türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
siirt merkez

Siirt Gezi Rehberi

Siirt Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Siirt ili, Türklerin Anadolu’ya girerken ilk yerleştikleri şehirlerden birisidir. Coğrafi konum olarak Mezopotamya’yı Anadolu’ya bağlayan bir köprü özelliği taşımaktadır. Şehir arazi olarak dağlık bir alan üzerinde bulunmaktadır. Kuzeyinde 97km’de Bitlis, güneyinde 95km’de Şırnak, doğusunda 260km’de Van ve batısında 87km’de Batman illeri ile çevrilidir. Ankara’ya olan uzaklığı 1093km olan Siirt’in İstanbul’a uzaklığı 1546km, İzmir’e 1608km, Antalya’ya ise 1260km’dir. İl merkezi ile beraber toplam 7 adet ilçesi bulunmaktadır.

Siirt iline karayolu ulaşımı günümüzde oldukça rahat yapılabilmektedir. Otobüs yolculuğu tercih edenler için Türkiye’nin diğer birçok şehrinden Siirt’e otobüs firmaları tarafından seferler düzenlenmektedir. Siirt Şehirlerarası Otobüs Terminali şehir merkezine oldukça yakın bir konumda hizmet vermektedir. Siirt'e sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek için Siirt Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.

Siirt Havaalanı şehir merkezine yaklaşık 14km uzaklıkta bulunmaktadır. İç hatlarda uçak seferleri ile hizmet veren havaalanından şehir merkezine ulaşım araçları bulunmaktadır. Siirt iline en yakın diğer bir havalimanı ise 83km mesafedeki Batman Havalimanıdır.

Demiryolu ulaşımı tercih edenler için ise Kurtalan ilçesinde bulunan Tren istasyonuna, İstanbul ve Ankara Garlarından kalkan Ekspres trenlerle ulaşım sağlanabilmektedir.

taşbaşı deliklitaş

Siirt'in Tarihi

Siirt ili Anadolu ve Mezopotamya arasında bir geçiş konumunda bulunduğu için, çok eski tarihlerden itibaren köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Güneydoğu Anadolu Tarih Öncesi Araştırmaları Karma Projesi kapsamında yapılan araştırma sonuçlarına göre Siirt ili ve çevresinde , Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hellenistik, Roma-Bizans ve İslam-Türk Dönemlerine ait bulgulara rastlanmıştır. Yaklaşık olarak günümüzden 10.000 yıl öncesine kadar uzanan köklü tarihiyle Siirt ili, farklı dini, kültürel ve etnik inanışların çeşitliliğini barındırmaktadır. Samiler Kavminin ilk yerleşimiyle başlayan bu süreçte sırasıyla Hititler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Partlar, Arsaklılar, Sasaniler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar zaman içerisinde bu topraklarda hüküm süren uygarlıklar olarak tarihe geçmişlerdir. Osmanlı Döneminde Diyarbekir ve Van eyaletlerine bağlı bir sancak olan Siirt ili, Cumhuriyetin İlanının ardından vilayet statüsüne kavuşmuştur.

Siirt Gezilecek Yerler

Saat Kulesi

Siirt il merkezinde Vilayet Konağı karşısında bulunan tarihi saat kulesinin yapım tarihi 1974-75 yıllarıdır. Alaaddin Paşa tarafından 1905 yılında yapımına başlanmış olsa da zaman içerisinde yıkılmış olduğu için yetmiş yıl sonra yeniden yaptırılmıştır. Kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiş yapı, iki renkli ve altı katlıdır. Her yüzünde ve katında pencereler bulunmakta olan saat kulesi 4 yüzlüdür ve en üst katında saati yer almaktadır.

Siirt Ulu Cami

Siirt şehir merkezinde, Ulus Mahallesinde bulunan Ulu Cami, şehrin simgelerinden olup en dikkat çeken tarihi yapılardan birisidir. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan yapı Çinili Minare olarak da anılmaktadır. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmemekle birlikte, Selçuklu Sultanı Mugizüddin Mahmut zamanında kapsamlı bir tadilat geçirmiştir. 1933 senesinde cami içerisinde bulunan minberi çıkarılarak Ankara Etnografya Müzesine götürülmüş ve orada sergilenmeye başlamıştır.

Botan Mağaraları

Dicle Nehrine ait kollardan biri olan Botan çayının geçtiği kanyona yaklaşık 350m yükseklikten bakan mağaralar, Siirt turizminin en popüler yerlerinden biridir. Kireç taşından oluşan mağaralar çok eski zamanlarda barınma amaçlı kullanılmak üzere oyularak oluşturulmuştur. Pencereye benzeyen oyuklarla iç kısımda mağaraları birbirine bağlayan tünellerden oluşmaktadır. Yamaç paraşütü tutkunlarının ilgi gösterdikleri bölgede , kilise ve mabet kalıntıları da bulunmaktadır.

Tillo Kalesi

Erzurumlu mutasavvıf İbrahim Hakkı tarafından hocası Fakirullah Hazretlerini onurlandırması için yapılan Tillo Kalesi, Siirt’in ilgi çeken yapılarındandır. Yılda iki kez ekinoks zamanlarında günün ilk ışıklarının, hesaplanarak tasarlanan kule penceresinden ilk önce hocasının sandukasını aydınlatacak şekilde tasarlaması kalenin en ilginç özelliğidir. 2016 senesinde Tillo Kaymakamlığı tarafından cam seyir terası ilave edilmiş yapı, Botan Vadisinin muhteşem manzarasını ziyaretçilerine sunmaktadır.

Veysel Karani Türbesi

Siirt şehir merkezine 40km uzaklıkta bulunan Veysel Karani Türbesi, Baykan ilçe sınırlarında yer almaktadır. Siirt din turizmi açısından önemli yerlerden biridir. Asıl adı Üveys Bin Amir Karni olan Veysel Karani, Yemen doğumlu bir çobandır. İslam peygamberi Hz.Muhammet’in sevgisine nail olduğu söylenen muhterem zat, Hz. Ali’nin halife olduğu dönemde Sıffin Savaşında şehit düşmüştür. Mezarı Suriye’nin Rakka kentindedir. 1901 yılında yaptırılan türbesi Siirt’te olup, 1967 ‘de yıkılarak yenisi yapılmış, 2001’de de valilik tarafından restore edilmiştir.

veysel karani türbesi

Cumhuriyet Cami

Siirt il merkezinde yer alan tarihi yapı, Ulus Mahallesindedir. 12.yy’da inşa edildiği düşünülen cami, şehrin en eskilerindendir. Kesme taştan inşa edilmiş ve tek kubbeli olarak tasarlanmışsa da sonradan ilavelerle çift kubbe eklenmiş ve dikdörtgen bir yapıya dönüşmüştür. Eski adı Hıdrü’l Ahdar Cami olarak bilinen cami, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929’da Siirt ziyareti sırasında harap durumunu görerek caminin onarımı için talimat vermiş ve komple restore edilip ayrıca minaresi yenilenerek Cumhuriyet Cami adını almıştır.

Billoris Kaplıcası

Siirt ilinin Eruh ilçesinde bulunan Billoris Kaplıcasının diğer adı Sağlarca Kaplıcasıdır. Botan Çayı kıyısında bulunan bir mağaranın içindeki kaplıca, içerdiği faydalı minareller ve kaynağın özellikleri ile çok sayıda rahatsızlığın tedavisine yardımcı olmaktadır. Deri ve romatizmal hastalıklar, sinir sistemi rahatsızlıkları, solunum yolları hastalıkları ayrıca kas ve eklemlerin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği bilinmektedir.

Kormas Kalesi

Siirt il merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Kormas Kalesi, Şirvan ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Bizanslılar Döneminde inşa edilen yapı, mimari özellikleri ile tam bir Ortaçağ kalesidir. 360 civarında odanın bulunduğu Kormas Kalesi’nde hamam, kilise, su sarnıcı ve kiler olarak kullanılan bölümler yer almaktadır. İnce Kaya Kalesi olarak da bilinen yapı, yapıldığı günden bu güne kadar oldukça yıpranmış durumdadır.

Erzen Ören Yeri

Tarihte Siirt ve çevresindeki ilk yerleşimin alanı olarak kabul edilen Erzen Ören Yeri, Gökdoğan Köyü ile Bozhöyük Köyü arasındaki bölgeyi kapsamaktadır. Dilmaçoğulları Beyliği’nin merkezi olarak kabul edilen Erzen Ören Yeri’nde Malazgirt Savaşından sonra Selçuklular hüküm sürmüştür. Yöre halkının bir kısmının üstünde yaşamaya devam ettiği bölgede, kazı çalışmaları imkanlar el verdiği kadar devam etmekte olup, halen toprak altında ulaşılamamış arkeolojik eserler bulunmaktadır.

siirt büryan kebabı

Siirt'te Yeme İçme

Siirt yöresinin geleneksel mutfağı, Güneydoğu Anadolu yemek kültürünün birçok özelliğini yansıtmaktadır. Bolca etli, baharatlı ve yufka türevlerinin kullanıldığı yemekler, kendine has lezzeti ve tarzı ile farklı damak tatlarına hitap etmektedir. Kuzu etinin kuyu ateşinde pişirildiği Büryan Kebabı yörenin en popüler lezzetleri arasındadır. Ayrıca Perde Pilavı, Siirt Kiteli, İsmeket Köftesi, Zerfet, Mihr Çorbası, Pırtıke Çorbası, Arap Dolması, Gebole tatlısı ve İmçerket tatlısı.. Siirt mutfağına özgü diğer yemekler arasında sayılabilir.

Siirt Otobüs Bileti

Siirt'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Siirt otobüs biletini Siirt Otobüs Firmaları Siirt Petrol Turizm, Lider Siirt Seyahat, Siirt Baykan Jet Turizm, Siirt Has Bağtaş Turizm, Siirt Kurtalan Ekspres sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.