türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
bayburt merkez

Bayburt Gezi Rehberi

Bayburt Konum ve Ulaşım

Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde konumlanmış olan Bayburt ili, Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan bir geçiş noktasındadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan şehir, antik çağdan günümüze kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Şehrin sınırları içerisinde yer alan Çoruh Nehri sayesinde verimli vadi topraklarında tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Ayrıca şehirde el sanatlarının örneklerini görebileceğiniz kilim dokumacılığı, taş ve bakır işlemeciliği de oldukça yaygındır. Şehrin kuzeyinde 179km’de Trabzon, güneyinde 155km’de Erzincan, batısında 78km’de Gümüşhane, kuzeydoğusunda 254km’de Rize ve güneydoğusunda 125km’de Erzurum illeri bulunmaktadır. Ankara’ya mesafesi 774km olan Bayburt ili, İstanbul’a 1127km, İzmir’e 1353km, Antalya’ya ise 1188km uzaklıkta konumlanmıştır. İlin, Merkez, Aydıntepe ve Demirözü olmak üzere toplam 3 adet ilçesi bulunmaktadır.

Bayburt Otobüs Terminali şehir merkezinde olup, Türkiye’nin birçok yerinden gelecek yolcular için bünyesindeki çeşitli otobüs firmaları ile hizmet vermektedir. Bayburt' sefer düzenleyen popüler otobüs firmaları için Bayburt Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Havayolu ulaşımı tercih edenler için Bayburt iline en yakın havalimanları, 116km uzaklıkta bulunan Erzincan Havalimanı ve 160km uzaklıktaki Trabzon Havalimalarıdır.

Bayburt kent sınırı içerisinde demiryolu hattı bulunmamaktadır. Şehre en yakın tren istasyonu 72km mesafedeki Erzurum Aşkale tren istasyonudur.

baksi müzesi

Bayburt'un Tarihi

Tarihi kaynaklarda Bayburt ve çevresinin Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğu belirtilmektedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş olan şehrin geçmişi MÖ.3000’lere kadar uzanmaktadır. Şehre ilk yerleşen kavimler Azziler olmuştur. Tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Haldiler, Medler, Persler, Romalılar, Emeviler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi medeniyetler tarafından yönetilmiştir. Osmanlı Devleti Padişah’ı Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmeden yıllar önce Akkoyunlu Devleti’nin ilk kurulduğu yer de Bayburt ilidir. Geçmişten günümüze kadar, Payberd, Baypırt, Papırt ve Baberd gibi adlarla isimlendirilmiş olan şehir, zaman içerisinde Bayburt haline dönüşmüştür. I.Dünya Savaşı sırasında Rus ve Ermeni birliklerinin işgali altında kalan şehir, tarihte yerini almış önemli detaylardan biri olan II.Plevne Savunması esnasında Milli Mücadele orduları ve Bayburt halkının kahramanca mücadelesine sahne olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra Erzurum’a bağlanmış olan Bayburt ili, 1927 senesinde Gümüşhane’ye bağlanmış, 1989 yılında çıkan bir kanun çerçevesinde de vilayet olarak ayrılmıştır.

Bayburt Turistik Yerler

Çoruh Nehri

Bayburt il sınırları içerisinden akan Çoruh Nehri, derinlik ve akış hızı açısından dünyadaki nehirler sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle de rafting sporu için elverişli parkurlardan birisidir. Uzunluğu 376km olan nehir, Gürcistan’ın Batum şehrinden Karadeniz’e dökülmektedir. 4 kısımdan oluşan parkurlarda kano ve diğer su sporları da yapılabilmektedir. Özellikle Mayıs ve Haziran dönemlerinde Bayburt-Oltu arasında uluslararası rafting müsabakaları düzenlenmektedir. 1993 senesinde Çoruh Nehri, Dünya Rafting Şampiyonasına ev sahipliği yapmıştır.

Bayburt Kalesi

Bayburt ilinin kuzeyinde sarp kayalıklar üzerinde kurulmuş olan tarihi kalenin ilk yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Zaman içerisinde Ermeni, Arap, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Bayburt Kalesi, birçok defa restore edilmiştir. Selçuklu Sultanı II.Kılıçarslan’ın şehzadesi Tuğrul Şah tarafından yaptırılan büyük çaplı restorasyon, kale içerisinde Arapça olarak kaleme alınmış olan kitabelerde belirtilmiştir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bayburt ili, ticaret kervanlarının Karadeniz ile Basra Körfezi arasındaki geçişindeki önemli rolü nedeniyle Bayburt Kalesi’nin de o dönemlerde ki konumu önem taşımaktaydı.

Baksı Müzesi

Bayburt kent merkezine 45km uzaklıkta bulunan Baksı Müzesi, geleneksel el sanatları ve modern sanatın bir arada olduğu özel müze kompleksidir. İçerisinde kütüphane, sergi salonu, konukevi, konferans salonu, atölyeler ve müze bölümleri yer alan Baksı Müzesi , Bayburt’lu akademisyen ve sanatçıların katkıları ile oluşturulmuştur. 2010 yılından bu yana hizmet vermekte olan Baksı müzesi bölge halkı için bir eğitim ve sanat merkezi özelliğindedir.

Buz Mağarası

Bayburt şehir merkezinden 33 km uzaklıkta yer alan Helva Köyü’ndeki Buz Mağarası, son yıllarda bölge turizmi açısından oldukça önem kazanmıştır. İçinde yaz kış erimeyen buz kütlelerinin, donmuş sarkıt ve dikitlerin oluştuğu mağara bir hayli ilginç doğa örneklerindendir. Geçmiş zamanlarda bölge halkının soğuk hava deposu amacıyla, gıda ürünlerini saklamak için kullandığı Buz Mağarası, farklı ortamıyla meraklı ziyaretçilerini kendine çekmektedir.

sarıkayalar şelalesi

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt ili Aydıntepe ilçesi sınırları içerisinde kurulmuş olan yeraltı şehri, dehliz özelliğine sahiptir. 1988 yılında keşfedilen Yeraltı şehri Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nca koruma altındadır. Galerilerden oluşan yapı içerisinde üst bölümlerde havalandırma ve gözetleme amaçlı kısımlar yer almaktadır. Yer altı şehrinin bazı bölümleri 5m derinliğe ulaşmaktadır. Uzunluğu yaklaşık 1km olan yeraltı şehrinde tünellerde odalar, su arkları, galeriler ve havalandırma bölümleri görülebilmektedir.

Sarıkayalar Şelalesi

Bayburt – Erzurum karayoluna 16km uzaklıkta bulunan Sarıkayalar köyü sınırları içerisinde bulunan iki adet şelale görülmesi gereken doğa güzelliklerindendir. Biri köy içinde diğeri girişinde yer alan Sarıkayalar şelaleleri yöre insanının özellikle yaz aylarında piknik yaptığı sakin mesire mekanlarından biridir. Yemyeşil ağaçlarla kaplı olan şelale çevresinde doğa yürüyüşleri yapabilir, serin sularının kenarında keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Dede Korkut Türbesi

Bayburt il merkezine 40km mesafede bulunan Masat Köyünde , Korkut Ata Kümbeti olarak da bilinen türbe yer almaktadır. Yapılış tarihi kaynaklarda 9.yy olarak belirtilmektedir. 1994 yılında tadilat geçirmiş olan türbe çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Masat Köyü’nde her sene Temmuz ayında Dede Korkut anısına Kültür ve Sanat Şölenleri yapılmaktadır. Şölende konserler, halk oyunları, sergiler, söyleşiler, yurtdışından gelen akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum, şiir dinletileri, yöresel ürünlerin ve yemeklerin sergilenmesi ve çeşitli müsabakalar yapılmaktadır.

bayburt tel helvası

Bayburt'ta Yeme İçme

Bayburt antik çağlardan günümüze kadar gelen zaman içerisinde üzerinde barındırmış olduğu uygarlıkların etkilerini yöresel mutfağına yansıtmış bir ilimizdir. Aynı zamanda coğrafi konumu itibariyle Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasında olduğu için her iki bölgenin etkilerini de yansıtmaktadır. Unlu yemekler ve etli yemekler, Bayburt mutfağında çokça rastlayabileceğimiz çeşitler olacaktır. Kara pancar yemeği, ekşi lahana, su böreği, Süt Böreği, Kesme çorbası, Galacoş, Lor Dolması, Yalancı Dolma, Herse, Tatlı Çorba, Tel Helva Bayburt’un öne çıkan lezzetleri arasında sayılabilir.

Bayburt Otobüs Bileti

Bayburt'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Bayburt otobüs biletini Bayburt Otobüs Firmaları As Bayburt Turizm, Bayburt Uçar Turizm, Lüks Bayburt Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.