Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman ili, Akdeniz Bölgesi ile Anadolu arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Güneyinde Toros Dağları bulunan şehir daha çok ovalık alanlarla kaplıdır. Ekonomisinin büyük bir kısmını tarımın oluşturduğu Karaman, arı yetiştiriciliği ve balcılık konusunda da dikkat çekici bir şehrimizdir. Kuzeyinde ve doğusunda 119km’de Konya, batısında 374km’de Antalya, güneyinde ise 235km’de Mersin illeri ile çevrilidir. Ankara’ya olan uzaklığı 369km olan Karaman , İstanbul’a 775km, İzmir’e 663km, Edirne’ye 1005km, Diyarbakır’a ise 814km uzaklıktadır. Karaman ilinin merkezi de dahil olmak üzere 6 adet ilçesi bulunmaktadır.
Karaman, coğrafi konum itibari ile İç Anadolu Bölgesini Akdeniz’e bağlayan önemli devlet yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle şehre karayolu ulaşımı oldukça kolay yapılabilmektedir. Şehirlerarası Otobüs Terminali şehir merkezinde oldukça rahat bir konumda hizmet vermektedir. Karaman’ı tanımak ve ziyaret etmek isteyen misafirler için ülkemizin çeşitli şehirlerinden seyahat firmaları aracılığı ile Karaman yönüne otobüs seferleri düzenlenmektedir. Karaman kalkış/varışlı popüler otobüs seferleri için Karaman Otobüs Firmaları sayfamızı gezebilirsiniz.
Karaman’da havalimanı bulunmamaktadır. En yakın havalimanı ile 110km uzaklıktaki Konya Havaalanı’dır. Konya Havaalanı uluslararası özellikte olup, yurtiçi ve yurtdışı uçak seferleri ile hizmet vermektedir.
Karaman’a tren yolculuğu yapmayı tercih edenler için Eskişehir- Konya- Karaman ve Adana- Karaman tren seferleri bulunmaktadır. Tren istasyonu kent merkezine 1km mesafededir.
Karaman ili ve çevresinde günümüze kadar yapılan arkeolojik çalışmalar ve kazılar sonucunda elde edilen bilgilere göre, kentin geçmişinin bundan 10.000 yıl öncesine kadar uzandığı belirlenmiştir. Pınarbaşı Höyüğü’nde yapılan kazılarda elde edilen kalıntılar, Hititlerin Karaman’a ilk yerleşen uygarlık olduğunu ve şehri ticari ve askeri amaçlı kullandıklarını göstermektedir. Hititlerden sonra Frigler ve Lidyalılar onlardan sonraki dönemlerde de Romalılar ve Bizanslılar Karaman ve çevresinde hakimiyetlerini sürdüren medeniyetlerdir. Antik çağda şehrin isminin Larende olduğu tarihsel kayıtlarda görülmektedir. 1235 yılında kurulan Karamanoğlu Beyliği bu topraklarda doğmuştur. 1467 yılında Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmış olan şehir, Cumhuriyet Döneminde Türkiye Cumhuriyeti’ne dahil olarak Karaman ismi ile Konya iline bağlanmıştır. 1989’da çıkarılan bir kanunla da vilayet olmasına karar verilmiştir.
Karaman il merkezinde bulunan Taşkale Köyü’ndeki İncesu Mağarası, 1356m uzunluğa sahip, içerisinde sarkıt ve dikitleri, traverten havuzları bulunan bir oluşumdur. Solunum yolu rahatsızlıklarına özellikle nefes darlığı hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir. Damlataşı mağaralarından biri olan İncesu, kireç taşlarından oluşmuş bir yapıya sahiptir. Ülkemizde yer alan yeraltı su mağaralarının en büyüklerindendir. İncesu Mağarasının bulunduğu bölge içerisinde Roma Döneminden kalma antik kalıntılar mevcuttur.
Karaman ili Ermenek ilçesinde bulunan mağara, Maraspoli olarak da bilinmektedir. Uzunluğu 196m olan mağara, iki girişi olan ve altından yeraltı sularının oluşturduğu ırmağın aktığı bir mağaradır. Bu özellikleri açısından dünyanın en büyük yeraltı ırmaklı mağaraları arasındadır. Mağara altından akan yeraltı suyu kalitesi açısından içilebilen doğal kaynak suyu özelliği taşıdığı için şehrin içme suyu ihtiyacını kısmen karşılamaktadır. Profosyonel rehberlerden yardım alarak mağaranın dehlizlerine girilip alt kısımdaki ırmağa inilebilmektedir. Mağara içerisinde doğanın güzelliklerinden olan bir de şelale bulunmaktadır.
Karaman şehir merkezine yaklaşık 160km uzaklıkta bulunan Ermenek ilçesi sınırlarından geçen Ermenek Çayı, Göksu Nehrinin bir koludur. Mersin-Karaman arasında kalan Orta Torosları yararak geçen Göksu Nehri burada derin bir vadi meydana getirmiştir. Güneyinde Taşeli Platosu olan Ermenek Vadisi, içerisinde kireç taşından oluşmuş mağaralar barındırmaktadır. Vadi yaban hayatı geliştirme sahası olarak koruma altına alınmıştır. Çok çeşitli endemik bitki türleri ve başta kaya kartalı ve yılan kartalı olmak üzere özel kuş türleri ayrıca çeşitli sürüngenlerle yabani hayvan türleri bulunmaktadır. Ayrıca Ermenek ilçesinde bulunan Tarihi Ermenek Kalesi ve Ermenek Barajı da gezilebilecek popüler yerler arasındadır.
Karaman kent merkezinde kurulmuş olan Karaman Kalesi 11.yy sonlarından günümüze kadar gelmiştir. Osmanlı hakimiyeti zamanında büyük bir restorasyon geçiren kale, üç kısımdan meydana gelmektedir. İç kale, orta ve dış kale olarak adlandırılan kısımlardan dış kalede yer alan surların bir kısmı tahrip olmuştur. İç kale’de Roma ve Bizans Dönemlerinin izleri açıkça görülebilmektedir. Şehrin adeta sembolü olarak oldukça ilgi gören tarihi yapı içerisindeki eserler koruma amaçlı çıkarılmış olup, Karaman Müzesinde sergilenmektedir.
Karaman kent merkezinde yer alan Çeşmeli Kilise tarihi bir Ermeni kilisesidir. Bizanslılardan kalma olduğu düşünülen yapının freskoları dikkat çekicidir. Eski adı Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi olan tarihi yapı bir dönem cezaevi olarak da kullanılmıştır. Kısa zaman önce Kültür Bakanlığınca restore edilmiş olan kilise, günümüzde sanatsal etkinliklere, konser ve sergilere ev sahipliği yapmaktadır.
Karaman ili Ermenek ilçesi sınırlarında bulunan Zeyve Pazarı, özellikle yaz mevsiminde halkın akın ettiği, doğa güzelliklerine sahip bir mesire yeridir. Çınar ağaçları, yemyeşil ortamı, deresi, su değirmenleri ve piknik alanları ile doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenler için mükemmel bir yerdir. Ayrıca yöre halkının yılın belli zamanlarında kurdukları Zeyve pazarından organik sebze ve meyveler, el emeği ile üretilmiş çeşitli eşyalar ve yöresel ürünler de satın alabilirsiniz.
Karaman şehir merkezine 37km uzaklıkta bulunan Madenşehir Köyü, tarihi bir ören yerine ev sahipliği yapmaktadır. Bizanslıların zamanından kalma olduğu varsayılan Madenşehir Ören Yeri, Bizans dönemine ait kalıntıları ve eserleri barındırmaktadır. Bundan binlerce yıl öncesine uzanan geçmişi ile özellikle Hıristiyan alemi için önemli mekanlardan biri olma özelliği taşımaktadır. 500 yılından kalma bir bazlika, Binbir Kilise adında bir ibadethaneyi kapsamaktadır. Maalesef ki Madenşehir Köyünün diğer bölümlerinde mevcut olan Bizans Dönemi eserleri ve arkeolojik kalıntıları gereken şekilde korunamamış, yerleşim yerleri yapılırken yok edilmiştir.
Karaman kent merkezinde yer alan İmaret Mahallesinde kurulu olan Aktekke Camii, 1370 senesinde Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin validesi Mümine Hatun’un adına yaptırılmıştır. Cami içerisinde Mümine Hatun’un ve akrabalarının olduğu 21 adet türbe mezar bulunmaktadır. Ayrıca derviş odaları ve hamamı da bulunan caminin tamamı bir külliye görünümündedir. Yapıldığı tarihten bu yana çeşitli tadilatlar geçirmiş olan Aktekke Camii günümüzde ibadete açıktır.
Karaman şehir merkezinde bulunan tarihi konak tarzı eski Türk evi, 1800lü yılların başında Tartanzade Hacı Ahmet tarafından yaptırılmıştır. İki katlı ahşap konağın ahşap işlemeleri özellikle kalem işi süslemeleri hayranlık vericidir. Alt katının sofasında yer alan sekizgen tavandaki Kız Kulesi, Sultanahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı gibi eserlerin çizimleri oldukça sanatsaldır. Yapıldığı yıllarda köylerden iş için şehre inen yolcuların gecelik konaklamaları amacıyla tahsis edilmiş olan Tartan Evi, Karaman ilinin kültür turizmi açısından gözde mekanlar arasındadır.
İç Anadolu’nun verimli topraklarında yetişen tahıl ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı Karaman Mutfağında, et yemekleri ve kebap çeşitleri de görülmektedir. Anadolu’nun belki de en lezzetli yemeklerinin sunulduğu Karaman’da yöresel mutfağın öne çıkan ürünleri arasında, Fırın kebap, Bıldırcın Dolması, Patlıcanlı Calla, Çoban Kavurma, Çullama, Töğmeken, Piliç Dolması, Domates Dolması, Kabak Çiçeği Dolması, Zeyve Kebabı, Eğey Dolması, Batırık, Papara, Etli Kuru Fasulye, Sulu Pilav, İlisıra dolması, Toyga Çorbası, Keşkek, Kuymak, Lokur, Zerde ve Elma Tatlısı... sayılabilir.
Karaman'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Karaman otobüs biletini Karaman Otobüs Firmaları Lüks Karaman Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.