Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Hakkari ili Türkiye’nin en güney doğu ucunda yer alır. Doğusunda İran güneyinde Irak ile sınır komşusu olan Hakkari ilinin, kuzeyinde 202km’de Van, batısında 189km’de Şırnak illeri konumlanmıştır. Başkent Ankara ile olan mesafesi 1364km olan Hakkari , İstanbul’a 1810km, İzmir’e 1809km, Antalya’ya 1461km uzaklıktadır. Şehir merkezinden hariç 3 adet ilçesi bulunan Hakkari’nin ekonomisinin büyük bir kısmı hayvancılığa dayanmaktadır. Coğrafi konumu itibariyle ilin %85’lik kısmı dağlık arazi üzerine kurulmuştur.
Hakkari iline Türkiye’nin diğer birçok şehrinden karayolu ile ulaşım mümkündür. Şehir merkezinde bulunan otogara, Otobüs Firmalarının seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Van iline seferleri bulunan otobüs firmaları ile de Hakkari iline aktarmalı olarak seyahat edebilirsiniz. Hakkari'ye sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek için Hakkari Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hakkari iline demiryolu ulaşımı bulunmamakla birlikte, en yakın Van tren istasyonuna gelerek Hakkari’ye geçebilirsiniz.
Havayolunu tercih edenler için ise Hakkari şehir merkezine 80km uzaklıkta bulunan Yüksekova ilçesindeki Selahaddin Eyyubi Havaalanı’na İstanbul ve Ankara’dan uçak seferleri bulunmaktadır. Diğer bir alternatif ise Van Ferit Melen Havalimanı’dır. İstanbul, Ankara dışında Antalya, Adana ve İzmir’den uçak seferleri bulunan Van Havalimanına seyahat ederek daha sonra otobüsle Hakkari iline geçiş yapabilirsiniz.
Hakkari ili ve çevresinin tarihi, yapılan araştırmalara göre Paleolitik Çağa kadar uzanmaktadır. MÖ6.yy başlarına kadar Urartuların hakimiyeti altında kalmış olan şehir, daha sonra sırasıyla Asurlular, Medler Persler, Makedonyalılar, Seleukos Krallığı, Partlar, Sasaniler, Araplar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi Devletleri’nin egemenliğine girmiş ve 1536 yılında da Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dahil olmuştur. Bazı Arap tarihçilerin o zaman ki kayıtlarında şehrin ismi o bölgede yaşayan Hakkar Aşiretinden dolayı “Hakkariye” olarak geçmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünün ardından bölge Rusların eline geçmişse de Milli Mücadele yıllarında Hakkari toprakları geri alınmış ve 1936 yılında Van ilinden ayrılarak vilayet statüsüne kavuşmuştur.
Hakkari şehir merkezine 20km mesafede bulunan Yüksekova ilçesinin Berçelan yaylasında yer alan Seyithan Gölü, güzel manzarası ve muhteşem doğası ile yöre halkının sıkça geldikleri bir yerdir. Göçebe kültürünün hakim olduğu bölgede özellikle yaz aylarında yaylaya çadırlar kurarak yerleşmektedirler. Son yıllarda doğa sporları, dağcılık, kampçılık, kayakçılık gibi aktivitelerde bulunan ziyaretçilerinde sıklıkla geldikleri Seyithan Gölü çevresi Hakkari’nin gezilecek yerleri arasına girmiştir.
Hakkari il merkezinde bulunan bu tarihi yapının geçmişi 1700’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Osmanlı ve Selçuklu mimari özellikleri ile dikkat çeken yapı, yöneticilerden İzzeddinoğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Hakkari’nin en değerli tarihi yapılarından biri olan medrese 1984 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. İki katlı ve dikdörtgen planda inşa edilmiş medresenin giriş kapısında bilgileri yazılı bir kitabe yer almaktadır.
Şehir merkezine 45km uzaklıkta Cilo Dağı eteğinde bulunan vadi alanı, doğal güzelliği ile kendine has özellikte bir bölgedir. Ortasından aynı adlı nehir geçen vadinin bir tarafı karla buzla kaplı iken, nehrin diğer tarafı yemyeşil çimenlerle rengarenk çiçeklerle kaplıdır. Dört mevsimin aynı anda görüldüğü vadide kampçılık, kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri ve dağcılık gibi birçok etkinlik ve turizme katkısı olabilecek aktiviteler düzenlenmekte olup, bölge her yıl çok sayıda misafir ağırlamaktadır.
Şemdinli ilçe merkezine 14km mesafede bulunan tarihi taş köprü Hakkari il merkezine de 145km uzaklıktadır. 1800’lü yılların sonlarına doğru Seyyid Mehmet Sıddık tarafından yaptırıldığı söylenen köprü ,21m uzunluğa 11m yüksekliğe sahip olup, tamamen kesme taşlarla molozlardan inşa edilmiştir. Şemdinli Deresi üzerinde bulunan taş köprü etrafında uzanan dağların ve muhteşem vadinin manzarası ile fotoğraf sanatçılarının sıkça ziyaret ettiği yerler arasındadır.
Hakkari il merkezine 12km mesafede bulunan kayak merkezi, 6 aya varan uzun sezonu ve hem amatörlere hem de profesyonellere hitap edebilen elverişli pistleri ile kış turizmine oldukça katkı sağlamaktadır. Türkiye’de kayak sezonu en erken Hakkari’de açılmakta, en son yine Hakkari’de kapanmaktadır. Yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerinde ilgi gösterdiği Merga Bütan Kayak Merkezi konaklama, tesis ve aktivite olanakları ile oldukça revaçta olan merkezlerden biridir.
Hakkari ilinin Şemdinli ilçesinde bulunan Kayme Sarayı, kitabesinde yer alan bilgilere göre 1900’lü yılların başlarında yaptırılmıştır. Kim tarafından yaptırıldığı belirtilmemiş olup, tarihçiler tarafından tahmin edilen Seyit Muhammed Sıddık’ın yaptırdığıdır. İki katlı ve dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş olan yapının sadece kuzey ve batı yönündeki duvarları ayakta kalabilmiş diğer kısımları zaman içerisinde tahrip olmuştur. Sarayın kalan kısımları için restorasyon çalışmaları yürütülmektedir.
Hakkari’nin yöresel mutfağında daha çok et yemekleri ve kebaplar öne çıkmaktadır. Gulul çorbası, Ayran çorbası, Parmak Kebabı, Yüksekova Kebebı, Keledoş, Keşkek, kurutulmuş meyve kompostoları, Lalaped tatlısı, sabah kahvaltılarına özgü Jajik, otlu peynir çeşitleri, Hakkari’ye gittiğinizde deneyimleyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında sayılabilir.
Hakkari'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Hakkari otobüs biletini Hakkari Otobüs Firmaları Star Hakkari Turizm sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.