türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
erzurum merkez

Erzurum Gezi Rehberi

Erzurum Konum ve Ulaşım

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ili olan Erzurum, Türkiye’nin en yüksek şehridir. Ekonomisi tarım ve hayvancılıktan oluşan ilde, kış turizmi de büyük oranda öneme sahiptir. Palandöken eteklerinde bulunan şehir merkezi hariç 20 adet ilçesi vardır. Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Erzurum, kuzeyinde 226km’de Artvin 379km’de Rize, güneyinde 180km’de Bingöl 266km’de Muş, doğusunda 203km’de Kars 184km’de Ağrı batısında 190km’de Erzincan 125km’de Bayburt illeri ile komşudur. İstanbul’a olan uzaklığı 1228km olan Erzurum’un Ankara’ya olan uzaklığı 875km, İzmir’e 1454km Antalya’ya 1248km’dir.

Erzurum iline karayolu ulaşımı devlet karayolları üzerinden sağlanabilmektedir. Şehirlerarası otobüs terminali Yakutiye ilçesinde olup şehir merkezine olan mesafesi 7km’dir. Türkiye’nin diğer şehirlerinden Erzurum’a ulaşımı sağlayan otobüs firmaları ile yolculuk yapabilirsiniz. Erzurum popüler otobüs seferleri için Erzurum Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Şehir merkezine 15km mesafede bulunan Erzurum Havalimanı , uluslararası uçuşlara açık olan havalimanlarımızdandır. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya’ya direk uçuş seferleri bulunmaktadır.

Demiryolu ulaşımı tercih edenler için is Erzurum Garı şehir merkezindedir. Ankara-Kars arasında sefer yapan Doğu Ekspresi ile Erzurum’a keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

çifte minareli medrese

Erzurum'un Tarihi

Erzurum ili çok eski zamanlardan bu yana önemli merkezlerin kavşak noktasında bulunması ayrıca da verimli ovaların bulunduğu bölgesi itibariyle her zaman yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir. Geçmişten günümüze dek Erzurum ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalarda Eski Tunç çağı ve Kalkolitik Döneme uzanan izlere rastlanmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum’un ilk kurulduğu zamanın MÖ4900 yıllarına tekabül ettiği tarihi kaynaklarda yer almaktadır. Urartular, Kimmerler, İskitler, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Emeviler, Sasaniler, Moğollar, Selçuklular, İlhanlılar ve Osmanlılar sırasıyla bu topraklarda hüküm sürmüş medeniyetlerdir. Erzurum aynı zamanda Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen Erzurum Kongresiyle tarihe geçen şehirde Milli Mücadelenin temelleri atılmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğinin yol haritası çizilmiştir.

Erzurum Gezilecek Yerler

Çifte Minareli Medrese

Yapılış tarihi 13.yy’da Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat zamanına zamanına dayanan eser, Erzurum’un simgesi özelliği taşır. İki katlı, dört eyvanlı bir açık avludan oluşan yapı çift minareli medreseler arasında en büyük olanıdır. Hatuniye Medresesi olarak da anılan bu görkemli eser Selçuklu taş süslemeleri, kabartmaları ve mimari yapısıyla göz alıcı bir estetiğe sahiptir. Osmanlı dönemi padişahı 4.Murat zamanında Tophane daha sonraları ise Kışla olarak kullanılan medrese günümüzde sergi salonu olarak işlev görmektedir. Çifte minareli Medrese Erzurum il merkezinde bulunmaktadır.

Üç Kümbetler

Erzurum merkezinde bulunan Üç Kümbetler, Anadolu’nun ilk Türk-İslam Devleti olan Saltuklular zamanında yapılmıştır. Üç Kümbetlerin en büyüğü 12.yy’ın sonlarına doğru , diğer ikisi 14.yy’da inşa edilmiştir. Büyük kümbet Emir Saltuk’a aittir. Üç Kümbetler Anadolu’da bulunan anıt mezar yapılarının en büyüğü olma özelliği taşımaktadır. Kesme taştan inşa edilmiş eserlerin üçgen alınlıklarında ve nişlerinde Orta Asya Türk takvimlerinde yer alan burç simgelerini çağrıştıran boğa, yılan, kartal gibi hayvan figürleri yer almaktadır. Üç Kümbetler, 1956 yılında onarım görmüştür.

Yakutiye Medresesi

Erzurum şehir merkezinde yer alan eser Anadolu’daki kapalı avluya sahip medreselerin en büyüğüdür. Tarihi kayıtlarda 1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde, Gazan Han ve Bolugan Hatun adına yaptırıldığı belirtilmiştir. Mimari yapısı ve süslemelerindeki figürlerin özgünlüğü medresenin görsel bir şaheser olduğunu kanıtlar niteliktedir. Günümüzde Türk İslam Eserleri ve Etnografya müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

Erzurum Kalesi

Erzurum şehir merkezinde bulunan kalenin geçmişi Urartulara kadar dayanmakta olup, bugünkü varlığının halini 415 yılında Bizans imparatoru Theodosius inşa ettirmiştir. İki kısımdan oluşan yapının iç kale kısmı şehrin güvenliğini sağlayan asker ve muhafızların bulunduğu alanı, dış kale kısmı ise halkın ikamet ettiği evler ve mahalleyi içine alan sokakları kapsamaktadır. Osmanlı Döneminde mescid, çeşme ve türbe eklenmiştir. Dört adet kapısı bulunan tarihi kale Kanuni Sultan Süleyman ve II.Mahmut dönemlerinde tadilat görmüştür.

Öşvank Kilisesi

Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer alan bu görkemli kilise , Gürcü Bağratlı Hanedanlığı zamanında , III.Adernese’nin oğlu Magistras Bağrat tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin yapımı yaklaşık 10 sene sürmüş ve Bizans döneminde tadilat görmüştür. Kilise içinde ibadet yeri haricinde rahip odaları, vaftizhane, hamam, kütüphane ve mutfak bulunmaktadır. Gotik mimari özellikte inşa edilmiş olan görkemli eseri ziyaret etmek için çok sayıda yabancı turist gelmektedir.

tortum şelalesi

Tortum Şelalesi

Erzurum ilinin Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi , 21m genişliğinde ve 48m yüksekliğinde olup dünyanın en büyük şelaleleri arasındadır. Tortum gölü sularının Tev vadisindeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. Şelale ilkbaharda sularının bollaşmasıyla Mayıs-Haziran aylarında en güzel döneminde olmakta ,karşısında bulunan izleme balkonundan görülebilen muhteşem güzellikte bir gökkuşağı oluşturmaktadır. Çevresindeki mesire alanında piknik yapabilir, şelale ortamında doğa sporları yapabilir, yakınındaki kuş cennetinde yabani kuş türlerini gözlemleyebilirsiniz.

Atatürk Evi

Erzurum il merkezinde bulunan yapı 1800’lü yılların mimari özelliklerini yansıtan iki katlı taş konaktır. Milli Mücadele zamanında Erzurum Kongresinin hazırlıklarının yürütüldüğü bu tarihi konakta Mustafa Kemal Atatürk tam 52 gün ikamet etmiştir. Bir dönem vali konağı olarak kullanılan yapı 1984 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiş ve müze olarak hizmete açılmıştır.

Palandöken Kayak Merkezi

Türkiye’nin kış turizminde önemli bir rol oynayan Palandöken Kayak Merkezi en az 5 ay süren sezonu, kar kalitesi, uzun pistleri ve konforlu tesisleri ile dünyada sayılı kayak merkezleri arasına girmeyi başarmıştır. Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenmiş pistlere sahip olan merkez, New York Times Gazetesi tarafından dünyadaki 41 en iyi kayak merkezi arasından 18. sırada yer almıştır. Alp disiplinine sahip olan pistleri uluslararası kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği uygunlukta hazırlanmıştır. Pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 babylift ve 1 gondol lift bulunmaktadır. Farklı zorluk derecelerine sahip 20 adet pisti bulunan Palandöken Kayak Merkezinde aynı anda 12.000 kişi kayak yapabilmektedir. Şehir merkezine 4km mesafede bulunana kayak merkezi havalimanına 15km uzaklıktadır.

erzurum çağ kebabı

Erzurum'da Yeme İçme

Erzurum denince akla ilk gelen meşhur Çağ Kebabıdır. Kuzu etinin odun ateşinde yatay bir şekilde pişirilmesi ile yapılan kebap, Erzurum’da restoranlarda sıkça karşılaşacağınız lezzetlerden biridir. Kadayıf dolması Erzurum yöresinin bir diğer meşhur lezzetidir. İçine ceviz koyularak sarılan kadayıf dolması yağda kızartıldıktan sonra şerbet içine atılarak hazırlanmaktadır. Ayran aşı, su böreği, den köfte, un haşılı, pancar kavurma, yumurta pilavı, çiriş ve şalgam dolması Erzurum mutfağına has yemekler arasında sayılabilir.

Erzurum Otobüs Bileti

Erzurum'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Erzurum otobüs biletini Erzurum Otobüs Firmaları Dadaş Turizm, Esadaş Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.