Kocaeli ili, Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alan, hem Marmara Denizi’ne hem de Karadeniz’e kıyısı bulunan ilimizdir. 12 adet ilçesi bulunan Kocaeli, doğal güzellikleri , plajları , parkları, kayak merkezi ve tarihi dokusuyla bölge turizmi açısından önemli bir paya sahiptir. İstanbul gibi bir metropole yakın konumuyla gelişim açısından avantajları kullanmış olan şehir, ülke sanayi sektörü açısından da potansiyel şehirler arasındadır. Ülkemizin en büyük yüz fabrikasından onsekizi Kocaeli’nde faaliyet göstermektedir.
Doğusunda 37km’de Sakarya, batısında 111km’de İstanbul ve 65km’de Yalova, güneyinde 132km’de Bursa illeri ile komşudur. Ankara’ya olan uzaklığı 342km olan Kocaeli’nin İzmir’e olan uzaklığı 453km Antalya’ya olan uzaklığı 607km’dir.
Kocaeli Asya’yı Avrupa’ya bağlayan önemli transit yolları üzerinde konumlanmıştır. İstanbul-Ankara otoyolu Kocaeli’nden geçmekte olup, Türkiye’nin birçok şehrinden seyahat firmalarının otobüs seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kocaeli şehirlerarası otobüs terminali İzmit ilçesinde bulunmaktadır. Kocaeli İzmit Otogar için ayrıntılı bilgiyi Kocaeli Otobüs Firmaları sayfamızda bulabilirsiniz.
Demiryolu ulaşımı için İzmit merkezinde tren garı bulunmaktadır. Kocaeli ilimiz , Anadolu’yu İstanbul’a ve Trakya’ya bağlayan demiryolu hattı üzerinde bulunmaktadır.
Havayolu ulaşımı tercih edenler için Kocaeli sınırları içerisinde, merkeze 15km mesafedeki Cengiz Topel Havaalanı’ndan yurtiçi uçak seferleri ile Trabzon, Ankara, Ordu, Bodrum, İzmir, Erzurum gibi yerlerden ulaşım sağlanabilmektedir. Bir diğer alternatif ise İzmit’e 70km mesafedeki İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanıdır.
Denizyolu ulaşımı için İzmit Marina’dan Gölcük, Karamürsel, Değirmendere gibi ilçelere feribotlarla yolcu taşınmaktadır.
Kocaeli ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmalar ışığında, bölgeye dair ilk yerleşimin bulguları MÖ.8.yy’a kadar uzanmaktadır. Megaralılar tarafından kurulmuş olan Astakoz Kenti bir Yunan Kolonisidir. Daha sonraları Bitinya Krallığı zamanında Nicomedia adını almıştır. MS.284 senesinde Roma İmparatoru Diocletian tarafından başkent olarak ilan edilmiş Nicomedia şehri, o dönemde dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri haline gelmiştir. Daha sonraları Bizanslıların ve ardından Anadolu Selçuklu Devletinin sınırları arasına katılmış olan şehir, 1337’de Orhan Gazi’nin akıncı beyi Akçakoca tarafından Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine geçirilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında İzmid adı verilen şehir, oldukça güçlenmiştir. Osmanlının çöküşüyle İngiliz ve Yunan işgaline maruz kalan Kocaeli , 28 Haziran 1921 tarihinde kurtarılmış ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katılmıştır.
Şehir merkezindeki tarihi saat kulesi adeta şehrin sembolüdür. 1902 yılında Sultan II.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yıldönümü anısına yaptırılmıştır. Saat kulesi dört katlı olup, orta katında II.Abdülhamit’in tuğrası , giriş kısmında da kitabesi yer almaktadır. İzmit gecelerinde ışıklandırması ile görsel bir şölen sunan bu tarihi yapının çevresinde bulunan kafelerde ve çay bahçelerinde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
İzmit merkezinde saat kulesinin yanında bulunan tarihi yapı, Sultan II.Abdülaziz’in av köşkü olarak tahsis edilmiş olup, ilk yapım tarihi IV.Murat zamanına dayanmaktadır. Osmanlı padişahlarına ait İstanbul dışındaki ilk saray olma özelliği taşımaktadır. İki katlı yapının cephesi mermerle kaplanmıştır. Tavan süslemeleri dikkat çekici olup, Fransız Ressam Sason’un işlemelerine tuğra ve Osmanlı motifleri görülebilmektedir. 1999 yılındaki Marmara Depreminde büyük hasar gören sarayda geniş çaplı restorasyona başlanmıştır.
Alman Mimar Otto Ritter tarafından inşa edilen Tarihi Gar Binaları 2007 yılından bu yana Kocaeli Müzesi olarak hizmet vermektedir. Yapı Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası ve Tekel Binalarının birleşiminden meydana gelmiştir.
Arkeoloji ve Etnografya bölümlerinden oluşan müzede, Paleolitik, Hellenistik dönemlerle, Bizans, Roma ve Osmanlı Devletlerine ait yaklaşık 5250 adet eser bulunmaktadır. Müze bahçesinde sergilenen Mevsim Heykelleri 2001’de çalınarak yurtdışına kaçırılmış daha sonra Almanya’daki bir müzayede de tespit edilerek geri getirilmiştir.
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan tarihi yapı, 1884 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi sanatçılarından ve ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi eserinin sahibi Ressam Osman Hamdi Bey’in yaz aylarını geçirmek için kaldığı köşkün planlarını kendisi çizmiştir. Fransız Mimari tarzında inşa edilmiş iki katlı köşkte ressamın ünlü tabloları ile ev eşyaları sergilenmektedir.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Maşukiye, doğal güzellikleri ile el değmemiş saklı bir cennettir. İstanbul’a yaklaşık birbuçuk saat mesafede bulunan bu cennet köşe, özellikle haftasonları dinlenmek ve keyifli zamanlar geçirmek isteyenlerin popüler mekanlarından biridir. Köy kahvaltısının en çeşitlisini sunan mekanları, şırıl şırıl akan şelalelerin manzarasında alabalık çiftlik restoranları ile ünlü Maşukiye’de gezinirken köy ekmeği, ev salçası ve yöresel ürünler alabileceğiniz küçük dükkanlar da bulunmaktadır.
Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı Köyü sınırında bulunan Ballıkayalar tabiat parkı, 1.Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiştir. Kanyon alanı, ormanlık alanlar, trekking parkuru, şelale bölgesi, gölet alanı gibi bölümlerden oluşan doğa alanında kamp severlerin çadır kurması için uygun mekanlar da bulunmaktadır. Gölet etrafında piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, kaya tırmanışı gibi doğa sporları da yapılabilmektedir. Bir çok seyahat firması tarafından haftasonu turları düzenlenen Ballıkayalar Tabiat Parkı, doğa severler tarafından tercih edilen popüler mekanlar arasındadır.
Kocaeli ilinin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesi ve botanik parkının asıl adı Faruk Yalçın Zoo’dur. İş adamı Faruk Yalçın’ın destekleri ile oluşturulmuş, 250’nin üstünde türde toplam 3000 küsür hayvan nüfusunu barındıran modern bir yaşam alanıdır. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği üyesi olan mekanda nesli tükenme tehlikesinde olan yüzlerce tür de koruma altına alınmıştır. Botanik bahçesi kısmında ise 400den fazla türden oluşan yaklaşık 8000 bitki çeşidi görülebilmektedir.
Kocaeli ilinin Kandıra ilçesi Karadeniz’e kıyısı olan küçük tatil köyleri ile özellikle yaz aylarında oldukça yoğun ziyaretçi almaktadır. Bağırganlı köyü tertemiz denizi, bakir doğası ile mavi yeşil bir koydur. Kayalıkların arasında oluşmuş doğal havuzlar , kamp kurmaya müsait ortamlar, uzun kumsalıyla Bağırganlı şehirden uzak, sakin ve huzurlu bir sahil köyüdür. Yine Kandıra’ya bağlı Kerpe ise oldukça yoğun ve popüler bir başka sahil köyüdür. Kliplere dergilere konu olan meşhur Kerpe kayalıklarında denize girebilir, güneşin batışını izleyebilirsiniz. Mavi bayraklı plajlarında şezlong şemsiye kiralayabilir, tertemiz denizin tadına varabilirsiniz. Kerpe sahilindeki balık restoranlarında deniz ürünleri tadabilir, kafelerinde dondurma yiyebilirsiniz. Tezgahlardan, plaj ürünleri yada hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Gece eğlenmek için kayalıklardaki açık hava barlarına gidebilir, canlı müzikle keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Otel konaklama ya da kamp kurma imkanının olduğunu da belirtelim. Kefken ise limanı ile ve kapri kayaları ile çok şirin bir balıkçı kasabasıdır. Kayalıklarda yüzebilir, gözleme yiyebilir, güneşin batışını izleyebilirsiniz. Kefken’e bağlı Kovanağzı plajında denize girebilir, pembe kayalarda balık tutabilir, muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Kış turizminin son yıllarda gözde merkezlerinden olan Kartepe Kayak Merkezi, İzmit’e 30km mesafededir. Samanlı Dağlarının zirvesi olan Kayak merkezi İstanbul’a yakın olması nedeniyle kış aylarında çok popüler tatil yerlerinden birisidir. Beş yıldızlı bir otelin hizmet verdiği kayak evi, teleski, telesiyej ve teleferik ile snowboard ve kar motosikleti olanakları bulunan Kartepe Kayak Merkezi, ziyaretçilerine güzel ve eğlenceli zamanlar vadediyor. Kayak merkezine çıkarken yol üstünde sağlı sollu birçok kafe-restoran bulunmakta, buralarda karlı dağ manzarasında sucuk ekmek yiyebilir, şömine karşısında kahve içebilirsiniz. Ayrıca bu işletmelere ait eğlence parkurlarından da yararlanabilmeniz mümkün olmaktadır.
Hem Anadolu hem de Avrupa kültürlerinin ortasında adeta bir köprü konumunda olmuş olan Kocaeli şehrinin yöresel mutfağı da oldukça zengindir. Kandıra yoğurdu, kandıra peyniri, kandıra biberi, kandıra pidesi Kocaeli’nin yöreye has ürünlerindendir. Ayrıca Kocaeli deyince akla pişmaniye gelir ki çeşit çeşit pişmaniye satan dükkanlara yol boyunca rastlarsınız. Tel helva olarak Kandıralı Hayri Usta tarafından yapılmaya başlanmış, fakat tutturması çok zor olduğu için “yapan pişman yapmayan da pişman” denilerek halk arasında pişmaniye diye yerleşmiş hafif bir tatlı çeşididir. Sadesi, kakaolusu, fıstıklısı hatta üstü çikolata kaplamalı bile olanı satılmaktadır.
Kocaeli yöresel mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında, Umaç Çorbası, Cızlama, Ciğreli Kavurma, Mancar Yemeği, Nazlı Tatlısı, Höşmerim sayılabilinir.
Kocaeli'ne yapacağınız seyahatler için en ucuz Kocaeli otobüs biletini Kocaeli Otobüs Firmaları Efe Tur, Gürkan Turizm, Gebze Koop., İzmit Seyahat, STR Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.