Ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kırşehir ili , Kapadokya bölgesinin girişinde konumlanmıştır. Anadolu’nun merkezinde bulunan il, kuzeybatıda 113km’de Kırıkkale, kuzeydoğuda 112km’de Yozgat, güneydoğuda 91km’de Nevşehir, güneyde 110km’de Aksaray, batıda ise 184km’de Ankara illeri ile komşudur. İstanbul’a olan mesafesi 637km olan Kırşehir, İzmir’e 752km, Antalya’ya 572km Trabzon’a 717km uzaklıktadır. Merkez ilçesi de dahil olmak üzere toplam 7 adet ilçesi bulunmaktadır.
Kırşehir, köklü geçmişi, doğal güzellikleri, kaplıcaları, Anadolu kültürünün önemli parçası olan halk ozanları, yazarları , bu şehirde yetişmiş Hacı Bektaşi Veli’si, Neşet Ertaş’ı ile son yıllarda turizm açısından gözde illerimizden birisidir.
Kırşehir, Ankara-Kayseri devlet karayolu üzerinde bulunmaktadır. Otobüsle seyehat edecekler için Türkiye’nin birçok ilinden Kırşehir Terminaline otobüs firmalarının seferleri bulunmaktadır. Terminal şehir merkezine 2km uzaklıktadır. Kırşehir Otogarı otobüs seferleri için Kırşehir Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Havayolu ile seyahat edecekler için ise Kırşehir’e en yakın havalimanı şehre 80km uzaklıktaki Nevşehir Kapadokya Havalimanıdır. İç ve Dış Hatlarda uçak seferleri ile hizmet veren havalimanından Kırşehir’e servisler, minibüs ve otobüsler bulunmaktadır.
Demiryolu ulaşımı için Kırşehir’de tren istasyonu bulunmamaktadır. En yakın Demiryolu bağlantısı 73km mesafedeki Yozgat Yerköy Tren Garıdır. Bir diğer alternatif ise, 88km uzaklıkta bulunan Kayseri Tren Garıdır.
Kırşehir bölgesinde yapılan arkeolojik araştırmalarda, ilk yerleşimin MÖ.3000’li yıllara Tunç Çağı’na kadar dayandığı tespit edilmiştir. Bölgeye ilk yerleşenlerin ise Hititler olduğu yapılan kazılarda elde edilen kalıntılarla belirlenmiştir. Daha sonra MÖ.1200’lerde Frigler Kırşehir ve çevresinde hakimiyet kurmuşlardır. Ardından sırasıyla Pesler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı, Roma Devleti, Bizans Devleti bölgede yaşamışlardır. İmparator 1.Justinianos döneminde şehre “Justinianopolis” adı verildiği kayıtlarda geçmektedir. 1071’den itibaren Anadolu’ya giren Türkler yani Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Kırşehir’e “Gülşehri” Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise “Kırşehri” adları verilmiştir.
Osmanlı’nın çöküş döneminden Milli Mücadele Dönemine kadar ki zamanda büyük bir kıtlığa maruz kalmış ve halkı çok zor dönemler geçirmiş olan Kırşehir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’yu düşmanlardan temizlemesinde önemli roller alarak bu büyük mücadelede üstüne düşeni yapmıştır. Cumhuriyet’in ilanının ardından Atatürk’ün 1924 senesindeki ziyareti Kırşehir halkı tarafından minnet ve şükranla karşılanmış, Ulu Önderin talimatları ile şehir hızla toparlanarak gelişmesi ve vilayet olması sağlanmıştır.
Kırşehir ilinin Mucur ilçesi sınırlarında yer alan yeraltı şehri, Roma Döneminde, Hırıstiyanlığı kabul edenlerin , putperestlerin baskılarından kaçmak ve saklanmak için yerin 7-8 mt derinine kazdıkları dehlizlerdir. Oldukça geniş bir alana yayılı olduğu tespit edilen ve yeraltında yumuşak kayaların oyulmasıyla yapılan yeraltı şehrinde, ibadet yerleri, odalar, ahırlar ve sığınaklar bulunmaktadır. Havalandırma bacaları ile yerüstüne bağlı olan tavanların yüksekliği ancak bir insanın eğilerek yürüyebileceği kadar alçak inşa edilmiştir. Mucur Yeraltı Şehri 2015 yılında düzenlemeleri bitirilerek ziyarete açılmıştır.
Kırşehir şehir merkezinde bulunan cami, 1482’de Hacı Bektaşi Veli’nin fikirleri ile Anadolu’daki Türk esnaflarının birliği ve dayanışması amacıyla kurulan günümüzün esnaf ve zanaatkar odalarının da temeli olan Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran adına yaptırılmıştır. Cami içerisinde türbesi de vardır. Üç kubbe üzerine kare planlı ve tek minareli olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde zaviye olarak yapılan bina sonrasında camiye dönüştürülmüştür.
Kırşehir kent merkezinde yer alan bu tarihi yapı, 1272’de Selçuklular Döneminde Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından gözlem evi olarak inşa edilmiştir. Astronomi yüksekokulu olarak kullanılmıştır. Daha sonra camiye dönüştürülen yapının minaresindeki mavi çini süslemeleri nedeniyle “Cıncıklı Cami” olarak da bilinmektedir. Anadolu Türk sanatının özgün örneklerinden biri olan eser, kare planlı , kesme taştan inşa edilmiş olup, kapalı avlu çift eyvanlı medreseler sınıfındadır.
Kırşehir şehir merkezinden yaklaşık 36km uzaklıkta bulunan Seyfe Gölü , dünyanın en önemli sulak alanlarındandır. En büyük flamingo topluluklarına ev sahipliği yapan Sayfe Gölü, çok farklı kuş türlerini ile binlerce ördeğin üreme ve barınma alanıdır. Son yıllarda kuş gözlemcilerin, çevrecilerin ve fotoğraf sanatçılarının yoğun ilgi gösterdiği göl ve çevresi 1990 yılından bu yana, tabiat koruma alanıdır. Ayrıca 1.Derece Doğal Sit Alanı da olan Seyfe Gölü, Kırşehir’e geldiğinizde uğrayabileceğiniz doğal alanlardan biridir.
Kırşehir’in en ünlü kaplıcaları, Terme, Karakurt, Bulamaçlı ve Mahmutlu Kaplıcalarıdır. Turizm Bakanlığının Termal Turizm Kentleri Projesi kapsamına alınmışlardır. Solunum yolları rahatsızlıklarından, eklem rahatsızlıklarına, diyabet ve şişmanlıktan, kalp damar hastalıklarına hatta ruhsal hastalıklara kadar birçok tedaviye içmeleri ve banyoları ile destek olduğu bilinmektedir. Kaplıcaların çevresinde ziyaretçiler için konaklama tesisleri, otel ve pansiyonlar mevcuttur.
Kırşehir’in Kaman ilçesi Kalehöyük mevkiindeki arkeolojik kazı çalışmaları 1986’da Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü tarafından başlatılmıştır. Kalehöyük’ten çıkan kalıntıların sergileneceği müze ise yine Japon Hükümetinin Kültürel Mirası Koruma Programı kapsamında hibe etmiştir. Müzede Hitit ve Asur Ticaret Koloniler dönemlerine ait eserler ile Demir çağı, eski orta ve geç tunç çağlarına ait eşyalar ve Osmanlı Dönemine ait eserler sergilenmektedir. Salonlarında LED ekranlarla üç boyutlu modelleme teknolojisinin kullanılarak höyük alanlarının birebir gösterildiği bir sistem kullanılması oldukça hayranlık uyandırıcı olup, kalıntıların ortamdan etkilenerek aşınmaması için özel iklimlendirme sisteminde sergilenmesi Japon müzecilik tarzını ülkemize kazandırmıştır. Müze yakınında ayrıca çevrede yaşayanlara dinlenme alanı olması amacıyla japon tarzı bir botanik bahçe yaptıran Japon Prensi , iki ülke arası kültürel bağların daha da kuvvetlenmesini sağlamıştır.
Orta Anadolu’nun kültürü ve çeşitliliği ile ziyaretçilerine zengin lezzetler sunan Kırşehir mutfağında ağırlıklı olarak, et ve bakliyat kullanılmaktadır. Kuru fasulyenin toprak güveçlerde etli olarak pişirildiği Kırşehir’de yeşil mercimek ve nohutla yapılan yoğurt çorbası yöresel lezzetlerden öne çıkanlarıdır. Ayrıca, kaburga kebabı, tandırda çömlek paça, katma aşı, topalak, çullama, çirleme, ayva dolması, madımak, keşkek, et yahnisi, dövme, lepe, pancar çırpması, yarma aşı, pekmezli pelte Kırşehir’e giderseniz tadabileceğiniz yemeklerden birkaçı.
Kırşehir'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Kırşehir otobüs biletini Kırşehir Otobüs Firmaları Mermerler Turizm, Şanal Kırşehir Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.