türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
gaziantep kale

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Konum ve Ulaşım

Gaziantep ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesinin birleştiği konumda bulunur. “Doğunun Paris’i” olarak anılan şehir, bulunduğu bölgenin en gelişmiş ve güzel şehirlerindendir. Gaziantep geçmişten bugüne kadar çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmış, zengin tarihi mirası barındıran, turizm açısından revaçta olan yerlerden biridir. Bol seçenekli yöresel mutfağı sayesinde Gaziantep iline gurme turlar ve geziler düzenlenmektedir. Gaziantep’in 9 adet ilçesi bulunmaktadır. İl, kuzeyinde 76km’de Kahramanmaraş güneyinde 63km’de Kilis, doğusunda 137km’de Şanlıurfa, batısında 125km’de Osmaniye illeri ile komşudur. Gaziantep ayrıca Suriye ile sınır komşusudur. İstanbul’a olan uzaklığı 1120km olan şehrin Ankara’ya olan uzaklığı 667km, İzmir’e olan uzaklığı 1112km, Antalya’ya olan uzaklığı ise 820km’dir.

Gaziantep ili karayolu ulaşımında Akdeniz Bölgesinden doğuya ve güneyden kuzeye giden devlet yollarının kavşak noktasında bulunmaktadır. Şehrin otogarı Şehitkamil ilçesinde olup, Türkiye’nin diğer şehirlerinden bu bölgeye hizmet veren otobüs firmaları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Gaziantep popüler otobüs seferlerini görmek için Gaziantep Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Havayolu ulaşımını tercih edenler için Oğuzeli Havalimanı şehir merkezine 20km uzaklıkta bulunmaktadır. Uluslararası özellikte olan havalimanından Ankara ve İstanbul yönüne her gün, İzmir ve Antalya yönüne belirli günlerde karşılıklı seferler mevcut olup, Almanya, Azerbaycan ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de uçak seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Gaziantep tren garı şehir merkezinde olup Adana, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Ankara, Elazığ, İstanbul ve Nusaybin yönlerine tren seferleri bulunmaktadır.

gaziantep bakırcılar çarşısı

Gaziantep'in Tarihi

Gaziantep ili, Tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından birisidir. İlk uygarlıkların doğduğu, Akdeniz ile Mezopotamya arasında kalan bu bölge Kalkolitik ve Paleolitik dönemlerin izlerini günümüze değin taşımayı başarmıştır. MÖ1700’lü yıllarda Hitit Devletinin önemli şehirlerinden biri olmuş, daha sonra Mitani, Asur, Pers, Makedonya, Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Şehir merkezine 12 km mesafedeki Dülük Köyü, Gaziantep ilinin tarih öncesi çağlarında en eski kenti olma özelliğindedir. Hititler döneminde “Han Toprağı” anlamına gelen “Hantab” adıyla anılmakta olan şehir, zaman içerisinde “Antep” olarak söylenmeye başlanmıştır. Birinci Dünya Savaşından sonra Fransızlar ve İngilizler tarafından işgal edilen Antep şehri, halkın eşsiz kahramanlığı ve mücadelesi sayesinde kurtularak tüm dünyaya nam salmış, ardından 1921’de TBMM tarafından “Gazi” ünvanı alarak vilayet statüsüne kavuşmuştur. 1987 yılında da Büyükşehir ünvanı almıştır.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Tarihi Bakırcılar Çarşısı

Osmanlı Döneminin önemli ticaret merkezi olan Gaziantep ili, yaklaşık beş yüz yıllık geçmişi ile bakırcılık geleneğinin yaşatıldığı yerlerden birisidir. Şehir merkezinde bulunan Bakırcılar çarşısı ahşap atölyeleri, taş sokakları, çekiç seslerinin oluşturduğu ritimsel ambiyansıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Misafirperver bakır ustalarından mesleklerinin inceliklerini dinlerken ikram ettikleri çayı da keyifle içebilirsiniz. Çarşıda ayrıca bakır eşyalar haricinde baharat, kumaş, yemeni gibi yöresel ürünler de satın alabileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır.

Rumkale

Bölgenin önemli turistik yerlerinden olan Rumkale, Gaziantep ilinin Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba Köyü’nün sınırları içerisinde bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Merzimen Çayının kesiştiği, kayalık tepe üzerindedir. Rumkale’de mimari kalıntılar Ortaçağ ve Geç Roma Dönemi özellikleri taşımaktadır. Barşavma Manastırı, Aziz Nerses Kilisesi, su sarnıçları ve yapı kalıntılarının bulunduğu Rumkale, Roma Döneminde Hıristiyanlık açısından önemli bir merkez olma özelliğindedir. Hz.İsa’nın havarilerinden Yohannes’in zamanında buraya yerleştiği ve kutsal kitap İncil’in kopyasını Rumkale’de bir mağaraya sakladığı anlatılmaktadır.

Gaziantep Kalesi

Şehir Merkezinde bulunan kale, geçmişten günümüze en güzel şekilde ulaşabilmiş olan örnekler arasındadır. Roma Döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edilen kale, zaman içerisinde genişletilerek Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde bugünkü halini almıştır. 12 adet kule ve 36 adet burçtan oluşan kalenin ana kapısı ile kale köprüsünün iki yanındaki kulelerinin Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığı kayıtlarda geçmektedir. Ayrıca yapılan arkeolojik çalışmalarda bir hamam ile Osmanlı mimarisine ait bir cami de ortaya çıkarılmıştır.

Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep ilinin Islahiye ilçesine ait Yesemek Köyü, MS800’lü yıllara yani Asurlulara kadar yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel atölyesiydi. Asurlularla beraber buradaki faaliyetler tümüyle durdurulduğu için, çalışmalar ve eserler öylece bırakılıp terkedilmiştir. Taşlardan oyulmuş Sfenksler, Aslan heykelleri, Dağ Tanrısı Rölyefleri, Ayı Adamlar, Savaş Arabaları, Av sahnesi kabartmaları gibi çok sayıda eserler bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer almaktadır. Bölgede yaklaşık 500 adet heykel ve taslak heykeller bulunmaktadır.

Dülük Antik Kenti

Şehir Merkezine 10km uzaklıkta bulunan Dülük Köyü tarihi en eski yerleşim yeridir. Antik kent ve Kutsal alan olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Antik Kent Keber tepesi ve çevresinde olup çoğu kısmı halen toprak altındadır. Kutsal Alan ise Gaziantep Müzesi ile Almanya Münster Üniversitesinin ortak çalışmalarıyla belirlenerek kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılmıştır. Nekropol alanları, oda mezarlar, mitolojik figürlü kabartmalar ve lahitler görülebilmektedir. Ayrıca yapılan çalışmaların sonucunda, Alt Paleotik döneme ait çakmaktaşı aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuştur.

zeugma müzesi

Zeugma Antik Kenti

Gaziantep ili Nizip ilçesine 10km mesafede bulunan Zeugma Antik Kenti, Büyük İskender’in generali I.Selevkos Nikador tarafından kurulmuştur. Bu kentin karşısına eşi Apama adına ikinci bir kent kurmuş olan Nikador, iki kenti bir köprü ile birbirine bağlamış olduğundan, zaman içerisinde Roma Devletine bağlanan kentin adı köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak değiştirilmiştir.Roma döneminde altın çağını yaşamış olan Zeugma Antik Kenti, MS256’da Sasani Kralı tarafından yerle bir edilmiştir. Bir daha eski ihtişamını yaşayamamış olan kentin Roma döneminden kalma sanat eserleri, villları, mozaikleri ve süslemeleri bu bölgeyi ve arkeolojik eserlerini eşsiz kılmaktadır. Bölgede yapılan antik çalışmalar ve kazılar sonucunda elde edilmiş olan eserlerin başında ünlü Çingene Kızı Mozaiği, Zeugma’nın Savaş ve Barış Tanrısı Mars Heykeli, Roma dönemi çeşmeleri, duvar resimleri, mezar stelleri ve lahitler Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenmektedir.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Şehir merkezindeki tarihi bir Antep Konağında hizmet veren müzede, 1700’lü yıllardan itibaren yapılmış olan el ve fabrika yapımı 573 adet oyuncak sergilenmektedir. Türk oyuncakları, Sinema Odası, Mutfak bölümü, Sosyal yaşam bölümü, çizgi film ve masal kahramanları bölümleri gibi çeşitli kısımlardan oluşan müzede 9 farklı tema oluşturulmuştur. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlamak amacıyla projelendirilmiş ve hizmete açılmış olan müzede, büyükler de zamanda yolculuk yaparcasına keyifli zamanlar geçirebilmektedirler.

gaziantep baklavası

Gaziantep'te Yeme İçme

Gaziantep yemeklerinin ünü Türkiye sınırlarını aşmış ve dünyaya yayılmıştır. Daha çok kurutulmuş sebzeler ve baharatlarla yapılan yemeklerin sayısı yaklaşık 300 civarındadır. Kahvaltıda içilen Beyran Çorbası ayrıca kuzu ciğer kebabı yöreye özgü lezzetlerin başında gelmektedir. Çekilmiş antepfıstığı ile bol kaymaklı katmer en ünlü tatlısıdır. Yuvarlama çorbası, Şiveydiz, Firik Pilavı, Antep Lahmacunu, 32 farklı çeşit kebabı, piyazları, havuç dilim baklavası, dolaması, şöbiyeti ve fıstıklı kadayıfı ile Gaziantep yöresi adeta lezzetin başkentidir.

Gaziantep Otobüs Bileti

Gaziantep'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Gaziantep otobüs biletini Gaziantep Otobüs Firmaları Ben Turizm, Çayırağası Vip, Fındıklı Toros Turizm, Seç Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.