Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kayseri ili, Orta Kızılırmak bölümündedir. İç Anadolu’nun en yüksek volkanik dağı olan Erciyes Dağı Kayseri ili sınırlarındadır. Ayrıca ülkemizin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak Nehri’nin bir bölümü Kayseri ilinden geçmektedir. Ekonomisinin büyük bir payını tarım ve hayvancılığın oluşturduğu Kayseri, Erciyes Kayak Merkezi ile de kış turizminde önemli bir potansiyele sahiptir.
Doğu ve kuzeydoğusunda 194km’de Sivas, kuzeyinde 175km’de Yozgat, batısında 81km’de Nevşehir, güneyinde 333km’de Adana ve 273km’de Kahramanmaraş ile komşudur. Ankara’ya olan uzaklığı 318km olan Kayseri, İzmir’e 848km, İstanbul’a 771km, Antalya’ya da 618km mesafededir. Kayseri ilinin 16adet ilçesi bulunmaktadır.
Kayseri ili konumu itibariyle , önemli karayollarının kavşak noktası konumundadır. Batı illerini doğu illerine bağlayan yolların çoğu Kayseri’den geçmektedir. Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs firmaları Kayseri’ye seferler düzenlemekte ve ziyaretçilerin karayolu ulaşımını kolaylaştırmaktadır. Kayseri Şehir Terminali Kocasinan ilçesinde bulunmaktadır. Kayseri Otogar hakkında daha fazla bilgi için Kayseri Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Şehir merkezine 6km mesafede bulunan Kayseri Havalimanı uluslararası özelliğe sahip olup hem iç hem de dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Yurt içinde İstanbul ve İzmir yönüne her gün seferler bulunmaktadır.
Kayseri demiryolu ulaşımı açısından da stratejik bir öneme sahiptir. İstanbul-Kars arası Doğu Ekspresinin duraklarından biri Kayseri’dir. Ayrıca Ankara-Erzurum arası Erzurum Ekspresi yine Kayseri’den geçmektedir. Erciyes Ekspresi Kayseri-Adana seferleri yapmaktadır. Ankara-Tatvan arası Van Gölü Ekspresinin güzergahlarından biri yine Kayseri’dir. Tren istasyonu Kayseri şehir merkezinde bulunmaktadır.
Kayseri ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalardan elde edilmiş veriler göre , bölgede yerleşim MÖ.11.yy’da Medler ve Persler tarafından kurulmuş adına da “Mazaka” denilmiştir. Daha sonraları Bağımsız Kapadokya Krallığının başkenti olan Mazaka şehri gelişimini sürdürmüştür. MS.17.yy’da Romalıların işgali ile ele geçirilen şehrin ismi bu kez “Kaisareia” olarak değiştirilmiştir. Romalılardan sonra Bizanslıların zamanında da gelişmeye ve büyümeye devam eden şehir, 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türklerin egemenliğine girmiştir. Danişmendliler, Anadolu Selçuklu Devleti ,Moğol-İlhanlı yönetimi, Karamanoğulları , Dulkadiroğulları tarafından sırayla yönetilen şehir, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 1.Dünya Savaşı sırasında Fransızlarca desteklenen Ermeniler ve Rumlar tarafından işgal edilen şehir, Milli Mücadele ordusu tarafından kurtarılmış ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’yi ziyaretinin ardından talimatları ile çok sayıda fabrika ve demiryolu ağı kurulmuştur.
Kayseri ili Yahyalı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Orta Toroslar üzerinde bulunan Demirkazık Dağı’nın doğusundaki Hacer Ormanları içerisindeki bu doğal güzellik Türkiye’nin en büyük şelalelerindendir. Yükseklikleri 40 ila 80 mt arasında değişen yedi adet şelalenin kayalardan dökülmesi ile oluşmuştur. Yakın çevresinde pansiyon , motel , bungalov gibi konaklama imkanları bulunan şelalelerin çevresinde doğa severlerin kamp kurmasına olanak sağlayan mekanlar bulunmaktadır. Şelalenin buz gibi suları arasında birde trekking parkuru bulunmaktadır.
Şehirin tarihi yapıları arasında en görkemlisi sayılan kale, MÖ.3.yy’da Roma imparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Bizanslılara Selçuklulara ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış olan kale yaşadığı her medeniyetin izlerini taşımaktadır. 2 kapısı 18 burcu olan kalenin dış surları zaman içerisinde tahrip olmuşsa da, iç surları bütünüyle ayaktadır.
Mimar Sinan’ın memleketi olan Kayseri’ye bıraktığı görkemli miraslardan birisi olan Kurşunlu Cami, klasik Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Tek kubbeli ve tek minareli cami içindeki süslemeler ve kalem nakışları hayranlık uyandırıcı güzelliktedir. Cami girişindeki kitabesinde Ahmed Paşa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Kubbesi kurşundan yapıldığı için bu adı almıştır.
Kayseri şehir merkezinde bulunan görkemli eser, 1237’de Alaaddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Selçuklu dönem mimari özellikleri ve süslemeleri ile dikkat çeken yapı, cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşan bir külliyedir. Şehrin en büyük camileri arasında yer alan camisi ve eserin genelini oluşturan taş işçiliği görülmeye değerdir. Günümüzde külliye içerisinde çağ bahçesi , ebru sanatı atölyesi, çini atölyesi, hediyelik eşya tezgahları ve ney sanatçılarının dinletileri görülebilmektedir.
Kayseri şehir merkezine 24km uzaklıkta bulunan antik kent, MÖ.2000 yıllarında Hititliler tarafından kurulmuş olan ilk yerleşimlerdendir. Büyük bir höyük ile etrafındaki Pazar yeri(karum)’nden oluşan ören yerinde, yönetim binaları, ibadethaneler ve evlerin kalıntıları bulunmaktadır. Konumu itibariyle o dönemlerde en önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Asur, Hitit, Roma, Helen ve Pers dönemlerine ait eserlerin çıkarıldığı bölge de kazı çalışmaları devam etmekte olup, elde edilen eserler Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde görülebilmektedir.
Erciyes Dağı, 3.917 mt yüksekliği ile dev bir sönmüş volkandır. Kayseri’nin simgesi olan karlı dağ, aktif olduğu zamanlarda püskürttüğü küllerle Nevşehir ilindeki Ürgüp Peri Bacalarını oluşturmuştur. Bulutların üstünde her zaman karla kaplı zirvesinde Bizanslı rahiplerin inzivaya çekildiği söylenen mağaralar bulunmaktadır. Günümüzde turizm açısından hem yaz hem de kış mevsiminde sağladığı olanak ve tesisleri çok sayıda ziyaretçisini ağırlamaktadır. Yaz aylarında yemyeşil bozkırlarında doğa sporları, trekking, parasailing, ATV turları gibi aktiviteler yapabileceğiniz alanlara sahip olan Erciyes Dağı çok sayıda konaklama tesisi ve kamp tutkunları için kamp alanları ile ziyaretçilerine keyifli anlar vadetmektedir. Kış mevsiminde ise Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Dünyada sayılı bölgede bulunan toz kara sahip kalitesi , profesyonel standartlarda kış sporları ve dağcılık imkanlarına sahip pistleri ve kayak ekipmanları ile gözde merkezler arasındadır.
Adını Osmanlı Dönemi padişahlarının av mekanı olmasından alan Sultan Sazlığı Milli Parkı, günümüzde koruma altına alınmış olan doğal yaşam alanlarındandır. Milli park içerisinde çok sayıda hayvan türü ve kuş çeşidi bulunmakta, Erciyes Dağı manzaralı gölü ve yemyeşil bitki örtüsü ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Çeşitli zamanlarda tabiat fotoğrafçılığı yarışmaları ve safari turlarının düzenlendiği milli park yakınlarında konaklama tesisleri ve pansiyon olanakları da bulunmaktadır. Kuşların göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle Sultan Sazlığı, yabani hayat gözlemcileri ile fotoğrafçıların uğrak noktalarından birisidir. Milli Park içerisinde yürüyüş parkurları, gözlem kulübeleri ve Kuş Müzesi bulunmakta olup, gölde sandalla gezme imkanınız da mevcuttur.
Kayseri mantısı , sucuk ve pastırması ile dünyaca üne kavuşmuş olan şehirlerimizdendir. Şehir içerisinde gezerken çok sayıda pastırma dükkanı ile karşılaşırsınız. Şehirde 36 adet farklı mantı çeşidi yapılmaktadır. Yöresel mutfağı genellikle etli ve hamurlu yemeklerden meydana gelmiştir. Kayseri yağlaması şehrin ünlü hamur işlerinden bir diğeridir. Lahmacuna benzerliği ile dikkat çeken yemek ince hazırlanan lahmacunların üst üste konularak yoğurtlu sarımsak dökülüp servis edilmesi şeklinde hazırlanmaktadır. Mutfağın diğer yemeklerine gelince, Kurşun aşı çorbası, Toga çorbası, Örgülü pilav, Aside, Altın kesesi ve Cıvıklı Pidesi Kayseri yöresinin en çok talep gören lezzetleri arasında sayılabilir.
Kayseri'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Kayseri otobüs biletini Kayseri Otobüs Firmaları Devran Turizm, Kent Turizm, Öz Develi Seyahat, RH Turizm, Süha Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.