Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu ili gerek coğrafi konumu açısından, gerek doğal güzellikleriyle turizm açısından önemli illerimizden biridir. İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan transit geçiş güzergahında olan Bolu ilinin 9 adet ilçesi bulunmaktadır. Bolu’nun batısında 45 km’de Düzce, 114 km’de Sakarya, doğusunda 233 km’de Çankırı, kuzeyinde 159 km’de Zonguldak ve güneyinde 190 km’de Ankara yer almaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 262 km olan Bolu, İzmir’e 598 km, Antalya’ya 684 km uzaklıktadır.
Bolu karayolu ulaşımı açısından en rahat illerimizdendir. İl sınırları içerisinden Uluslararası TEM Otoyolu ve D100 karayolu geçmektedir. İl merkezindeki Bolu şehirlerarası otobüs terminali Türkiye’nin birçok noktasında otobüs firmaları ile hizmet vermektedir. Daha fazla bilgi için Bolu Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Havayolu ulaşımı için 200 km mesafede Ankara Esenboğa havalimanı, 225 km mesafede de İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı kullanılabilir. Bolu’ya demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır.
Bolu ili çevresinde yapılan arkeolojik buluntulardan anlaşıldığı üzere, şehrin tarihi MÖ 5000li yıllara dayanan geçmişe sahiptir. Kalkolitik döneme ait bu bulgular Tunç Çağına ait izler taşımaktadır. Bölgede hüküm sürmüş en belirgin medeniyetin izleri ise MÖ 2000’li yıllarda yaşamış olan Hititlere ait bulgulardır. Daha sonra Frigler, Lidyalılar ve Persler tarafından da hakim olunan bu topraklarda MÖ 8. Yüzyılda Bitinyalılar yaşamış ve yöreye “Bitinya” adı verilmiştir. Romalıların gelmesinin ardından ise şehir “Cladiopolis” adını almıştır. Bizans döneminde en güçlü zamanını yaşayan bölge piskoposluk merkezi özelliği taşımıştır. Bizans döneminde “Polis” olarak anılan şehir Selçukluların döneminde “Bolu” adını almıştır. 1326’da Orhan Gazi zamanında Osmanlı Devleti topraklarına katılan Bolu, Kurtuluş Savaşı zamanında Müdafa-i Hukuk cemiyetinin ilk örgütlendiği yer olmuştur. Son olarak 1923 yılında vilayet statüsü kazanmıştır.
Bolu ili turizm açısından çok seçenekli ve önemli merkezlerimizden biridir. Doğa turizmi, kış turizmi, termal turizmi ve kültür turizmi açısından zengin olanaklara sahip olan il, her yıl çok fazla sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.
Bolü şehir merkezine 42 km mesafededir. Büyükgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl ve İncegöl olmak üzere 7 göle ev sahipliği yapan Bolu, Yedigöller Milli Parkı çevresindeki ormanlık alanlarda muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Çok sayıda tur düzenlenen milli park alanı her mevsim değişen temasıyla ve rengarenk ortamıyla çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Yedigöller Milli Parkında doğa yürüyüşleri yapabilir, fotoğraf çekebilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Bolü şehir merkezine 34 km mesafededir. Zengin bitki örtüsü ve yemyeşil ormanlık alanları ile Abant Gölü çevresinde doğal yaşam alanları mevcuttur. Çok sayıda kuş türüne ve hayvan türüne ev sahipliği yapan bu doğal yaşam alanı, dinlenmek, kamp ve piknik yapmak, ayrıca yamaç paraşütü, trekking, bisiklet vb. spor aktiviteleri için uygun bir ortama sahiptir. Çevresinde konaklama alanları ve restoranlar mevcut olan Abant Gölü, Milli Park olarak korunmaktadır.
Bolü şehir merkezine 13 km mesafededir. Birçok fotoğraf severin karesine konu olan Orman Bakanlığı Devlet Konukevi’nin bulunduğu tabiat parkı, çevresi çam ve köknar ormanlarıyla kaplı bir yapay gölden oluşmaktadır. Etrafında yürüyüş parkurları bulunan, tertemiz havası ve muhteşem güzellikle manzarası ile Gölcük Tabiat Parkında bisiklet, golf arabası ve elektrikli araç kiralayabileceğiniz bir tesis bulunmaktadır.
Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde bulunan Sülüklü Göl, depremler sonucu oluşmuş bir çökme gölüdür. Yemyeşil doğasıyla, etkileyici bir ambiyansa sahip gölün içinde oluşum öncesinden kalmış ağaçları görebilmeniz mümkündür. Kampçılık yapan veya fotoğraf severlerin uğrak mekanı olan Sülüklü Göl, çevresinde yabani hayvanların, doğal yaşam alanı bulunmakta olduğu için bozayı, tilki, yaban domuzu gibi canlılarla karşılaşmanız olasıdır.
Bolu’nun Göynük ilçesi, Tarihi İpek Yolu’nun son duraklarından biridir. Ayrıca, Anadolu’nun en eski, ve en iyi korunmuş yerleşim yerlerindendir. İlçe sınırları içerisindeki tepe üzerinde inşa edilmiş olan Zafer Kulesi, Sakarya Meydan Muharebesi zamanında dönemin kaymakamı Hurşit Bey tarafından anıtsal eser olarak yaptırılmıştır. Altıgen taş temel üzerinde ahşap mimarisiyle Zafer Kulesi, 1922 yılından bu zamana kadar korunmuş, sadece 1960 yılında aslına uygun olarak restorasyon görmüştür.
Bolu ve çevresinde geçmişten günümüze kadarki zaman içerisinde arkeolojik çalışmaların sonucunda elde edilen kalıntıların ve eserlerin sergilendiği Bolu müzesinde arkeoloji ve etnografya iki bölüm bulunmaktadır. Urartu, Lidya, Bizans ve Roma dönemlerine ait mermer, maden ve camdan yapılmış eşyalarla antik eserler ayrıca altın, gümüş ve bronz sikkelerin yer aldığı arkeoloji bölümünü görebilirsiniz. Etnografya bölümünde ise dini eserler, silah koleksiyonları, işleme ve dokuma eşyalar sergilenmektedir. Müze içerisinde yaklaşık 17.000 civarında eser bulunmaktadır.
Bolu ili, Gerede ilçesinin 5 km kuzeyindeki Arkut Dağı bölgesinde bulunan kale, Romalılar zamanında, Bitinyalılar tarafından inşa edilmiştir. O dönemlerde Tarihi İpek Yolu üzerinde önem arz eden konumuyla Gerede’ye herhangi bir düşman saldırısı olduğunda halkın malları ve hayvanlarıyla birlikte sığınması amacıyla yaptırılmıştır. 1993 yılında restorasyon görmüş olsa bile bir hayli ilgisiz kalmış antik yapı durumundadır.
Türkiye’nin kış turizmi açısından en yoğun ilgi gören merkezleri arasında olan Bolu Kartalkaya, Köroğlu Dağları üzerinde ve Alp disiplinine uygun özelliktedir. Bolu şehir merkezine 38 km mesafede bulunan kayak merkezinin sezonu Aralık – Mart ayları arasındadır. İçerisinde birçok otel ve kayak evi barındıran kayak merkezi, pistleri, liftleri, telesiyej ve teleski olanakları, profesyonel snowparkı ile son derece gelişmiş ve modern imkanlara sahiptir.
Bolu ili sahip olduğu jeotermal kaynaklar ile termal turizm açısından büyük öneme sahiptir. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olan bu bölgede, Karacasu, Mudurnu, Sarot, Seben, Göynük Kaplıca ve içmeleriyle hizmet veren beldeleridir. Zengin seçenekli konaklama yerleriyle, bu kaplıcalarda romatizmal rahatsızlıklardan, kemik ve kireçlenmeye, kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarından, deri hastalıklarına, dolaşım yolu veya metabolizmal rahatsızlıklara kadar birçok hastalığın tedavisi sağlanmaktadır.
Seben en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu için ilçe sınırları içerisinde sit alanı ilan edilmiş antik bölgeler ve koruma altına alınmış kalıntılar mevcuttur. Çeltikdere, Bizans Kilisesi, Hoçaş Nekrapol Alanı, Yuvaköyü Arkeolojik Yerleşimi, Kozkaya Anıt Evi, Solaklar Kaya Evleri ve Muslar Kaya Evleri, her yıl birçok kültür turu aracılığıyla turistleri ağırlamaktadır.
Bolu ili Mengen ilçesinde aşçılık ata mesleği sayılmaktadır. Mengen’in ünü Dünya’ya yayılmıştır. Her çeşit yemeği, tatlıyı bulabileceğiniz, Bolu ili yemek kültürüyle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatmaktadır. Yayla çorbası, Ovmaç çorbası, Abant kebabı, Yedigöller kebabı, Mengen pilavı, Kaldırık dolması, kabaklı gözleme, yoğurtlu gözleme, Bolu köftesi, Paşa pilavı, Bolu Beyi tatlısı, Kedibatmaz, Saray helvası, Höşmerim, Bolu mutfağında öne çıkan lezzetler arasındadır.
Seben Panayırı: Her yıl Ekim ayı içerisinde bir hafta on gün süreyle elma festivali, hasat şenliği gibi etkinliklerin olduğu panayırdır. Lunapark kurulur, konserler düzenlenir, yarışmalar organize edilir, aynı zamanda da başta elma olmak üzere bölge arazilerinden hasat edilmiş ürünlerin satışı yapılır.
Yayla Bayramları: Bolu, 300 civarında yaylası ile turizmde önemli bir potansiyele sahiptir. Her yıl, Haziran-Temmuz aylarında düzenlenen yayla bayramları geleneksel kültürü ve halkın örf adetlerini en iyi şekilde sergileyen şenliklerden oluşmaktadır.
Bolu'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Bolu otobüs biletini Bolu Otobüs Firmaları Öz Bolu Turizm sayfamızın aracılığıyla online satın alabilirsiniz.