Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan Tekirdağ ili, Trakya bölümünde Marmara Denizi’nin kuzeyinde konumlanmıştır. Karadeniz’e de küçük bir kıyı şeridi bulunan Tekirdağ’ın kuzeyinde 121km’de Kırklareli, batısında 140km’de Edirne, güneybatısında 188km’de Çanakkale, doğusunda ise 132km’de İstanbul illeri bulunmaktadır. Ankara’ya olan uzaklığı 585km olan Tekirdağ’ın, İzmir’e olan uzaklığı 506km, Antalya’ya 850km, Trabzon’a ise 1197km’dir. Tekirdağ ilinin toplam 11 adet ilçesi bulunmakta olup en kalabalık ilçesi 2018 nüfus sayımına göre Çorlu’dur. Ekonomisinin büyük bölümü tarım ve sanayiden meydana gelen ilin en önemli ürünü ayçiçeğidir. Ülkemizin Ayçiçek yağı ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Turizm açısından da popüler gezi rotaları arasında bulunan Tekirdağ’ın tertemiz sahilleri, kültürel mirası en güzel şekilde yansıtan tarihi yerleri ve doğal güzellikleri şehrin ziyaretçilerini oldukça tatmin edici niteliktedir.
Karayolu ulaşımı bakımından İstanbul’a olan yakınlığından dolayı ulaşımı son derece rahat sağlanabilen Tekirdağ iline, ülkemizin diğer şehirlerinden otobüs firmaları tarafından seferler düzenlenmektedir. Tekirdağ Otogarı Süleymanpaşa ilçesinde bulunmaktadır. Tekirdağ Otogardan Türkiye geneline düzenlenen otobüs seferleri için Tekirdağ Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz Çorlu üzerinden Tekirdağ'a ulaşmakta mümkündür. Bunun içinde Çorlu Otobüs Firmaları sayfamıza göz atabilirsiniz.
Tekirdağ Çorlu Havalimanı Çorlu merkezine 15km mesafede olup, iç hatlarda uçak seferleri ile yolcularına hizmet vermektedir. Havalimanından servis araçları, rent a car hizmeti, taksi ve toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Deniz yolculuğu tercih edenler için Tekirdağ Limanından haftanın belli günlerinde Bandırma, Erdek, Marmara Adası ve Avşa Adası’na feribot seferleri düzenlenmektedir.
Trakya’yı Avrupa’ya bağlayan demiryolları Tekirdağ il sınırlarından geçmektedir. Ayrıca İstanbul Tekirdağ arası tren seferleri ile de ulaşım sağlanabilmektedir.
Tekirdağ ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazı çalışmaları sonucunda , bölgede ilk yerleşime ait izlerin Kalkolitik Dönemlere kadar uzandığı belirlenmiştir. Güngörmez ve Güneşkaya vadilerindeki mağaralarda Taş Devrine ait çizimlere ve kalıntılara rastlanmıştır. Şarköy’de taş balta üretim merkezleri saptanmıştır. Bölgeye ilk olarak yerleşen uygarlıkların başında göçebe kavimler olan Traklar ve Ege’den gelen Samos’lu kolonistler sayılmaktadır. Daha sonraları Persler, Makedonya Krallığı, Romalılar ve Bizanslılar’ın hakimiyetine giren şehir, önceleri “Rodosto” olarak anılsa da daha sonraları “Tekfurdağı” ismini almıştır. 1.Murat zamanında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılan Tekirdağ, o dönemlerde oldukça genişlemiş ve yükselmiştir. Fakat Osmanlının çöküşüyle birlikte önce Bulgarların sonra da Yunanlıların işgaline maruz kalarak çok zarar görmüştür. 1922 senesinde Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu tarafından kurtarılan şehir, Cumhuriyet Dönemi’nde yaraları sarılarak vilayet statüsüne kavuşmuştur. 1927 yılında ise Tekirdağ ismini almıştır.
Tekirdağ ilinin merkez ilçesi olan Süleymanpaşa’da konumlanmış olan müze, 1977 senesinden bu yana hizmet vermektedir. Antik çağlardan günümüze kadar olan zaman içerisinde yerleşimi olan uygarlıklara ait, Tekirdağ ve çevresinde yapılan tarihsel araştırmalar ve arkeolojik kazılardan elde edilen kalıntılar ve eserler sergilenmektedir. Dört bölümden meydana gelen müzenin bahçesindeki açık teşhir bölümünde lahitler, kitabeler, heykeller ve kabartmalar ile mezar taşları bulunmaktadır. Taş eser salonunda, antik kentlerde ve ören yerlerinde elde edilen adak stelleri, toprak araç gereç ve heykeller görülebilmektedir. Roma ve Bizans Dönemlerine ait eserler çoğunlukta olmak üzere savaş aletleri, mızraklar, oklar, süs eşyaları, araç gereçler, takılar ve paralar ise Arkeoloji salonunda sergilenmektedir. Etnografya Bölümünde ise daha çok Osmanlı Dönemine ait, kıyafetler, eşyalar, kılıçlar ve savaş silahları görülebilmektedir.
Tekirdağ il merkezinde bulunan bu ilginç müze Macar Prensi II.Rakoczi French anısına, Macaristan Hükümeti tarafından açılmıştır. Aslında Osmanlı Konağı olan müze binasında, 1720-1735 yılları arasında yaşamış olan Prens II.Rakoczi, Avustralyalılara karşı mağlup olunca Osmanlı Devletine sığınmış ve ölünceye kadar bu konakta ikamet etmiştir. Daha sonraları bu konağı satın alan Macar Hükümeti prensin kişisel eşyalarını, yağlı boya tablolarını ve kıymetli belgelerini toplayarak burayı müze haline dönüştürmüştür.
Tekirdağ şehir merkezindeki konumunda ziyaretçilerini karşılayan Namık Kemal Evi, ünlü şairin anısına Namık Kemal Derneği tarafından yaptırılmış ve 1993 yılında hizmete açılmıştır. 1840-1888 yılları arasında yaşamış olan ünlü şair, Tekirdağ’ın vatan sevdalısı değerlerinden biridir. Bu nedenle ünlü şairin kişisel eşyaları, eserleri, bazı belgeleri ve tabloları korunarak, restore edilen bir Osmanlı Konağı’nda ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın eşi Rüstem Paşa’nın 1546 senesinde yaptırdığı kendi adını taşıyan cami, Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde bulunmaktadır. Mimarı, Mimar Sinan olan Rüstem Paşa Cami, lale motifleri ve çini süslemeleri ile Osmanlı Dönemine ait en güzel eserlerden biridir. Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eserlerinden olan cami tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Külliyenin tamamında hamam, medrese, kütüphane ve elli dükkana sahip bedesten yer almaktadır. Avluda beşgen planlı kurşundan çatı ile örtülü kare bir şadırvan vardır. Rüstem Paşa Cami tepe üzerinde inşa edilmiş olup muazzam bir deniz manzarasına sahiptir. Tekirdağ merkezinde bulunan en ihtişamlı tarihi yapılardan biri olan Rüstem Paşa Camii, mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.
Tekirdağ ili Şarköy ilçesinin sınırlarına inşa edilmiş olan Hora Feneri, 1861’de Padişah Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Tamamen demirden yapılmış olan deniz fenerinin malzemeleri padişahın talimatı ile Fransa’dan getirtilmiş olup, Fransız yapımıdır. 25m yüksekliğindeki fener kendi çevresi etrafında 20 saniyede dönerek, Marmara Denizi’nde seyir halindeki gemilere 158 senedir yol göstermektedir. İlk yapıldığı dönemlerde gaz lambası ile günümüzde ise elektrik enerjisi ile aydınlatan Hora Feneri’nin ışığı 40km’ye kadar ulaşabilmektedir.
Marmara Denizi kıyısında konumlanmış olan Şarköy ilçesi, Tekirdağ’ın yaz aylarına popüler tatil köylerinden biridir. 60km uzunluğundaki geniş ve temiz kumsalları ile otel, pansiyon, konaklama tesisleri, restoran ve kafeleri ile keyifli bir yaz tatili vadeden Şarköy, rüzgar sörfü içinde ideal yerlerden biridir. Tekirdağ şehir merkezine 90km uzaklıkta bulunan Şarköy’de deniz ürünleri servis eden restoranlarda lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca Şarköy’e bağlı Uçmakdere bölgesinde yamaç paraşütü eğitimleri verilmekte olup, bu muhteşem deneyimi yaşamanıza olanak sağlayacak, ayrıca da kamp yapabileceğiniz ormanlık alanlar bulunmaktadır.
Tekirdağ il merkezine 15km uzaklıkta bulunan Kumbağ, Ganos Dağlarının sırtlarında muhteşem çam ormanlarının içinde bir Marmara sahilidir. Eski tarihlerde Rum köyü olan Kumbağ’da bağcılık ve balıkçılık yapılırmış, zaman içerisinde Rumların büyük çoğunluğu burayı terk etse de yine balıkçılık ve üzüm bağları Kumbağ’ın vazgeçilmezi olmuş. Sahilinde denizin ve kumun tadını çıkarabilir, restoranlarında Marmara’dan taze çıkmış balıkların tadına bakabilirsiniz. Çamlık Tepe’ye çıkarak Marmara Adası manzarasında gün batımını izleyebilirsiniz. Sokaklarda gezinirken Rum evlerine rastlayabilir, şaraphaneyi ziyaret edebilirsiniz.
Tekirdağ ili Saray ilçesine bağlı Çamlıköy, Karadeniz sahili ile Istıranca Dağları arasında sakin bir koydur. Bahçeköy Deresinin Karadeniz’e döküldüğü bu sahil Kastro Plajı olarak da bilinmektedir. Bölge bütünüyle, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Ormanlık alanlarda doğa yürüyüşleri yapabilir, Bahçeköy deresinde deniz bisikleti ile gezebilir, kampa ayrılmış alanlarda çadır veya karavan kurabilir, piknik alanlarında piknik yapabilir, Karadeniz kıyısında yüzebilirsiniz.
Trakya’nın gözde şehirlerinden olan Tekirdağ, geçmişten bu zamana kadar farklı birçok uygarlığın izlerini taşımış ve kendi mutfak kültürünü oluşturmuş bir ilimizdir. Yöreye has yapılan Tekirdağ Köftesi en popüler lezzetlerinden biridir. İrmik kullanılarak yoğurulan köfte yanında acı sosla servis edilmektedir. Çorbalarının ünlü olduğu Tekirdağ mutfağında Çeneçarpan çorbası ve Kellepaça çorbası öne çıkan lezzetlerdendir. Bunların dışında Sini Mantısı, Damat Paçası, Cizleme, Pireşe, Papaz Mancası, Şaraşura, Burma Sucuk, Satır Et, Kandilli Mantı, Kaşarlı köfte, Gülbarak Böreği, Yoğurtlu Borani, Zennik, Akıtma, Hayrabolu Tatlısı, Höşmerim ve Peynir Tatlısı Tekirdağ yöresinin geleneksel yemeklerinden bazılarıdır.
Tekirdağ'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Tekirdağ otobüs biletini Tekirdağ Otobüs Firmaları Arena Travel, Hayrabolu Seyahat, İstanbul Seyahat, Kale Seyahat, Saray Kalebirlik Koop., Şarköy Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.