Eskişehir coğrafi konum olarak İç Anadolu Bölgesinin kuzeybatısında yer alan, gezilecek şehirler açısından son yıllarda çok popüler olmuş illerimizden biridir. Tarihi mekanları, müzeleri, parkları, doğal güzellikleri ve eğlence hayatı ile Eskişehir özellikle yerli turistlerin ziyaret rotaları arasında yer almaktadır. Türkiye’nin yaşanabilir şehirleri arasında ilk sıralarda yer alan Eskişehir, geçmişten günümüze kadar üzerinde barındırdığı birçok kültürün izlerini taşımaktadır. Doğusunda 233km’de Ankara batısında 78km’de Kütahya güneyinde 144km’de Afyon kuzeyinde 82km’de Bilecik ve 290km’de Bolu illeri ile komşudur. Eskişehir ilinin İstanbul’a olan uzaklığı 324km iken İzmir’e 411km Antalya’ya ise 424km’dir. Eskişehir’in toplam 14 adet ilçesi bulunmaktadır.
Eskişehir iline karayolu ulaşımı oldukça rahattır. İstanbul-Ankara devlet yolunun bağlantısı üzerinde bulunur. Güney Marmara ve Batı Anadolu’yu birbirine bağlayan geçiş yolları üzerinde bulunan şehrin şehirlerarası otobüs terminali Tepebaşı ilçesinde olup, bünyesinde hizmet veren otobüs firmaları ile diğer şehirlere ulaşım sağlanabilmektedir. Eskişehir otogar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Eskişehir Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Eskişehir’in yurtiçi uçak seferleri yapan havalimanı bulunmamaktadır. Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine ait bir havalimanı olmakla beraber özel sektöre ait hava taşımacılığı hakkına sahiptir. İle en yakın havalimanı 270km uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havalimanı’dır.
Demiryolu ulaşımında Eskişehir, ülkemizin en önemli kavşak noktalarından biridir. İstanbul-Eskişehir, Ankara-Eskişehir ve Konya-Eskişehir arası yüksek hızlı tren seferleri bulunmaktadır.
Eskişehir ili ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen verilerin ışığında, bölgede ilk yerleşimin MÖ3000’li yıllara kadar dayandığı bilinmektedir. İlk yerleşimi Hititlerin kurduğu bölgede daha sonra Frigler, Lidyalılar, Makedonyalılar, Grekler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular hüküm sürmüş 1289 yılında Osman Bey şehri Osmanlı Devleti sınırlarına dahil etmiştir. Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Yunan işgalinden kurtarılan şehir, Cumhuriyetin ilanının ardından da 1923’te il statüsüne kavuşmuştur.
Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesinde yer alan park 400.000 metrekarelik bir alana kurulmuştur. Park içerisinde Disneyland tarzında inşa edilmiş bir Masal Şatosu , Esminyatürk, akvaryum, papağan evi, tropik merkez, hayvanat bahçesi ve ETİ Sualtı Dünyası bulunmakta olup ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Ayrıca Japon Bahçesi, yapay gölet ve içerisinde Korsan Gemisi görülebilir. Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi yer alan parkta, ayrıca balmumu heykel müzesi, kültür okulu, musiki tarihi müzesi de gezilebilmektedir.
Tepebaşı ilçesinde yer alan Kent Park Türkiye’nin ilk yapay plajına sahiptir. Gerçek deniz kumu getirilerek yapılmış olan plajları dev yüzme havuzları özellikle yaz aylarında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kent Park’ta ayrıca kafe ve restoranlar, at binme eğitim alanı, oyun sahaları mevcut olup keyifli bir haftasonu geçirmek isteyenlerin gözde mekanlarındandır.
Eskişehir’in en eski yerleşim yerinin bulunduğu bölge Odunpazarı ilçesidir. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan cumbalı ahşap evler ve dar taşlı sokaklarıyla Odunpazarı UNESCO Dünya Miras Listesindedir.Tıpkı Safranbolu ve Beypazarı’ndaki tarihi Osmanlı Evleri gibi 300 yıllık Odunpazarı evleri de koruma altına alınmışlardır. Evlerden birisi Çağdaş Cam Sanatları Müzesi olarak hizmet vermekte olup 100’e yakın cam sanatçısına ait eserler sergilenmektedir.
Eskişehir merkezinde bulunan adeta şehrin simgesi olmuş olan Porsuk Çayı Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. İlin en önemli turistik bölgesi niteliğindeki Porsuk Çayı’nda gondolla gezebilir, kafe ve restoranlarında oturabilir, köprülerinde fotoğraf çekilebilir, adalar denilen bölümlerde aktiviteler yapabilirsiniz. Gece ve gündüz her an enerjisini ve hareketliliğini kaybetmeyen Porsuk Çayı ve Adalar bölgesi Eskişehir’in mutlaka gezilmesi gereken yerleri arasında.
Odunpazarı ilçesinde bulunan tarihi cami, 1525 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kubbesi kurşunla kaplı olan bu tarihi yapı adını bu özelliğinden almıştır. 7 farklı bölümden meydana gelen külliyesinde, imaret, aşevi, şadırvan, kervansaray, medrese, tabhane ve sıbyan mektebi bulunmaktadır. Günümüzde ise bu bölümler lületaşı müzesi, el sanatları merkezi, sıcak cam atölyesi ve fotoğraf müzesi olarak hizmet vermektedir.
Eskişehir merkezine 80km uzaklıkta bulunan Han ilçesinde yer alır. Yazılı Kaya olarak da bilinmektedir. Arkeoloji uzmanları burada bir anıtsal fasad, üstü açık bir avlu ile sütunlu galeriden meydana gelmiş, Ana Tanrıça Matar’a adanmış açık hava kült kompleksi olduğunu düşünmektedirler. Eser Frig kaya fasadlarının en görkemlisidir. Üzerinde bulunan Frigce Midai kelimesinden dolayı bu adı almıştır.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in adını taşıyan müze Odunpazarı evlerinin yakınında yer almaktadır. Yerli yabancı birçok ünlü ismin başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere politikacılardan, sanatçılara 160 kişinin balmumu heykelini sergilendiği müzedir. Londra’da bulunan Madam Tussauds müzesini örnek alarak hazırlanmış bu ilginç mekanda gezerken çok eğlenecek bazen de şaşıracaksınız.
Han Yeraltı şehri Eskişehir-Afyon karayoluna 80km mesafede Han ilçesinde bulunmaktadır. Geçmişi Hititler dönemine kadar uzanan antik kent, kral yolu üzerindeki kavşaklardan biri olma özelliği taşır. Roma ve Bizans döneminde oldukça önemli olan kent hıristiyanlığın ilk barınağı olarak kabul edilir. Daha sonraki zamanlarda Selçuklu ve Osmanlıların mola kenti sıfatını almıştır. Frig Vadisi’nin en önemli bölümlerinden birisidir.
Eskişehir’in yöresel mutfağı Kafkas ve Balkan göçmenlerinin etkilerini taşımaktadır. Hamur işleri ve bulgur ürünleri yemeklerde sıkça karşılaşılan niceliklerdir. Çibörek, yörenin en meşhur lezzetlerindendir. Tatar mutfağından gelme lezzetli anlamına gelen çi kelimesinden adını almıştır. Eskişehir’de çokça çibörekçi görülmektedir. Göbete, haşhaşlı çörek, balaban, met helvası, cevizli ekmek, bükme, dızmana, Arnavut böreği, kalakay, kökrek dolma, düğü köfte çorbası Eskişehir mutfağının önde gelen lezzetleri olarak sayılabilir.
Eskişehir'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Eskişehir otobüs biletini Eskişehir Otobüs Firmaları Buzlu Turizm, İsmail Ayaz sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.