türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
düzce merkez

Düzce Gezi Rehberi

Düzce Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Düzce ili, doğal güzellikleri, kültürel birikimi ve tarihi yerleri ile gezilmesi gereken şehirler arasında yer almaktadır. Düz bir ovalık bölgede kurulmuş olan şehre bu yüzden Düzce adı verilmiştir. 12 Kasım 1999’da şiddetli bir deprem geçirmiş olan il, büyük çapta hasar görmüş ve çok sayıda kayıp yaşamıştır. Karadeniz’e kuzeyinde kıyısı olan Düzce ilinin güneyinde 45km’de Bolu, batısında 69km’de Sakarya, doğusunda ise 114km’de Zonguldak illeri bulunmaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 217km olan Düzce ili, Ankara’ya 236km İzmir’e 553km Antalya’ya 639km, Trabzon’a ise 848km mesafededir. Düzce’nin il merkezi dahil 8 ilçesi bulunmaktadır.

Düzce’ye ulaşımda Ankara ve İstanbul yönlerinden gelen karayolları ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Şehirlerarası Otobüs Terminali Düzce İl merkezinde olup, Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs firmalarının seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Düzce Otogar hakkında daha fazla bilgi almak için Düzce Otobüs Firmaları sayfamızı incelebilirsiniz.

Düzce’ye en yakın havalimanları 185km mesafedeki İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, 105km mesafedeki Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı ve 190km mesafedeki Zonguldak Çaycuma Havalimanı’dır. Havalimanlarından Düzce iline ulaşım için tercihe göre araç kiralama, taksi ve otobüs seçenekleri bulunmaktadır.

Düzce’ye demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.

akçakoca

Düzce'nin Tarihi

Düzce ili ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, bölgeye ilk yerleşimin antik çağlarda Hitit Medeniyeti tarafından kurulduğu saptanmıştır. Hititlere ait kalıntıların dışında, Frigler, Persler, Lidyalılar gibi antik çağ uygarlıklarının da kalıntılarına rastlanmıştır. Daha sonraki dönemlerde ise Roma ve Bizans Devletleri, Anadolu Selçukluları ile Osmanlı İmparatorluğu’na ait bilgiler bulunmaktadır. 1323’te Orhan Gazi zamanında Osmanlı komutanlarından Konuralp Bey tarafından Bizanslılardan alınan Düzce’nin kayıtlarında o dönem adının “Konsapa” olduğu görülmektedir. Cumhuriyetin ilanından sonra önce Kastamonu iline daha sonraları ise Bolu iline bağlı olan şehir, 1999 yılında yaşanan depremin ardından vilayet statüsüne kavuşmuştur.

Düzce Turistik Yerler

Efteni Gölü

Düzce ilinin Gölyaka ilçesine 2km mesafede bulunan Efteni Gölü, şehir merkezine 25km uzaklıktadır. Rengarenk bitki örtüsü, su kaynakları ve ormanlık alanları ile tabiatın hayranlık veren ortamlarına sahip olan Efteni Gölü kuşların göç yolları üzerinde bulunan bir beslenme ve üreme durağıdır. Bu nedenle 1992 yılından itibaren Orman Bakanlığınca koruma altına alınarak av yasağı getirilmiştir. Çoğu su kuşu olmak üzere 150 farklı türe ev sahipliği yapan Efteni Gölü’nde kuğuları, leylekleri, yaban ördeklerini ve Sibirya kazlarını gözlemleyebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

Ceneviz Kalesi

Düzce ilinin Akçakoca ilçesinde bulunan Ceneviz Kalesi, Hellenistik Dönem tarihi eserlerindendir. Roma İmparatorluğu zamanında inşa edilmiş olan yapı, Arkeolojik ve Doğal SİT Alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır. Ayrıca, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer almaktadır. Kale falezlerin üzerinde iki muhteşem koyun arasında kurulmuştur. Koylarda bulunan mavi bayraklı plajlar özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğramaktadır.

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı

Düzce il merkezine bağlı Beyköy Beldesinde bulunan Samandere köyü sınırlarındaki doğa harikası şelale, şehir merkezine 24km mesafededir. 10 hektarlık alanı kaplayan Samandere Şelalesi, çağlayan, çavlan ve cadı kazanı olarak adlandırılan farklı jeolojik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda zengin bitki örtüsü, ağaç çeşitliği ve doğal yaşamı içinde barındırmaktadır. Bu nedenle ülkemizin ilk “tabiat anıtı” olarak tescillenmiştir. Doğa yürüyüşü parkurları, kamp için ayrılmış bölgeler, dinlenme platformları ve piknik alanları mevcut olup, doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirmeniz için ideal ortamlara sahiptir.

Topuk Yaylası

Düzce ilinin Kaynaşlı ilçesine bağlı Bıçkıyanı Köyü sınırlarında bulunan Topuk Yaylası ve Göleti, şehir merkezine 38km uzaklıktadır. Ormanlık alanın ortasında bulunan gölet çevresi, trekking, çadır kampçılığı, dağ bisikleti gibi aktiviteler yapılmaya uygundur. Ayrıca çeşitli balık türlerinin yetiştiği gölette olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Topuk Yaylasında hizmet vermekte olan Fenerbahçe Spor Kulübü’ne ait tesislerin, UEFA standartlarına uygun olarak yapılmış olan sahalarında, takım antrenmanları seyredilebilmektedir. Ayrıca tesiste misafirlere eğlence ve spor aktiviteleri için çeşitli imkanlar da sunulmaktadır.

düzce efteni gölü

Prusias Ad Hypium Antik Kenti

Düzce il merkezine bağlı Konuralp Mevkiinde yer alan Antik kent, MÖ.3.yy’da Bithyn Kolonisi tarafından kurulmuştur. O dönemde kralın adından dolayı bu kente Prusias denilmiştir. Antik kentte dikkat çeken eserlerden biri Kırk Basamaklar da denilen Antik tiyatrodur. Hellenistik dönemde inşa edilen tiyatroya Roma döneminde ilaveler yapılmıştır. Daha sonraki eser antik kentin su ihtiyacını karşılayan su kemerleridir. Kemerlerin 11 adet ayağı günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kentin girişinde bulunan Atlı Kapısı ile surları bir diğer ilgi çekici yapıdır. Üzerinde at figürlü kabartma ve yunanca kitabe bulunmaktadır. Mermerden yapılmış Roma Köprüsünün özelliği, yapımında hiç harç kullanılmamış olmasıdır. Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılmış eserlerin sergilenmesi için Konuralp Müzesi 2003 yılından bu yana ziyarete açıktır. Müzenin, en ünlü eserleri Orpheus Mozaiği, Roma Tanrısı Janus Heykeli ve 1.yy’a ait Lahit mezardır. Lahit’in üzerinde kabartmadan öküz başlarının taşıdığı çelekler resmedilmiştir.

Fakıllı Mağarası

Düzce ilinin Alçakoca ilçesine bağlı Fakıllı Köyünde bulunan mağara, I.Derece SİT Alanı statüsünde koruma altındadır. Damlataş bakımından zengin olan mağaranın galerileri ile sarkıt ve dikitleri ilgi çekicidir. 1017m uzunluğu olan Fakıllı Mağarasının 350m’si gezilebilmektedir. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülen mağaranın nemli havası ve ısı ortamı mevsimlere göre farklılık gösterebilmektedir. Mağaranın içinde bulunduğu bölge mesire ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.

Akçakoca

Düzce ilinin Akçakoca ilçesi, Batı Karadeniz Bölgesi’nin öne çıkan turizm rotalarından birisidir. Karavan kampçılığının popüler olduğu Akçakoca, Karadeniz sahil kesiminin en hareketli olduğu beldelerindendir. Tarihi anıt ağaçları, rengarenk bitki örtüsü, balıkçıları, dağ çileği, fındık ve kestane balı gibi yöresel ürünleri, tertemiz plajları, masmavi denizi ile cennet bir koydur Akçakoca. Ayrıca eşsiz doğası ile görsel anlamda muazzam bir ortama sahip olan Kurugöl Kanyonu tabiat sevenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır. Şehir merkezine 37 km mesafede bulunan ilçede hem doğal güzellikler hem de tarihi mekanlar ziyaretçilerini beklemektedir.

Düzce’nin Yaylaları

Düzce ili coğrafi konumu itibariyle birçok yaylanın bulunduğu bir bölgede konumlanmıştır. Bu yaylalar bitki örtüsü zengin, arazi yapısı bakımından doğa turizmi için elverişli ve su kaynakları bakımından da tabiat çeşitliliğine uygun özelliklere sahiptir. Kardüz, Kızık, Derebalık, Pürenli, Hera, Balıklı, Sinekli, Odayeri, Kocayayla, Torkul, Topuk, Yörükler, Sırık, Sakarca, Çiçekli, Oflu, Eğrelti, Kütüklü ve Şehirli yaylaları, Düzce il sınırlarında yer alan yaylalardır. Çeşitli doğa sporları ve aktivitelerin yapılabildiği bu yaylaların genelinde, trekking, dağ bisikleti, çadır veya karavan kampçılığı, off-road, atlı gezinti ve foto-safari yapılabildiği gibi, gölet bulunan yaylalarda da olta balıkçılığı ve kano sporu ortamları mevcuttur.

melengücceği tatlısı

Düzce'de Yeme İçme

Düzce ilinin geleneksel mutfak kültüründe hem şehrin köklü geçmişinin izleri hem de etnik kültürel çeşitliliğin yansımaları görülmektedir. Yöresel mutfağın örneklerinde yeşil sebzelerle hamur işleri ağırlıklı menüler görülmektedir. Bunun haricinde mevsimine göre deniz ürünleri ve balık çeşitleri de şehrin lezzetli yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Arnavut böreği, şıl börek, katlama, göbete ve mantısı, su böreği, Boşnak böreği, gözleme, mısır ekmeği, karalahana yemeği, lepsi, keşkek, kalçak mancarı, kızılca mancarı, ısırgan mancarı, un mancarı, yumurtalı sebzeli kaygana, hamsi pilavı, mezgit çorbası, kaşık makarnası, fındık makarnası, höşmerim ve Boşnak tatlısı Düzce mutfağına özgü yemekler arasında sayılabilir.

Düzce Otobüs Bileti

Düzce'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Düzce otobüs biletini Düzce Otobüs Firması Düzce Güven sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.