Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan Kırıkkale ili, Kızılırmak’ın geçtiği verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. Şehir Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan önemli bir noktada konumlanmıştır. Kent merkezi de dahil olmak üzere toplam 9 adet ilçesi bulunmaktadır. Ekonomisinin büyük bir kısmı sanayiye ve tarıma dayalı olan Kırıkkale, ayrıca tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile turizm açısından da popülerdir. Kuzeyinde 105km’de Çankırı, 166km’de Çorum, güneyinde 113km’de Kırşehir, batısında 75km’de Ankara , doğusunda ise 140km’de Yozgat illeri yer almaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 528km olan Kırıkkale’nin İzmir’e uzaklığı 654km, Antalya’ya 567km, Mardin’e ise 921km’dir.
Kırıkkale başkente komşu olmasının da etkisiyle ulaşım açısından şanslı illerimizden biridir. Devlet karayollarının üstünde bulunan şehre ister özel aracınızla ister seyahat firmaları aracılığı ile gelin ulaşımınız son derece rahat gerçekleşecektir. Otobüs seyahati tercih edecekler için Türkiye’nin çeşitli vilayetlerinden Kırıkkale’ye otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehirler arası Otobüs Terminali şehir merkezinde olup bünyesindeki otobüs firmaları ile misafirlerine kaliteli hizmet vermektedir. Kırıkkale ulaşım hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Kırıkkale Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.
Kırıkkale’de havalimanı bulunmamaktadır. En yakın havalimanı şehre 115km mesafede bulunan Ankara Esenboğa Havalimanı’dır. İç ve dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet veren uluslararası statüdeki Esenboğa Havalimanı’ndan Kırıkkale istikametine servis araçları, taksi, otobüs ve rent a car hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Demiryolu ulaşımı tercih edenler ise, Kırıkkale’nin bulunduğu güzergahlar doğrultusunda, Ankara-Tatvan-Vangölü Ekspresi, Kurtalan-Ankara-Güney Kurtalan Ekspresi, Ankara-Kars-Doğu Ekspresi seferlerini kullanabilirler. Tren Garı Kırıkkale kent merkezinde yer almaktadır.
Kırıkkale ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmaların en önemli olanları Japon Bilim Heyetinin gerçekleştirdiği çalışmalardır. Bu çalışmalar kapsamında yirmiden fazla höyük incelenmiş ve Neolitik Çağ’dan itibaren yerleşim izlerine rastlanmıştır. Asurlulara ait olan Ticaret kolonileri ile başlamış olan medeniyetler tarihi, Hititlerle devam etmiş, zaman ilerledikçe de Frigler, Lidyalılar, Hellenistik dönem devletleri, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu Devleti , Oğuz Türk Beylikleri ve Osmanlı Devleti şeklinde sürmüştür. Cumhuriyet Dönemi’nde şehre kurulan sanayi kuruluşları ve en başta “Makine ve Kimya Endüstri Kurumu” kentin savunma sanayiinde büyük çapta gelişmesini sağlamış ve kentin göç alarak gelişmesine neden olmuştur. O tarihlerde başkente bağlı bir ilçe olan Kırıkkale 1989 yılında TBMM kararı ile vilayet statüsü kazanmıştır.
Kırıkkale il merkezine 26km uzaklıktaki Keskin ilçesinde bulunan Sulu Mağara, doğal olan bölümü 3 katlı olan bir fosil mağaradır. İlave edilen yapay kısımları ise doğal bölümlere geçitlerle bağlanmıştır. Eski zamanlarda Bizanslıların yerleşim merkezi içerisinde kaldığı tahmin edilen Sulu Mağara, 285m uzunluğundadır.
Kızılırmak üzerinde bulunan Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale’nin Karakeçili ve Keskin ilçelerini bağlamaktadır. 13.yy’da yapıldığı tahmin edilen tarihi köprü, Selçuklu Dönemi mimari eserlerindendir. Kesme taştan inşa edilmiş olan köprü 110m uzunluğunda olup genişliği 6m’dir. Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim Mısır Seferine giderken Mimar Sinan’a talimat vermiş ve köprüyü yeniden inşa ettirmiştir. Kapulukaya Barajı’nın yapılmasından sonra Çeşnigir Köprüsü araç geçişine kapanmıştır.
Kırıkkale ilinin Keskin ilçesinde bulunan Ceritkale köyünde kurulmuş olan Kaya Mezarları, bölgenin en önemli arkeolojik yapılarından biridir. Geçmişi Demir Çağına kadar uzanan bölge, Kırıkkale ilinin en eski yerleşim yerlerindendir. Yakında ayrıca Romalılardan kalma kaya mezarları da görülebilmektedir. Sulu Mağara bölgesine yakın bir konumda olan Ceritkale kaya mezarları yerli yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Kırıkkale ilinin Balışeyh ilçesinde bulunan Ballı Cami, Selçuklu Dönemine ait tarihi bir mirastır. Eserin 1121 senesinde yaptırıldığı bilinmektedir fakat kimin yaptırdığı belli değildir. İnce ahşap işçilikleri son derece dikkat çekici olan yapının, minare tarzının kalın ve kısa oluşu Selçuklu mimarisinin en belirgin özelliklerini yansıtmaktadır. Cami avlusunda bir de türbe bulunmaktadır.
Kırıkkale il merkezine 12km mesafedeki Hasandede kasabasında bulunan cami, şehrin en önemli mimari eserlerinden biridir. 1605 senesinde inşa edilmiş olan tarihi yapı, kare planlı tasarlanmış ve kesme taştan yapılmıştır. Anadolu’nun evliyalarından olan Hasandede’nin türbesi caminin yanında yer almaktadır. Diğer bir türbede de evliyanın çocukları yatmaktadır. Kalın duvarlı olarak inşa edilmiş caminin basık kemerli ve taş söveli kapısı oldukça dikkat çekicidir.
Kırıkkale ili Balışeyh ilçesinde yer alan cami ve türbesi 15.yy’dan günümüze ulaşmaktadır. Alevi Bektaşi Şeyhi Koçubaba’nın adına inşa edilmiş olan caminin yanındaki türbede Koçubaba’nın ebedi istirahatgahı vardır. Mimarisi oldukça farklı tarza sahip olan eser, yapıldığı zamandan bugüne dek revizyonlar geçirmiştir.
Kırıkkale ilinin Keskin ilçesi sınırları içerisinde yer alan Taş Mektep, dikdörtgen planlı olarak kırmızı renkli Ankara taşından inşa edilmiştir. Çatısı yapılırken Marsilya kiremiti kullanılmıştır. Tek katlı olan yapının, üst kısmı kilit taşlı ve kemerli pencereleri bulunmaktadır. Giriş kapısının üstünde işlemeli üçgen alınlık yapılmış olan taş mektebin kitabesi de mevcuttur. Taş Mektep yakın zamanda , Kültür Bakanlığınca düzenlemesi yapılarak Kültür Merkezi haline dönüştürülmüştür.
Kırıkkale şehir merkezine 28km mesafede konumlanmış olan mesire alanı 2009 senesinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Yemyeşil bitki örtüsü ve doğal yaşam alanı bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı, kuş gözlemciliği ve olta balıkçılığı açısından elverişli bölgelerdendir. Kapulukaya Baraj Gölü kıyısında bulunan park alanı özellikle bahar ve yaz aylarında dinlenmek ve piknik yapmaya gelen ziyaretçilerle dolmaktadır.
Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde bulunan silah müzesi, 1990 yılından bu yana hizmet vermektedir. Müzede Osmanlı Döneminde savaşlarda kullanılan çeşitli silahlarına, Avrupa ülkelerinin askeri birliklerinin kullanmış olduğu bazı savaş araç gereçlerine ve çelik yelekler, miğferler gibi eşyalarla, ayrıca II.Dünya Savaşında kullanılmış çeşitli silahlara yer verilmektedir. 299 çeşit silahın ve askeri gereçlerin olduğu Silah Müzesi meraklıları tarafından oldukça ilgi görmektedir.
Kırıkkale ili Keskin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karıştıran Kilisesi, eski zamanlarda ,Ermeni ve Rum cemaatlerinin ibadethanesi olan bir Ortodoks kilisesidir. Kilise mimari açıdan Yunan Haçı şeklinde dizayn edilmiş olup, 4 sütunludur. Yapı, Kırıkkale inanç turizmi açısından önemli bir mirastır. Günümüze gelinceye kadar bir bölümü tahrip olmuş olan tarihi yapının çevresi sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Yerel halk tarafından Kilisenin bulunduğu bölge ve çevresi yaz aylarında mesire amaçlı kullanılmaktadır.
Eski zamanlardan günümüze gelinceye kadar, çok sayıda uygarlığa ve geleneklerine ev sahipliği yapmış bir Anadolu şehri olan Kırıkkale’nin, yöresel mutfak kültürü de bir o kadar çeşitlilik arz etmektedir. Sofralarındaki bu zenginlik, tarıma elverişli il topraklarında yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Kırıkkale’ye özgü lezzetlerden bazıları şöyle sıralanabilir; Yoğurtlu tarhana, Un tarhanası, Sızgıt, Keskin Tava, Katma aşı, Tuvalak, Madımak, Omaç, Ekmek aşı, Dönderme, Gölleme, Pekmez tatlısı, Katmer..
Kırıkkale'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Kırıkkale otobüs biletini Kırıkkale Otobüs Firmaları Altınışık Seyahat, Es Turizm, Özen Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.