Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğu sınırında yer alan Iğdır ili, Ermenistan, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti ve İran ile sınır komşusudur. Kentin sınırlarını oluşturan coğrafya, dağlık alanlar ve yüksek platolardan meydana gelmektedir. Ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın büyük bir kısmı da Iğdır il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Şehrin kuzeydoğu sınırında yer alan Aras Nehri ve nehrin havzasını kaplayan Iğdır Ovası’nın verimli topraklarında tarım ve hayvancılık yapılmakta olup, şehrin ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Kuzeybatısında 140km’de Kars, güneyinde de 143km’de Ağrı illeri bulunmaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 1519km olan Iğdır’ın Ankara’ya uzaklığı 1166km, İzmir’e 1745km, Antalya’ya ise 1539km’dir. İl merkezi ile birlikte toplam 4 adet ilçesi bulunmaktadır.
Iğdır iline karayolu bağlantıları Kars, Erzurum ve Doğubeyazıt üzerinden yapılmaktadır. Iğdır Otogarı şehir merkezinde olup, ülkemizin birçok şehrinden düzenlenen otobüs firmalarına ait seferler ile ulaşım sağlanabilmektedir. Iğdır kalkış/varışlı otobüs seferlerini görmek için Iğdır Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.
Iğdır Havalimanı, 2012 yılından bu yana iç hat seferleri ile Ankara ve İstanbul yönünde karşılıklı uçuşları ile hizmet vermektedir. Iğdır’a 136km mesafede bulunan Kars Harakani Havalimanı’da en yakın alternatif olarak havayolu ulaşımı tercih eden yolcular için hizmet vermektedir. Havalimanlarında araç kiralama, tercihe göre çeşitli ulaşım araçları ve taksi hizmetleri bulunmaktadır.
Kars Tren Garı ile Iğdır şehir merkezi arasındaki mesafe ise yaklaşık olarak 136km’dir.
Iğdır ili ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmaların sonuçlarına bakılınca, bölgedeki ilk yerleşimin Paleolitik Dönemlere denk geldiği saptanmıştır. Şehir merkezine 5km uzaklıkta bulunan Kültepe Höyüğü’nde yapılan çalışmalarda Urartulara ait önemli merkezlerden birine ait olduğuna dair izlere rastlanmıştır. Ayrıca Iğdır il sınırlarındaki bazı alanlardan, Hurri Kültürüne ait kalıntılar çıkarılmıştır. Tarih boyunca, Urartulardan başka, Kimmerler, Persler, Helenler, Selevkoslar, İskitler, Arsaklılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Türk Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyetlerin ev sahipliği yaptığı Iğdır ili, adını Oğuz Türklerinin başbuğlarından Cengiz Alp’in oğlu Iğdır Beğ’den almıştır. Milli Mücadele yıllarında Ermenilerin işgalinden temizlenen şehir, Cumhuriyetin ilanından sonra Kars ilinin ilçesi olarak yer almış, 1992 senesinde de ayrılarak vilayet olmuştur.
Iğdır şehir merkezinde bulunan müze ve anıt alanı, 1915 ile 1920 yılları arasındaki Ermeni işgali döneminde şehit olan Türklerin anısına ithafen yaptırılmıştır. Etrafı park ve yeşil alanlarla çevrili müzede döneme ait kitaplar, şehit diplomatların fotoğrafları, soykırımın belgeleri ve çeşitli resimler görülebilmektedir. Anıt şeklinde inşa edilmiş 5 adet kılıcın yüksekliği 43.5m olup, Türkiye’nin en yüksek anıtı ünvanını elinde bulundurmaktadır. 2005 yılından bu yana ziyaretçilere açık olan müze her yıl çok sayıda turist tarafından gezilmektedir.
Iğdır il merkezine 39km uzaklıkta bulunan Tuz Mağaraları Tuzluca ilçe sınırları içerisindedir. Toplam kapladığı alan 55 dönümlük bir bölgeyi kapsamaktadır. Türkiye’nin büyük tuz rezervlerinden biri olan Tuz mağaralarından sağlık turizmi kapsamında da yararlanmak için çalışmalar yapılmaktadır. Bunun için Iğdır Üniversitesi önderliğinde, mağaraların 12 dönümlük alanına, solunum yolu ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılacak Tuz Terapi Odaları projesine başlanmıştır.
Iğdır ilinin Tuzluca ilçesinde bulunan tarihi kale, Iğdır Ovasına tepeden bakan bir konumda sarp kayalıklar üzerinde inşa edilmiştir. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber, kalenin gözetleme amacıyla Köroğlu tarafından yaptırıldığı varsayılmaktadır. Ana kaya üzerinde siyah kesme bazalt taşlardan örülmüş olan sur duvarları bulunmaktadır. Kale girişinin iki tarafında silindir şeklinde burçları vardır. Girişe ulaşmak için kayalıklar üzerinde basamaklar inşa edilmiştir. Günümüze sadece kalıntıları ulaşabilmiş olan Köroğlu Kalesi, Iğdır tarihi açısından önemli bir eser niteliğindedir.
Adeta bir kaleyi andıran bu görkemli eser, şehir merkezine yaklaşık 15km uzaklıkta bulunan Harmandöven Köyü’nde , tarihi Doğu Beyazıt- Ani- Batum kervan yolları üzerinde kurulmuştur. Anadolu Selçukluları döneminde, Sürmeli Emiri Şerafettin Ejder tarafından inşa edilmiş olan yapı, Selçuklu mimarisinin seçkin örneklerinden biri olup, açık avlulu ve kapalı hol sisteminde tasarlanmıştır. 13.yy sonlarına doğru yapılmış olan Iğdır Kervansarayı, 2008 yılında restore edilmiştir.
Iğdır merkezine 12km uzaklıkta bulunan Kul Yusuf Kümbeti, Çakırtaş Köyü sınırlarında kurulu olan bir Selçuk Dönem mimari eseridir. Kitabesinde 1485 yılında Kul Yusuf adına yaptırıldığı belirtilmektedir. Dairesel bir temel üstünde sekizgen gövdeli ve konik çatılı olarak tasarlanmış olan tarihi kümbetin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Gövde üzerinde işlemeler ve kabartmalar ile çeşitli yazılar ve işaretler bulunmaktadır. İç kısmının altında mumyalık bölümü yer almaktadır. Kul Yusuf Kümbeti, bakımsızlık ve çevre koşulları nedeniyle oldukça tahrip olmuştur.
Iğdır ilinin Aralık ilçe merkezine 15km uzaklıkta bulunan yapı, 1907’de inşa edilmiştir. Girişte bulunan Osmanlıca kitabesinde Hacı İbrahim adına yaptırıldığı yazmaktadır. Siyah bazalt kesme taştan örülmüş olan yapı, dörtgen planlı ve kubbeli olarak tasarlanmıştır. İçerisinde üç adet mezar alanı bulunan Gödekli Kümbeti, farklı tarzı ile dikkat çekmektedir.
Iğdır ili merkezine bağlı Melekli Beldesi’nde Ağrı Dağı eteklerinde bulunan İrem Bağları denilen bölge, tabiat güzellikleri ve doğal hayatı ile hayranlık uyandıran bir vadidir. Rengarenk bitki örtüsü ile özellikle yaz mevsiminde en çok ziyaretçi alan yerlerden biridir. Vadi içerisindeki asırlık üzüm bağlarının ve çeşitli meyve ağaçlarının Nuh Tufanı sorasında Nuh Peygamber tarafından ekildiğine ve onun mirası olduğuna dair inanışlar bulunmaktadır. Doğa turizmi açısından oldukça önemli bir yer olan İrem Bağları, Nuh’un izinde Gezi Parkurları adı altında tur aktivitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Mağaralar, ilginç kaya oluşumları, yabani hayvan türleri , endemik bitki türlerinin görülebileceği, dağ bisikleti, doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık gibi aktivitelerin gerçekleştirilebileceği popüler gezi rotalarından birisidir.
Iğdır şehir merkezinde bulunan Melekli Beldesi sınırları içerisindeki Kültepe mevkiinde 1913 senesinde yapılan arkeolojik kazılarda Urartulara ait mezar alanları ve kalıtılar ortaya çıkarılmıştır. Urartu medeniyetine ait eşyalar, takılar, süs eşyaları, mühürler ve savaş aletleri gibi birçok tarihsel kalıntının gün yüzüne çıkarıldığı Kültepe’de gezinirseniz tarihi mezarlık alanlarına da rastlayabilirsiniz. Atlı turlar, dağ bisikleti ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği Urartu Tepelerinden Ağrı Dağı eteklerine doğru çıkıldıkça muazzam bir vadi manzarasının da tadına varabilirsiniz.
Iğdır ilinin Karakoyunlu ilçesinde bulunan Bulakbaşı Beldesi sınırları içerisindeki Karasu Çayı, Ağrı Dağı’nın buzullarının erimeleri ile beslenen, Aralık ilçesinden Aras Nehrine dökülen bir çaydır. Çevresinde Ağaçlık alanlar, piknik yerleri, mesire alanı bulunan Karasu Çayı, yöre halkının dinlenmek için tercih ettiği gözde mekanlardan biridir. Birçok balık türünün yetiştiği çayda ayrıca, yaban ördeği, su samuru, su kaplumbağaları ve nesli tükenmekte olan su maymunu türü görülebilmektedir.
Iğdır asırlar boyunca köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ilimiz olması sebebiyle yemeklerinde de bu çeşitliliği görebilmekteyiz. Bölge halkının hayvancılıkla uğraşması sebebiyle et yemeklerinin ağırlıklı olduğu Iğdır yöresel mutfağında, çorbalar, hamur işleri ve tatlılar da kendine özgü lezzetleriyle dikkati çekmektedir. Öne çıkan yemekler arasında, Qatığaşı, kelecoş, ayranaşı, süt hörresi, helise, perzana, taş köfte, tavuk şorva, ekşili, tandır şiş, işkembe kavurma, paça, bozbaş, yağ şorvası, etli sarma, salmanca, omacaşı, ekşili pilav, evelikli bulgur, tereyağlı erişte, tapan, fetir, kuymak ve patlıcan reçeli sayılabilmektedir.
Iğdır'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Iğdır otobüs biletini Iğdır Otobüs Firmaları Aras Turizm, Bizim Iğdır Turizm, Doğuş Iğdır Turizm, Iğdırlı Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.