Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Merkez ilçesi hariç toplam 8 adet ilçesi bulunur. Yukarı Fırat Bölümünde konumlanmış olan ilin kuzeyinde 133km’de Gümüşhane 155km’de Bayburt, güneyinde 131km’de Tunceli, doğusunda 190km’de Erzurum, batısında 248km’de Sivas bulunmaktadır. Ankara’ya 685km uzaklıkta olan şehir, İstanbul’a 1038km, Antalya’ya 1058km, İzmir’e ise 1264km mesafededir.
Erzincan ili üzerinde bulunduğu devlet yolları vasıtasıyla hem doğu ve güneydoğu illerine hem de karadeniz bölgesine karayolu bağlantısı bulunan şehirlerimizdendir. Bu nedenle ulaşımı oldukça kolaydır. Karayolu ulaşımı tercih edenler için il merkezine 5km mesafede bulunan Erzincan Otogarı bünyesindeki birçok otobüs şirketi ile şehirlerarası ulaşımda hizmet vermektedir. Erzincan ulaşım hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Erzincan Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Erzincan Havalimanı şehir merkezine 7km uzaklıkta bulunmaktadır. Havalimanı iç hatlarda Ankara ve İstanbul yönüne direk uçuşlarla hizmet vermektedir.
Demiryolu ulaşımı tercih edenler için Erzincan Tren Garı şehir merkezinde olup Erzincan-Divriğ bölgesel tren hattı ile ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Ankara-Kars arası sefer yapan Doğu Ekspresi de Erzincan istasyonundan geçmektedir.
Erzincan ili konumu itibariyle Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu için geçmiş zamanlardan bugüne önemli bir şehir özelliğinde olmuştur. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda Erzincan yöresinde Akadlardan başlayarak sırasıyla Hayaslılar, Azziler, Hititler, Urartular, İskitler, Persler, Romalılar, Pontuslular, Sasaniler, Bizanslılar hüküm süren medeniyetlerdir. Malazgirt Zaferiyle birlikte Anadolu’ya Türklerin gelmesinin ardından Selçukluların egemenliği altına girmiş olan bu topraklar, 1514 Çaldıran Savaşında Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmıştır. Birinci Dünya Savaşında Ermeni ve Rus işgallerine maruz kalan Erzincan, 1918 yılında Atatürk’ün kumandanlarından Kazım Karabekir’in komutasındaki ordu tarafından kurtarılmış ve Cumhuriyetin ilanından sonra da vilayet olmuştur.
Erzincan merkezine 50km mesafede yer alan Kemah ilçesinde bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda Erzincan Kalesi olarak da geçen yapının İlhanlılar ve Mengücekliler tarafından savaşlarda savunma amaçlı olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Yapıldığı zamandan bu güne birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan antik yapı Selçuklular ve Osmanlılar zamanlarında önemli tadilatlar geçirmiştir.
Erzincan merkezine yaklaşık 100km uzaklıkta bulunan Tercan ilçesinde yer alan kilise bölgenin önemli tarihi yapılarındandır. Ermeni manastırı olan kilisenin kitabesinde bulunan bilgiye göre yapım tarihi 1854 yılıdır. Kilisenin yanında etrefı duvarla çevrili bir şapel ve iki adet dikili taş bulunmaktadır. 12.yy’dan kalma dikili taşların mimarisi dikkat çekici özellikte olup Selçuklulara aittir.
Tercan ilçesinde bulunan antik yapının geçmişi Saltuklular’a dayanmaktadır. Saltuklu prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Oldukça büyük ve kompleks yapıda inşa edilmiş olan bu kervansarayın yanında bir hamam ve Mama Hatunun türbesi de bulunmaktadır. Eser ortaçağ Türk mimarisinin mimari özelliklerini yansıtmakta olup, dört köşesinde sarı kesme taştan silindir kuleler yer almaktadır. Kitabesi zamanla deforme olduğu için okunamamaktadır.
Şehir merkezine 10km mesafedeki kaplıca, magnezyum, sodyum ve karbondioksit yönünden zengin suları ile başta mide, cilt ve romatizmal rahatsızlıklar olmak üzere birçok hastalığa tedavi sağlamaktadır. Konaklama tesisleri, mesire alanları ve 12 adet havuzu bulunan kaplıca bölgenin termal turizmine önemli katkı sağlamaktadır.
Erzincan merkezine 150km uzaklıkta Kemaliye ilçesinde bulunan kanyon, Fırat Nehrinin bir kolu üzerinde olup, etkileyici doğal güzelliği ile çok sayıda ziyaretçisini kendine çekmektedir. Dünyanın en büyük kanyonları arasında bulunan Karanlık Kanyon’da doğa sporu tutkunları özellikle rafting, kano, bot ve base jumping,paraşüt gibi aktiviteler yapmaktadır. Kanyon içerisinde tekne turuna katılabilir, seyir terasında manzara eşliğinde kahvenizi içebilirsiniz.
Erzincan merkezine 35km uzaklıktaki Çağlayan Beldesinde bulunan Girlevik Şelalesi bölgenin en etkileyici doğa harikalarından biridir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biri olan Girlevik Şelalesi kış aylarında donduğu zaman daha da etkileyici görünüme kavuşmakta olup, özellikle fotoğraf sanatçılarının rağbet gösterdiği yerlerdendir. Yaz aylarında çevresinde piknik yapılabileceği gibi doğa yürüyüşü için de son derece keyifli bir mekandır.
Erzincan ve çevresi eski çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihsel ve kültürel açıdan zengin coğrafyalar kapsamında yer almaktadır. Dolayısıyla bölgenin her yerinde bu zamana değin yapılmış olan arkeolojik çalışmalar sonucunda çok sayıda kıymetli eser elde edilmiştir. Madeni eserler, heykeller, topraktan yapılmış araç gereç ve eşyalar, sikkeler, silahlar, yöresel giysiler, takılar, halı ve kilimler Erzincan Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca Kemaliye bölgesindeki çalışmalarda elde edilen fosil ve bitki örneklerinin de yer aldığı özel bir bölüm de bulunmaktadır.
Erzincan merkezine 44km uzaklıkta bulunan kayak merkezi Bolkar Dağlarında kurulmuş olup, kış aylarında yoğun ilgi gören gözde tatil yerlerindendir. Kayak pistleri, teleskisi, kayak evi, otel, restoran bulunan Sakaltutan Kayak Merkezi’nin sezonu Aralık-Nisan ayları arasındadır.
Doğu Anadolu’nun en yeni kayak merkezi olan Ergan Kayak merkezi havalimanına 12dk mesafede bulunmaktadır. Munzur Sıra Dağlarının eteklerinde kurulmuş olan kayak merkezinde alternatif kış sporları yapılabildiği gibi son teknoloji özelliklerine sahip teleferik ve telesiyej bulunmaktadır. Türkiye’nin en uzun kayak pisti Ergan Kayak Merkezindedir. Snowkite, Buzul tırmanışı, Kar raftingi, snowboard, dağ kayağı, kar motosikleti, kızak, snowpark gibi bir çok aktiviteden yararlanabilirsiniz.
Erzincan yöresinde hayvansal gıdalar ve buğday ürünleri çokça tüketilmektedir. Şehirdeki lokantaların ziyaretçileri için hazırladığı menülerde yöresel lezzetlerin başında Kemah Tiridi, Erzincan Çorbası, Kelecoş, Keşkek, Çökelek Piyazı, Tatar Böreği, Kete, Isırgan Aşı, Gıllor, Siron, Ekşili Köfte, Gasefe gelmektedir.
Erzincan'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Erzincan otobüs biletini Erzincan Otobüs Firmaları Can Barış Turizm, Erzincan Başak Turizm, Lüks Erzincan Seyahat, Yeni Barış Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.