ilısu Baraj Gölü’ndeki su tutma çalışmalarının sonucunda tamamen sular altında kalacaktır. Tarihi alandaki eserlerin bir çoğu belirlenen yeni kültürel park adındaki bölgeye taşınsa bile ne yazık ki, mağaralar da dahil olmak üzere bir çok eser yakın gelecekte tamamen yok olacaktır.

Mor kiryakus Manastırı

Batman ili Beşiri ilçesinde yer alan Mor Kiryakus Manastırı, 5.yy’a kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Manastır yapıldığı dönemde eğitim akademisi amaçlı inşa edilmiş olup, sonraki yıllarda ibadethane olarak Hıristiyan cemaatine hizmet vermiştir. 365 adet odası bulunan bu büyük yapı, dehlizler halinde 3 kattan meydana gelmiştir. Kısa zaman önce restore edilen eserin ayakta kalabilmiş olan kısımları müzeye dönüştürülmüştür. Tarihe yüz tutmuş olan parçalarından 200kg ağırlığındaki kilise çanı görülmeye değerdir.

Hızır Bey Camii

Batman ilinin Kozluk ilçesinde kurulmuş olan eser, 1512’de Sason ve Hezo Beyi Ebubekir Roşki’nin oğlu Hızır Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı, Kozluk ilçe sınırlarında bulunan en büyük cami olma özelliği taşımaktadır. Caminin kitabesinde yapılış tarihi ve genel bilgileri bulunmaktadır.

Memikan Köprüsü

Batman ili, Beşiri ilçesi sınırlarında yer alan tarihi köprü, Garzan Çayı üzerinde kurulmuştur. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Memikan Köprüsü’nün mimari özellikleri ve kullanılan malzemelerinden dolayı 6.yy’da inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan köprü yapıldığı zamanlarda stratejik bir konuma sahiptir. Tasarımı ve görünüşü açısından Diyarbakır Silvan’da bulunan Malabadi Köprüsü ile benzerlikler göstermekte olan Memikan Köprüsü, kesme taş ve molozlar kullanılarak inşa edilmiştir. Günümüze gelinceye kadar oldukça tahrip olmuş olan yapı, antik dönemin önemli mirasları arasındadır.

Mor Aho Manastırı

Batman ili Gercüş ilçesinde bulunan Arıca köyü mevkiinde bir tepelik üzerinde kurulmuş olan Mor Aho Manastırı, mimari açıdan dikkat çekici özelliklere sahiptir. Varlığı 500 sene öncesine dayanan görkemli yapı, aslen Süryani manastırıdır. Dikdörtgen planlı olarak tasarlanmış olan yapı, düz dama sahiptir. Kesme taşlar ve cas harcı ile inşa edilmiş olup, sonradan eklenen çan kulesindeki süslemelerindeki motifler ilgi çekicidir. Kısa zaman önce kapsamlı bir restorasyon geçirmiş olan tarihi manastır, turizme kazandırılarak ziyarete açılmıştır.

kozluk kalesi

Kozluk Kalesi

Batman ilinin Hasankeyf ilçesi ile Silvan arasında kalan Erzen bölgesinde yer alan tarihi yapı, Pers Hanedanlığı döneminde dini bir merkez amaçlı inşa edilmiştir. Diğer adı Hezo Kalesi olan eser bölge turizmi açısından oldukça ilgi görmektedir. Kayalık bir tepe üzerinde kurulmuş olan kale, yapıldığı dönemde İpek Yolu üzerinde önemli bir konuma da sahiptir. Silindirik bir burç ve dikdörtgen tasarımlı sur duvarlarına sahip olan kale yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Zaman içerisinde iklim koşullarından ötürü harap olmuş olan yapının günümüze ulaşabilen kalıntıları kalmıştır. Kalenin bulunduğu yerde ayrıca 4 tane kaya mezarı bulunmaktadır.

şam böğreği

Batman'da Yeme İçme

Güneydoğu yemek kültürünün belli başlı özelliklerini taşıyan Batman mutfağında yöresel lezzetler daha çok hamurlu, etli ve baharatlı yemeklerden oluşmaktadır. Et yemekleri özellikle yağlı olarak hazırlanmaktadır. Tandırlarda pişirilen ekmekler sofralarda tercih edilmektedir. Ayran çorbası, Yayla çorbası, mercimek çorbası, içli köfteler, çiğ köfte, mumbar ve bağırsak dolmaları, şam böreği, perde pilavı, sumaklı dolma, kışlık dolma, tırşık, işkembe dolması, yoğurtlu leben ve irmik helvası yöreye has mutfağın örnekleri arasında sayılabilir.

Batman Otobüs Bileti

Batman'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Batman otobüs biletini Batman Otobüs Firmaları Batman Muş Turizm, Batman Yıldızlar Turizm, Lüks Batman Seyahat, Özlem Batman Turizm, Star Batman Seyahat sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.