Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinin en kuzey ucunda yer alan Ardahan ili, rakımı 1830m olan dağlık bir bölgede kurulmuştur. Gürcistan ve Ermenistan ile sınır komşusu olan Ardahan, batıda 117km’de Artvin, güneybatıda 230km’de Erzurum ve güneyde 93km’de Kars illeri ile çevrilidir. İstanbul’a olan mesafesi 1410km olan Ardahan, Ankara’ya 1089km, İzmir’e 1668km ve Antalya’ya 1470km uzaklıktadır. Şehir merkezi ile birlikte toplam 6 adet ilçesi bulunmaktadır. Ardahan’ın yöresel ürünlerinin en ünlüleri Kafkas Balı, Ardahan kaşar peyniri ve kazlarıdır.
Ardahan şehir merkezinde bulunan Ardahan Otogarı 1990 senesinden bu yana hizmet vermektedir. Türkiye’nin birçok şehrinden Ardahan’a direk otobüs seferleri yapılmaktadır. İlave olarak bazı şehirlerden Kars aktarmalı otobüs seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ardahan kalkış/varışlı popüler otobüs seferleri için Ardahan Otobüs Firmaları sayfamıza göz atabilirsiniz.
Ardahan’a havayolu ile ulaşımı tercih edenler için, şehre en yakın havalimanı 90km mesafede bulunan Kars Harakani Havalimanıdır. Yurtiçi hatlarda uçak seferleri ile hizmet veren havalimanından Ardahan’a ulaşım için otobüs, taksi, araç kiralama gibi opsiyonlar bulunmaktadır.
Demiryolu ulaşımı için en yakın tren istasyonu 79km uzaklıktaki Kars Garıdır. Doğu Ekspresi ile Ankara-Kars arası seferler yapılmakta olup, tren Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum illerinden geçerek Kars’a ulaşmaktadır.
Yapılan tarihsel çalışmalardan elde edilen bilgilerin ışığında Ardahan ilinin geçmişi günümüzden 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bölgede elde edilen ilk yazılı kaynak MÖ.700’lerin ortalarında Urartu Kralı II.Serdur’a ait kitabelerdir. Bu kitabeler Çıldır Gölü yakınında bulunan Taşköprü Köyü Kayalığı’nda kazılıdır. Ardahan isminin nereden geldiği ile ilgili olarak da bölgede hakimiyet kurmuş Arda Türkleri’nden kalma bir isim olduğu yönündedir. Arda Türkleri’nin soyları Hazar Türkleri’ne dayanmaktadır. 1069 yılında Sultan Alparslan tarafından fethedilerek Anadolu Selçuklu Devleti sınırlarına katılan Ardahan, 1551 yılında da Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. Milli Mücadele yıllarında Ermenilerle mücadele eden Ardahan, Kazım Karabekir Paşa Komutanlığında 1921 yılında kurtarılarak Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır. Önceleri mutasarrıflık olan Ardahan, 1926 senesinde Kars iline bağlanmış, 1992’de de çıkarılan bir kanunla vilayet statüsü kazandırılmıştır.
Ardahan şehir merkezinde bulunan tarihi kale, Kura Nehri mevkiindedir. Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle beraber kalenin, Selçuklu dönem eserlerinden biri olduğu tespit edilmiştir. Kalenin de içinde bulunduğu bölge MÖ.3500 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Dikdörtgen şekilde tasarlanmış olan tarihi yapı, 745 m uzunluğunda surlara sahiptir. Osmanlı Döneminde de kullanılmış olan kale Kanuni Sultan Süleyman zamanında yeniden inşa edilmiştir. Kale girişindeki kitabede yazan 1544 tarihi o dönemi işaret etmektedir.
Ardahan ilinin Çıldır ilçesinde bulunan kale, Karaçay Vadisi denilen bölgede konumlanmıştır. Yapım tarihinin Urartular Dönemine denk geldiği belirlenmiştir. Tipik bir Ortaçağ kalesi olan Şeytan Kalesi, sarp kayalıkların üzerinde savunma amaçlı olarak inşa edilmiştir. Kale ile ilgili halka mal olmuş bir efsaneye göre zamanın Artuk Kralı sahip olduğu tüm hazinesini bu kalenin altına gömdürmüştür. Şeytan Kalesi yakınlarında gezilebilecek, Taşköprü Yazıtları, Kurt Kalesi, Gizemli Mağaralar ve Akçakale Adası gibi tarihi alanlar da bulunmaktadır.
Ardahan il merkezine 58km mesafede bulunan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu’nun Van Gölü’nden sonra en büyük gölü olma özelliği taşır. Ardahan’ın soğuk ve sert kış mevsimlerinde tamamen donan Çıldır Gölü, kış turizmi açısından oldukça popülerdir. Kalınlığı 1m’yi bulan buz kütlesi üzerinde atlı kızak yarışları ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Göl içerisinde, üzerinde Neolitik döneme ait birçok eser ve kalıntılar barındıran Akçakale Adası bulunmaktadır. Ada, I.Derece Doğal SİT Alanı olarak koruma altındadır.
Ardahan kent merkezinde bulunan tarihi Haşimoğlu Rasim Bey Konağı, Batlık mimarisinin örneklerindendir. Kapısında 1911 tarihli Osmanlıca yazılmış olan bir kitabesi bulunmakta olup, muhtemelen restorasyon esnasında kapıya sonradan ilave edilmiştir. Milli Mücadele yıllarında kongre binası ve Kurtuluş Savaşı karargahı olarak kullanılmış olan konak, Cumhuriyetin ilan edildiği dönemde de hükümet konağı olarak hizmet vermiştir.
Ardahan şehir merkezine 15km uzaklıkta bulunan Uğurludağ mevkiinde, Yalnızçam Köyü’ne kurulmuş bir kayak merkezi bulunmaktadır. Tercih edilen kristal kar kalitesi açısından sayılı kayak merkezlerimizden biridir. Kış turizminin popüler noktalarından biri olan Yalnızçam Kayak merkezi, sakin ortamı, tesisleri ve kar kalitesi ile ziyaretçilerini beklemektedir. Yaz aylarında da tertemiz havasıyla doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz ve dinlenebileceğiniz huzurlu bir ortama sahiptir.
Ardahan ilinin Damal ilçesinde görebileceğiniz bu harikulade doğa olayı, her yıl binlerce turisti kendisine çekmektedir. 15 Haziran - 15 Temmuz arasında meydana gelen bu tabiat olayı, Karadağların eteklerine vuran gün ışığının oluşturduğu gölgenin Atatürk siluetine benzer bir şekilde görünmesidir. Müzikle ortamı renklendirerek, bu keyifli manzaraya şehitlik eden ziyaretçilere hoş anlar yaşatılmaktadır. Bol bol fotoğraf çekebilir , bu ortamın heyecanını yerinde yaşayabilirsiniz.
Ardahan il merkezine 55km mesafede yer alan Aktaş Gölü, Çıldır ilçesine bağlı olup, Ardahan ile Gürcistan sınırında konumlanmıştır. Yarısı Gürcistan topraklarında olan göl, tektonik yapıda olup, üzerinde on iki adet kısmen kayalık kısmen bitkilerle kaplı yüzen adacıklar bulunmaktadır. Göl akpelikanlar ve kadife ördekler başta olmak üzere birçok endemik kuş türünün üreme habitatı olma özelliği taşımaktadır. Etrafı askeri alanlarla çevrili olduğundan gölün bulunduğu bölgede mesire yeri ya da tesis yoktur. Olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapılabilmektedir.
Ardahan ili coğrafi konum ve iklimi itibariyle yöresel mutfağında daha çok tahıl ürünleri ve hayvansal gıdalar kullanılmaktadır. Ardahan ilinde yetiştirilen kazlar dünya çapında ün yapmıştır. Kaz etinden yapılan yemekler yöre mutfağında öne çıkanlar arasındadır. Ardahan’a özgü lezzetler arasında, Ayran aşı, Helle Aşı, Bişi, Hıngel, Hasuta, kesme aşı, tereyağında alabalık, tandırda kaz, köz kebap, saç kebap, dolma kebap, kaçguç, kayıtma, Kaz etli üçlü pilav, Tandır Kebabı, Kete, Katmer ve Mafiş Tatlısı sayılabilir.
Ardahan'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Ardahan otobüs biletini Ardahan Otobüs Firmaları Can Ardahan, Karaca Ardahan Turizm, Nur Ardahan Posof Seyahat, Özlem Ardahan Turizm, Serhat Ardahan, Sıla Ardahan Kalesi sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.