Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yaptığı düzenleme ile evcil hayvanlar artık otobüs yolculuklarında hayvan sahibiyle birlikte seyahat edebilecek. Evcil hayvana ait güncel aşı karnesi olmak koşuluyla, köpek (tehlike arz edenler hariç), kedi ve kuşları ( muhabbet kuşu, kanarya, saka.. gibi) kapsayan bu düzenlemeye göre evcil hayvanlar artık özel taşıma ekipmanı (kafes..vb.) belirlenen ölçü/ebatlarda ve kilitli olmak koşuluyla hayvana sahip yolcunun kucağında ya da oturduğu koltuğun önünde yolculuk yapabilecek.
Uzman veteriner görüşlerine göre; seyahate çıkılmadan önce evcil hayvanın sağlık tetkiki yapılıp, güncellenmiş aşı karnesi ve evcil hayvanın yolculuk esnasında rahatça taşınabileceği kafes veya bunun gibi kilitlenebilir ekipmanları temin edilmelidir.
Bakanlık evcil hayvanın taşınması ile ilgili düzenleme yapmadan önce evcil hayvanların sahipleri ile beraber otobüs içinde taşınmasına izin verilmiyor, söz konusu durumda evcil hayvanların sadece bagaj için ayrılan bölümlerde seyahat etmesi uygun görülüyordu.
Resmi gazetede yayınlanan yeni düzenlemeyle, aşı karnesinde aşıları tam ve işlenmiş şekilde bulunan kuş, kedi, köpek gibi evcil hayvanlar sahipleriyle birlikte otobüs içinde de seyahat edebilecektir. Şunu da belirtmek gerekirse; yapılan düzenleme, her cins ve özellikte kedi ya da köpeği içermiyor. Sahibi ile birlikte seyahat edecek kedi ve köpeğin saptanmış tehlikeli türler haricinde evcil ve daha önemlisi de en fazla 8 kg ağırlığında olması gerekiyor. Sadece kedi, köpek ve ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya..vb.) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir. Evcil hayvanlar, kutu, koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşınamaz. Belirlenen standartlara uygun özel kafesleri içerisinde ve kilitli olmak şartıyla otobüs içerisinde taşınabilir. Evcil hayvanın sağlıklı, bakımlı, etrafına koku yaymayan ve sessiz sakin mizaçlı olmasına dikkat edilmelidir. Fiziksel görünümü kötü durumda olan ve sağlıksız olan canlı hayvanlar otobüs firmaları tarafından taşıma için kabul edilmeyebilirler. Hayvan sahibi, isterse kafes içindeki köpek, kedi veya kuşu için bir kişilik standart bilet ücreti karşılığında yanındaki koltuğu da satın alabilir. Özellikle burada vurgulanmak istenen ise yolcu, önünde ya da arkasında koltuk için talepte bulunamaz. Bununla birlikte bazı otobüs firmaları gerekirse evcil hayvanların araç içinde taşınabileceği özel seferler de düzenleyebilir.
Resmi gazetede yer alan açıklama şöyledir; Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak koşuluyla bagaj için ayrılmış bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Firmalar ekstra hallerde, yolcu alınmadan yalnızca evcil hayvanların otobüs içinde taşınabileceği özel sefer organize edebilir.
Yolculuk esnasında yolcu, sahibi olduğu hayvanının tüm sorumluluğunu alabiliyor ve diğer yolculara rahatsızlık vermeyeceğini düşünüyorsa hayvanı ile birlikte toplu taşıma yolculuğu yapmalıdır. Uzun seyahatlerde mola süresinde hayvanlar mutlaka kilitli kafeslerinden çıkarılmalı, tasmaları takılarak güvenli bir şekilde yürütülmeli veya bacakları hareket ettirilmeli, temiz hava almalarına ve tuvaletlerini yapmalarına imkân oluşturulmalıdır. Uzman veterinerlere göre hayvanların yolculuk sırasında bir takım ilaçlar ile uyutulması canlının sağlığı açısından risk doğurduğu için doğru bir yöntem değildir.
Son olarak otobüs seferi sırasında araç içerisinde bulunan diğer yolcular arasında alerjisi olan veya hayvan fobisi olanlar olabilmektedir. Bu yüzden mevcut seferde evcil hayvanlı yolcu bulunacağı aynı araçta seyahat edecek diğer yolculara firma tarafından sefer öncesinde bildirilmelidir. Otobüs firmaları yolcuların ve diğer hayvanların güvenliğini tehlikeye atma riski olan evcil hayvanları kabul etmeme hakkına sahiptir.