Ege Bölgesi’nin iç kısmında yer alan Uşak ili, hem Anadolu’yu Ege’ye bağlayan konumuyla hem de bulunduğu coğrafyanın özellikleri açısından, eski çağlardan günümüze her zaman popüler bir yerleşim yeri olmuştur. Antik Kral Yolu, geçmişte en önemli ticaret yollarından biri olmakla beraber, Uşak ili sınırlarından geçmekteydi. Yöre halkının dokumacılıkla uğraşması ve ürettikleri halı, kilim, seccade, battaniye gibi ürünler şehrin ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlamıştır.
Merkez ilçesi de dahil olmak üzere toplam 6 adet ilçesi bulunan Uşak ilinin, kuzeyinde 139km’de Kütahya, güneyinde 150km’de Denizli, batısında 195km’de Manisa, doğusunda ise 116km’de Afyonkarahisar illeri bulunmaktadır. İstanbul’a uzaklığı 493km olan il, Ankara’ya 368km, İzmir’e 211km, Antalya’ya ise 294km mesafededir.
Uşak ili, Ege’yi Anadolu’ya, kuzeyi de Akdeniz’e bağlayan devlet karayolları üzerinde bulunmaktadır. Ankara-İzmir otoyolunun üzerinde bulunan şehre ulaşım oldukça rahat yapılabilmektedir. Uşak Otogarı şehir merkezinde, bünyesindeki seyahat firmalarının otobüs seferleri ile Türkiye’nin birçok ilinden gelen misafirlerine hizmet vermektedir. Uşak otogar hakkında bilgi için Uşak Otobüs Firmaları sayfamıza bir göz gezdirin.
Şehir merkezine 7km mesafede konumlanmış olan Uşak Havalimanı iç hat seferleri ile İstanbul yönüne karşılıklı uçuşlar ile hizmet vermektedir. Uşak’a gidecek yolcular için alternatif havalimanı şehre 110km uzaklıkta bulunan Kütahya Zafer Havalimanıdır.
Tren yolculuğu tercih edenler için İzmir-Afyon demiryolu hattı Uşak ilinden geçmektedir. Uşak Tren istasyonu şehir merkezindeki konumunda, 1898’den bu yana hizmet vermektedir.
Uşak ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalara göre, şehrin varlığı MÖ.4000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Heraklilerden Aristomakhos’un oğlu Temenos’un isminden dolayı kente o dönemlerde Temenothytia adı verilmiştir. Bronz Çağına tekamül eden o zamanlarda şehre yerleşen birçok uygarlığın izlerinde bu isme rastlanmaktadır. Hititlerin ve Friglerin ardından MÖ.7.yy’da Lidyalıların gelişi ile birlikte paranın icadı ve ticaretin Kral Yolu üzerinden yapılması Uşak ilini daha da önemli bir konuma getirmiştir. Lidyalılardan sonra Perslerin ve onlardan sonra da Büyük İskender’in hakimiyeti altına giren bölge, daha sonra Bergama Krallığına bağlanmış ve MÖ.2.yy’da Romalıların hakimiyeti altına girmiştir. Bizanslılardan sonra da 1071’de Anadolu Selçuklularının sınırlarına dahil edilmiştir. Yıldırım Beyazıt yönetimindeki Osmanlı Devleti sınırlarına katılması ise 1300’lerin sonuna denk gelmektedir. Fetret Devrinden sonra Germiyanoğulları Beyliği’nin yönetiminde olan şehir, son hükümdar Yakup Bey tarafından tekrar Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine göre ile, “aşıklar şehri” anlamına gelen Uşşak ismi Türklerin hakimiyeti zamanında verilmiştir. Osmanlı Devleti’nin çöküşünden sonra Yunan işgaline uğrayan Uşak’ın, İstiklal Savaşı’ndaki rolü önemlidir. 1922 senesinde işgalden kurtarılan şehirde, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir!” sözleri yine tarihe geçmiş önemli detaylardan biridir. Ayrıca Ulu Önderimizin eşi Latife Hanım’da Uşaklı tüccar bir ailenin kızıdır.
Uşak kent merkezindeki konumu ile antik çağdan itibaren birçok medeniyetin eserlerinin sergilendiği arkeoloji müzesi her sene çok sayıda turist ağırlamaktadır. 1970 yılından itibaren hizmet vermekte olan müze de başta Roma ve Bizans Dönemlerine ait yaklaşık 10.000 adet eser sergilenmektedir. Ayrıca eski Tunç Çağı’ndan kalma, gaga ağızlı testiler, idoller ,çeşitli savaş aletleri ve taş baltalar oldukça ilgi görmektedir. Romalılara ait mezar stelleri ve kefaret yazıtları ile altın takılar, sikkeler, cam ve toprak eşyalar görülebilmektedir. Lidya Kralı Karun’a ait Karun Hazineleri’de Uşak Arkeoloji Müzesi’nin önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Şehir merkezinde bulunan müze, Kurtuluş Savaşında Atatürk’ün konakladığı binadır. Kaftancızedeler olarak anılan Uşaklı bir aileye ait olan bina 1890 senesinde inşa edilmiştir. Atatürk ayrıca Milli Mücadele Karargahı olarak kullandığı müze binasında Yunan ordusu başkomutanı Trikopis’i de burada ağırlamıştır. 1978 yılından itibaren Etnografya Müzesi olarak hizmete açılan binada, Atatürk’ün kullandığı odası ve diğer mekanlar ilk günkü haliyle korunmuştur. Etnografya müzesinde Eşme Kilimleri, dönem kıyafetleri, silahlar ve diğer etnografik eserler görülebilmektedir.
Uşak ili eski tarihlerde ticaret kervanlarının geçiş yaptığı Kral Yol üzerinde bulunmaktaydı. Paşa Hanı’da o zamanlardan kalma tüccarların gelip geçerken kullandığı bir handır. 1893 yılında, Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından Fransız bir mimara inşa ettirilmiştir. Yapımında, taş kesme tekniği kullanılmış olan tarihi yapının, kiremitleri Marsilya Kiremiti tekniği ile yapılmıştır. Günümüze gelinceye kadar birkaç kez restorasyon geçiren tarihi yapı, günümüzde de üst katı otel olarak hizmet vermektedir. Alt katında ise dükkanlar bulunmaktadır. Uşak ziyaretçilerinin oldukça ilgisini çeken Paşa Han’ı kendine has karakteriyle görülmesi gereken mimari yapılardan biridir.
Uşak şehir merkezine 40km uzaklıkta bulunan Blaundus Antik Kenti, Ulubey ilçesi sınırları içerisindedir. Hellenistik Çağ’a ait kalıntılara sahip olan bölge, I.Derece Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Tapınaklar, Kale, Tiyatro, Kaya Mezarları ve Stadyum kalıntılarının gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalar 1845 yılından bu yana devam etmektedir. Kentin en ihtişamlı zamanını Büyük İskenderin komutasındaki Makedonyalılar zamanında yaşadığı tahmin edilmektedir. Yarım adayı andıran bir şekilde tasarlanmış olan Antik Kent’ten çıkarılan eserlerin bir kısmı Uşak arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.
Uşak il merkezine 45km mesafede bulunan tarihi köprü, Karahallı ilçesindedir. Frigyalılar zamanından kalma olduğu tespit edilmiştir. Banaz Çayı üzerinde inşa edilmiş olan köprü, 24m uzunluğunda 17m derinliğindedir. Fil Ayağı denilen iki ana gövdeden meydana gelmiş taş köprü, sabit kayalar üzerinde oturmaktadır. Köprü çevresinde belediyenin işletmeciliğini yaptığı mesire alanı Uşak halkının en gözde dinlenme mekanları arasında sayılmaktadır.
Ege Bölgesindeki yeraltı suları açısından en zengin ili olan Uşak, çok sayıda kaplıcaya da ev sahipliği yapmaktadır. Termal turizm açısından oldukça önemli olan bu kaplıcalardan bazıları soğuk maden suları bazıları ise sıcak maden suları kategorisinde içmeler olarak kullanılmakta, içeriğindeki zengin minerallerle insan vücudunun gereksinimlerine cevap verebilecek tedavi havuzlarıyla da ayrıca hizmet vermektedir. Bu kaplıcaların en popüler olanı Banaz ilçesine 7km uzaklıkta olan Hamamboğazı Kaplıcasıdır. Çok sayıda konaklama tesisi ve termal otellerle hizmet veren kaplıcaların şifalı suları, başta eklem rahatsızlıkları ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde tercih edilmektedir.
Şehir merkezine 30km mesafede bulunan Ulubey Kanyonu, Arizona’daki Grand Kanyon’dan sonra dünya üzerinde bulunan en büyük kanyondur. Banaz Çayı ve Ulubey Çayı boyunca devam eden 45km’lik kanyonun derinliği yer yer 170metreye kadar varmaktadır. 2015 yılından itibaren yapılan çevre düzenlemeleri ile turizme açılan Ulubey Kanyonu’nda, arazi araçları kiralayarak gezebilir, hazır rotalar boyunca doğa yürüyüşlerine katılabilir, sal , balonla gezinti, kaya tırmanışı ve yamaç paraşütü gibi aktivitelerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca cam seyir terasında muhteşem manzarayı izleyerek o heyecanı yaşayabilir, kanyon üstündeki belirlenmiş alanlarda kamp kurabilirsiniz.
Uşak şehrinin yöresel mutfağında, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca tescillenmiş olan Uşak Tarhana Çorbası, tercihe göre nohutlu veya kurufasulyeli olarak pişirilmektedir. Bundan başka Uşak’a özel bir başka lezzet de ıspanak ve peynirle hazırlanan Döndürme Böreği’dir. Kurban Bayramına has hazırlanan Ebem Köftesi bayramın 2. gününde sofraların vazgeçilmezi olmaktadır. Alacatane, Gül Peksimeti, Pirinç Köfte, Et Basma, Gümlü Kebabı, Zini Hamursuzu, Çömlek Eti ve Demir Tatlısı Uşak yöresine ait diğer ünlü lezzetlerden bazılarıdır.
Uşak'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Uşak otobüs biletini Uşak Otobüs Firması Anadolu Ulaşım sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.