türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
yalova merkez

Yalova Gezi Rehberi

Yalova Konum ve Ulaşım

Yalova ili, Türkiye’nin Marmara Bölgesinde, Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan bir kıyı şehrimizdir. Şehrin kıyı şeridini kapsayan alanları hariç üst bölgelerinde Samanlı Dağları doğu-batı yönünde geçmektedir. Termal turizm ve yaz turizmi açısından popüler kentlerden biri olan Yalova ili, İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlere coğrafi konum açısından yakınlığı nedeniyle oldukça avantajlıdır. Yalova’nın doğusunda 65km’de Kocaeli, güneyinde 69km’de Bursa ili bulunmaktadır. İstanbul’a 176km olan Yalova, Ankara’ya 407km, İzmir’e 390km, Antalya’ya 605km, Trabzon’a ise 1019km mesafededir. İl merkezi de dahil olmak üzere toplam 6 adet ilçesi bulunmaktadır.

Yalova ilinin coğrafi konumu itibariyle, ulaşımı kolay yapılabilmekte olup, İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerine karayolu bağlantısı bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan Yalova Otogarı, bünyesindeki otobüs firmalarının Türkiye’nin birçok noktasından düzenlediği karşılıklı seferlerle yolcularına hizmet vermektedir. Yalova Terminal hakkında daha fazla bilgi Yalova Otobüs Firmaları sayfamıza göz atabilirsiniz.

Uçak yolculuğunu tercih edenler için Yalova’ya en yakın havalimanları 62km mesafedeki Bursa Yenişehir Havalimanı, 93km mesafedeki Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı ve 132km mesafedeki İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. Havalimanlarında çeşitli ulaşım araçları opsiyonları ve rent a car hizmetleri kullanılabilmektedir.

Yalova ili Marmara Denizi’ne kıyısı olması sebebiyle denizyolu ulaşımının da sağlandığı illerimizden biridir. Şehir hatları vapurları, arabalı feribot ve deniz otobüsleri ile İstanbul’dan Eskihisar, Kartal, Pendik ve Yenikapı istikametlerinden İDO ile ayrıca Bursa’dan da BUDO ile Yalova’ya ulaşım sağlanabilmektedir.

yürüyen köşk

Yalova'nın Tarihi

Yalova ili antik çağdan beri önemli merkezlerden biri olmuştur. Bölgenin termal özelliği sebebiyle tarihi kaynaklarda adı geçen Yalova ili, Neolitik Dönemden bu yana yerleşim yeri olmuştur. Bithynialılar’ın Trakya üzerinden gelerek Marmara kıyılarına ilk yerleşimi bugünkü Yalova’da kurdukları saptanmıştır. Hititler, Frigler, Persler, Büyük İskender, Roma ve Bizans Devletleri, ayrıca Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu’da bu bölgede hakimiyet kurmuş olan uygarlıklardan bazılarıdır. 1920’li yıllarda Yunan işgaline uğrayan Yalova, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanca müdafaa ile işgal kuvvetlerinden tamamen temizlenmiş ve Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul iline bağlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk Yalova’dan “Yalova Benim Kentimdir” diye bahsetmiş ve yaşamı boyunca birkaç defa Yalova’ya gelip kalmıştır. 1995 yılında çıkarılan bir kanunla Yalova, İstanbul’dan ayırılarak vilayet statüsüne kavuşmuştur.

Yalova Gezilecek Yerler

Yürüyen Köşk

Yalova merkezinde bulunan tarihi köşk Yalova için “memleketim” tabirini kullanan Mustafa Kemal Atatürk’ün ikamet etmesi için 1929’da yapılmıştır. Deniz kenarında konumlanmış iki katlı köşk, 1936 yılında Ulu Önder’in ziyaretinde, yanındaki çınar ağacının dallarının çok uzadığı ve köşke zarar vereceği için kesilmesi gerektiği kararı verilince, Atatürk tarafından duruma müdahale edilmiş ve ağacın kesilmesini engelleyerek köşkü raylı sistemle şimdiki yerine taşıtmıştır. 1937 senesinde de tüm diğer mülkleri gibi Türk Milleti’ne bağışlamıştır. Marmara Denizinin kıyısında muhteşem manzaraya sahip bu tarihi köşkü gezebilir, yanındaki kafede kahvaltı yapabilir ya da keyifle kahvenizi içebilirsiniz.

Elmalık Kalesi

Yalova il merkezinde bulunan Elmalık Beldesinde, Bahçe Tepe’nin sarp kayalıkları üzerinde inşa edilmiş olan tarihi Elmalık Kalesi’nin yapım zamanı tam olarak bilinmemektedir. 12.yy’da Romalılara ait Pylai kenti iken yapıldığı düşünülen kale Kara kilise ile karşılıklı konumdadır. Kara kilise Romalılara ait bir yapı olup, önceleri hamam olarak kullanılmış daha sonra ise kiliseye dönüştürülmüştür. Bölge turizminin önemli noktalarından biri olan Elmalık Beldesinde doğa yürüyüşleri için turlar düzenlenmektedir.

Arkeopark

Yalova şehir merkezinde bulunan Arkeopark, kentin açık hava müzesidir. 2003 senesinden bu yana ziyarete açık olan müzede, Yalova’nın tarihsel geçmişine ait izleri barındıran eserler ve kalıntılar sergilenmektedir. Roma ve Bizans Dönemlerine ait lahitler, mezar stelleri, sütun kaideleri, tabletler, Osmanlı dönemine çeşitli eserler görülebilmektedir.

Armutlu Kaplıcaları

Yalova ilinin Termal ilçesinde yer alan sıcak su kaynakları, antik çağlardan bu yana şifa amaçlı kullanılmaktadır. Mitolojide Pythia ve Therma olarak geçen kaplıca bölgesinde Yeraltı Tanrısı Hades’in yaşadığından bahsedilmektedir. Safra kesesi, karaciğer, cilt, kalp-damar, romatizma, cilt ve çeşitli kadın hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar elde edilen Armutlu Kaplıcaları, konaklama tesisleri ve diğer olanakları ile çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Erikli Şelalesi

Yalova ilinin Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye Köyüne 6km mesafede bulunan tabiat harikası şelale, tertemiz havası, yemyeşil doğası ve buz gibi suları ile karşılamaktadır. Yalova Kent Ormanının içerisinde 15m arayla iki şelaleden meydana gelmektedir. Erikli yaylası içerisinde bulunan kent ormanı ve erikli şelalesi huzurlu doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz güzel bir ortama ev sahipliği yapmaktadır.

yalova termal

Delmece Yaylası

Çınarcık ilçesinin Teşvikiye Köyünde yer alan Delmece Yaylası, doğal trekking parkurları ile geniş bir bölgeyi içine almaktadır. Kampçılık aktivitelerine uygun ortamları barındıran Delmece Yaylası, ormanlık alanları, su kaynakları ve Dipsiz Göl adı verilen iki krater gölü ile tabiatın tüm güzelliklerini görebileceğiniz bir yerdir. 2km arayla konumlanmış iki göl alanının çevresinde doğal yaşamı gözlemleyebilir, çadır veya karavanla konaklayabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir, piknik yapabilirsiniz.

Termal

Yalova ilinin Termal ilçesi Samanlı Dağları arasında kalan vadi alanında kurulmuş, doğal kaplıcaları ile ünlü ilçesidir. Toplam 104 hektarlık bölgeyi kapsayan Termal Kaplıcaları mevkiinde çok sayıda konaklama tesisi ve oteller bulunmaktadır. Yedi Havuzlar Çağlayanı denilen bölgedeki açık havuzlarda su fazlasıyla sıcak olduğundan kış mevsiminde dahi açık havuzlara girilebilmektedir. Romalılardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılan kaplıcalar, ülkemizin en önemli termallerindendir. Termal ilçesinde Ayrıca Atatürk Köşkü’nü de ziyaret edebilirsiniz. Ulu önderin yaz aylarında gelerek ikamet ettiği Atatürk Köşkü, yerli ve yabancı konuklarını ağırladığı önemli evlerinden biriydi. Köşk içerisinde Alman ve Fransız yapımı antika piyanolar, İran Şah’ının ziyaretinde hediye getirdiği saat, İran Halıları, Hereke Halıları, Pirinç yatak odası mobilyaları ve dolapları, Nurettin Niyazi imzalı tablolar, seccadeler ve yurtdışından hediye edilmiş porselenler görülebilmektedir.

Rüstem Paşa Camii

Yalova il merkezinde bulunan tarihi yapı, 17.yy’da Osmanlı Paşalarından Kanuni Sultan Süleyman Han’ın damadı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kare planlı ve kubbeli olarak tasarlanmış olan caminin yanında han ve hamam da yapılarak külliye halinde inşa edilmiştir. Han olan bölümü zaman içerisinde tamamen yıkılmıştır. Hamam ve cami olan bölümleri de 99 depreminde çok hasar gördüğü için ibadete kapatılmış, yanına yeni bir cami inşa edilmiştir. Günümüzde bir bölümü kadınlar mescidi olarak hizmet verirken diğer bölümü ise Diyanet İşlerinin kitap satış yeri olarak kullanılmaktadır.

Karaca Arboretumu

Yalova şehir merkezinde bulunan Türkiye’nin ilk özel arboretumu, 13 hektar arazi üzerinde kurulmuştur. TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca’nın kurduğu ağaç parkında 7000 küsür farklı bitki ve ağaç türleri bulunmaktadır. Gül bahçeleri, bonsai koleksiyonu, iris bahçeleri ve odunsu bitki çeşitlerinin yer aldığı aboretum, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İçerisinde ayrıca Hayrettin Karaca’ya ait yazlık köşkünde bulunduğu ağaç parkı, 2004 senesinde vakıf statüsünden çıkarılarak milletimize hediye edilmiştir.

Çınarcık

Yalova kent merkezine yaklaşık 17km uzaklıkta bulunan Çınarcık ilçesi, plajları, tarihi eserleri, çarşısı, kafe-restoranları ve eğlence mekanları ile şehrin en turistik ilçesidir. Marmara’nın incisi olarak tabir edilen Çınarcık ilçesi, yazın daha yoğun olmak üzere her mevsim ayrı güzellikte olan bir sayfiye yeridir. Bunun dışında kıyıdan uzaklaştıkça denize paralel uzanan dağların eteklerinde eskiden Rum köyleri olan Esenköy / Çaldere mevkiinde trekking sporunun yoğun olarak yapıldığı parkurlar bulunmaktadır. Çaldere’nin şelaleleri görülmeye değer güzelliktedir. Bülbül Deresi çevresinde bulunan tesislerde bülbül cıvıltıları eşliğinde keyifle kahvaltı yapabilirsiniz. Alabalık tesislerinde kiremitte pişen balığın tadına varabilirsiniz. Yaz mevsiminde Çınarcık’a İstanbul’dan denizotobüsü ve feribot seferleri düzenlenmektedir.

yalova kebabı

Yalova'da Yeme İçme

Yalova’ya yolunuz düşerse burada sebzeden, et yemeklerine ve deniz ürünlerine kadar birçok farklı lezzeti deneyimleyebilirsiniz. Kentin mutfağında öne çıkan lezzetlerin en başında Yalova Çorbası, Yalova Köftesi ve Milföylü Yalova Kebabı gelmektedir. Ayrıca Termal Sarma, Pavli, Papara, Yaprak Pidesi, Yalova Sütlüsü, Termal Tatlısı şehre has mutfağın lezzetlerinden bazılarıdır. Yalova, Marmara Denizi’nin nimetlerinden de çokça faydalanan bir ildir. Kıyı restoranlarında mevsimine göre mükellef balık sofraları, deniz ürünlerinden oluşan leziz menüler mutlaka karşınıza çıkacaktır.

Yalova Otobüs Bileti

Yalova'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Yalova otobüs biletini Yalova Otobüs Firması Lüks Yalova Seyahat sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.