Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Elazığ ili, bölgenin en gelişmiş şehirlerinden birisidir. Mezopotamya’yı Anadolu’ya bağlayan geçiş yollarının üzerinde bulunan şehir, geçmişten günümüze kadar farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Elazığ ilinin kuzeyinde 136km’de Tunceli, güneyinde 153km’de Diyarbakır, doğusunda 142km’de Bingöl, batısında ise 98km’de Malatya bulunmaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 1208km olan Elazığ ilinin Ankara’ya olan uzaklığı 755km, İzmir’e ise 1285km’dir. İl merkezi hariç toplam 10 adet ilçesi bulunmaktadır.
Elazığ ili konumu itibariyle, Türkiye’nin doğusunu Anadolu’ya bağlayan devlet karayolları üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle şehre olan karayolu ulaşımı oldukça rahattır. İl merkezinde bulunan Elazığ Otobüs Terminaline Türkiye’nin diğer illerinden birçok farklı otobüs firması ile ulaşım yapılabilmektedir. Elazığ ulaşım hakkında daha fazla bilgi almak için Elazığ Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Havayolu ulaşımı tercih edenler için Elazığ ilinin Akçakiraz Belediyesinde bulunan Elazığ Havalimanına, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere diğer illerdeki havalimanlarından direk uçuşlar yapılabilmektedir. Elazığ Havalimanının şehir merkezine olan uzaklığı yaklaşık 13km’dir.
Elazığ’ın merkez ilçesinde bulunan tren garı Ankara-Tatvan arasında sefer yapan Vangölü Ekspresi ile Adana-Elazığ arasındaki Fırat Ekspresinin istasyonu konumundadır.
Elazığ il sınırlarında bulunan Keban Barajgölü üzerinde gerçekleştirilen, Ağrı, Çemişgezek ve Pertek feribot seferleri şehre ulaşımı sağlayan diğer bir alternatiftir.
Elazığ ili Yukarı Fırat Havzası denilen bölümde konumlanmıştır. Tarihsel açıdan Harput ve yöresi Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi kaynaklara göre MÖ2000 yılında Doğu Anadolu’ya yerleşen Hurriler kavmi Harput’un en eski sakinlerindendir. Hurrilerden sonra Hititlerin hakimiyetine girmiş olan bölge, MÖ9.yy’da Urartuların, Romalıların, Pontus Devletinin, Sasanilerin ve Bizanslıların egemenliği altına girmiştir. 1071’den sonra Selçuklular ile başlayan Türk hakimiyeti 1516 yılından itibaren Osmanlı Devletinin bölgeyi fethetmesi ile devam etmiştir. Kurtuluş Savaşının önemli kararlarının verildiği stratejik şehirlerden olan Elazığ , ismini de Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle 1937 yılında alarak TBMM’de kabul edilmiştir.
Elazığ yöresine ait tarihsel verilere göre Harput Kalesi, MÖ8.yy’da Urartular tarafından inşa edilmiştir. Kalenin yapıldığı tarihte bölgedeki su kıtlığı nedeniyle ve zamanın hükümdarının da emriyle, yapının harcında süt kullanıldığı için “süt kalesi” olarak da bilinmektedir. İç kale ve dış surlardan oluşan tarihi yapı, inşa edildiği tarihten günümüze gelinceye dek , birçok farklı medeniyetin himayesine girmiş ve çok kez tadilat görmüştür. Kale içerisinde darphane, tahıl ambarı, su sarnıcı, cami, hastane , cephanelik , mektep ve zindanlar bulunmaktadır. Kale, Elazığ merkezine 7km mesafededir.
Elazığ şehir merkezinde bulunan müze, arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak 1965 yılında Harput Müzesi adıyla hizmete açılan, daha sonra 1982’de Elazığ müzesi olarak devam eden müze içerisinde Keban ve Karakaya barajlarının proje alanlarındaki yüzey araştırmaları ve kazı çalışmalarında elde edilen antik kalıntılar ve tarihi eserler bulunmaktadır.31.435 adet kayıtlı eserin sergilendiği müzede, Halı Kilim Galerisi ile Sikke Salonu da yer almaktadır.
Elazığ’ın Sivrice ilçesi sınırlarında yer alan göl, şehir merkezine 26km uzaklıktadır. Tektonik yapıda olan Hazar Gölü, doğal güzelliğiyle Akdeniz sahillerini aratmayacak özelliktedir. Özellikle yaz aylarında plajlarını dolduran çok sayıda ziyaretçisi olan gölün çevresinde ayrıca balık restoranları, konaklama tesisleri, kamp alanları mevcut olup, yamaç paraşütü ve su sporları için elverişli mekanlardan biridir.
Türkiye’nin en büyük ikinci baraj gölüdür. Çevresinde su ve kara avcılığı yapılmakta, ayrıca balık üretim çiftlikleri bulunmaktadır. Üzerinde feribot ulaşımı yapılan baraj gölü çevresindeki mesire yerleri ve tesisler ile restoranlar ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Baraj gölünün sularının oluşturduğu Çırçır şelalesi, 3km mesafede olup doğal güzelliği ve ortamıyla yaz aylarında oldukça rağbet görmektedir.
Şehir merkezine 30km mesafede bulunan kayak merkezi kış aylarında ziyaretçi akınına uğrayan yerlerdendir. Kayak sporuna elverişli pisti ve telesiyeji ile snowboard yapılabilen, kar motoru veya kayak malzemeleri kiralanabilen tesisleri ile kış turizminin gözde mekanlarındandır. Konaklama tesisleri ,yeme-içme mekanları mevcuttur.
Karakoçan ilçesine 18km mesafede bulunan şifalı suları ile Golan Kaplıcaları , Elazığ’ın termal turizmini canlı tutan merkezlerden biridir. Çevresinde konaklama tesisleri mevcut olup ulaşımı oldukça rahattır. Başta romatizmal rahatsızlıklar olmak üzere cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisinde olumlu sonuçlar veren şifalı suları ile Golan Kaplıcaları Tunceli Elazığ sınırında Peri Nehri üzerindedir.
Elazığ il merkezine 11km uzaklıkta bulunan mağara Harput Antik kent sınırları içerisindedir. Yaklaşık 200m derinliğe sahip olan mağarada yeraltı hava akımı nedeniyle yaz mevsiminde doğal buzlanma meydana gelmekte kış mevsiminde ise sıcak hava oluşmaktadır. 1990 yılından itibaren iç dizaynı yapılarak ziyarete açılan mağara, benzer özelliklere sahip dünyadaki diğer mağaralar arasında oldukça dikkat çekmektedir.
Elazığ yöresi, Doğu Anadolu’nun en zengin mutfağına sahiptir. Geleneksel lezzetlerini şehirdeki çok sayıda restoranda deneyimleme olanağınız bulunmaktadır. Harput Köfte, İçli köfte, Gömme, Orcik, Pestil, Lobik çorbası, üncülü köfte, Dolanger, Peynirli ekmek, Tutmaç ,Künefe bölgeye özgü yemekler arasında sayılabileceği gibi, Menengiç kahvesi yada çedene kahvesi de Elazığ’a has tatlardandır.
Elazığ'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Elazığ otobüs biletini Elazığ Otobüs Firmaları Çağdaş Birlik, Çağdaş Kiğı Karakoçan, Elazığ Hazar Turizm, Lüks Elazığ Seyahat, Öz Elazığlılar sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.