türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
çankırı

Çankırı Gezi Rehberi

Çankırı Konum ve Ulaşım

İç Anadolu Bölgesinin orta Anadolu bölümünün kuzeyinde yer alan Çankırı ili, Kızılırmak ile Batı Karadeniz havzalarının arasındadır. Kuzeyinde 112km’de Kastamonu güneyinde 131km’de Ankara ve 105km’de Kırıkkale, doğusunda 156km’de Çorum ve batısında da 233km’de Bolu bulunmaktadır. Çankırı ilinin İstanbul’a olan uzaklığı 495km iken Ankara’ya 131km, İzmir’e 710km’dir.Merkezi de dahil olmak üzere 12 adet ilçesi bulunmaktadır.

Çankırı il merkezinde bulunan Çankırı Şehirlerarası Otobüs Terminaline bünyesindeki otobüs firmalarından ulaşarak karayolu seyahati yapabilirsiniz. Dilerseniz Çankırı Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.

Demiryolu ile ulaşım için Çankırı Ankara-Zonguldak demiryolu hattı üzerinde bulunmaktadır. Tren garı Çankırı il merkezinde bulunmaktadır.

Havayolu ulaşımı için Çankırı’ya en yakın olarak 110km mesafede bulunan Ankara Esenboğa Havalimanını tercih edebilirsiniz.

çankırı tuz mağarası

Çankırı'nın Tarihi

Çankırı ilinin arkeolojik çalışmalar incelendiğinde, batıda Bitinya doğuda Pontus bölgelerinin yer aldığı Paflagonya Bölgesinde yer aldığından söz edilmektedir. Şehrin antik ismi Gangra’dır. Kalkolitik, Paleolitik ,Tunç çağı, Hellenistik dönemler ile Roma ve Bizans dönemlerinin izlerine rastlanmıştır. 1071 Malazgirt zaferinin ardından Danişmendlilerin hakimiyeti altına girmiş olan bölge, 1.Murat zamanında Osmanlı toprakları sınırlarına katılmıştır. Osmanlı döneminde yönetim bakımından Anadolu’ya bağlı bir livan merkezi statüsünde olan Çankırı, Cumhuriyetin ilanının öncesinde Kastamonu’ya bağlı bir sancak konumundaydı. Kurtuluş Savaşı sırasında asker ve malzeme sevkiyatında önemli bir güzergah noktası olan Çankırı, Cumhuriyet döneminde il statüsüne kavuşmuştur.

Çankırı Gezilecek Yerler

Taş Mescid

Çankırı il merkezinde yeni mahalle’dedir.Selçuklu Dönemi eserlerinden biri olan yapı, Hükümdar Keyhüsrevoğlu 1. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. İki ayrı bina şeklinde tasarlanmış binanın Şifahane kısmı mevcuttur. Yapı üzerinde iki adet figür bulunmaktadır. Gövdeleri birbirine dolanmış iki yılan şeklinde tasvir olunmuştur.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Çankırı ve Kastamonu illeri arasında yer alır. Çankırı il merkezine yaklaşık 75km mesafededir.Doğal yaşamın ve bitki örtüsünün yoğun ormanlık alanlarla desteklendiği park alanı, vadiler ve doruklardan oluşmuş habitat zenginliğine sahiptir. Milli park sınırları içerisinde bulunan Ilgaz Kayak Merkezi kış turizminde kayak severlerin rağbet ettiği yerlerdendir.7 adet tesis, 2 adet kayak pisti, teleski ve telesiyej sistemleri bulunan kayak merkezi çok sayıda ziyaretçi misafir etmektedir.

Çankırı Müzesi

Çankırı şehir merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Arkeoloji bölümünde, Tunç, Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserler sergilenmekte, Etnografya bölümünde ise dokumalar, el işlemeleri , hat sanatına ait örnekler, bsilahlar, süs eşyaları, dini eşyalar bulunmaktadır.

Tuz Mağarası

Çankırı’nın simgesi haline gelmiş olan tuz mağarası merkeze 20km uzaklıktadır. Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervidir. 8km uzunluğundaki mağaranın içinde çok sayıda galeri bulunmaktadır. Mağaranın özelliği nem oranının sıfır olması sebebiyle içerisinde bulunan ölü hayvan fosillerinin mumyalanmış gibi bozulmadan durabilmesidir. Mağara içerisinde camlı bölmelerde 200 yıllık bir eşek fosili ayrıca tavşan ve yılan fosili de görülebilmektedir.

Cendere Höyüğü

Ilgaz’ın güney doğusunda yer alan höyüğün diğer ismi Salman höyüğüdür. Roma ve Bizans dönemlerinden çok sayıda eşya ve kalıntı barındırmaktadır. Ayrıca çevresinde kaya mezarları kilise ve tapınak olduğu düşünülen mağara oyuklarına da rastlanmaktadır. Burasının kullanıldığı dönemlerde dinsel ayinlerin ve törenlerin yapıldığı bir yer olduğu tahmin edilmektedir.

çankırı yıldıztepe

Sultan Süleyman Cami

1550’li yıllarda, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’ın kalfası olan Sadık Kalfa’ya yaptırılmıştır. Dörtgen planlı olarak tasarlanmış olan yapı bir tam dört yarım kubbeli olarak inşa edilmiştir. Kurşun kaplanmış olan kubbe üstleri, kesme taştan duvarları ve minaresi ile, iç süslemeleri mermerden tasarlanmıştır. Osmanlı dönemine ait seçkin eserlerden biri olan cami, şehir merkezinde görülebilir.

yaren güveci

Çankırı'da Yeme İçme

Çankırı mutfağı Orta Anadolu yöresiyle benzer özellikler taşımakta olup, buğday ve buğdaydan yapılan ürünlerden ağırlıklı olarak oluşmaktadır. Yaren kebabı, Keşkek, hamurdan bükme, cızlama, gözleme, tatar böreği ,canfes böreği, mantı, pıhtı, çekme helvası, gül tatlısı yörede sık pişen yemeklerden sayılabilir. Ayrıca yöre halkı sucuk, kavurma, tarhana, konserve, reçel gibi ürünleri de el emeği ile kendileri üretmektedirler.

Çankırı Otobüs Bileti

Çankırı'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Çankırı otobüs biletini Çankırı Otobüs Firmaları Çankırı Güven Turizm, Çankırı Özlem Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.