türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
kütahya merkez

Kütahya Gezi Rehberi

Kütahya Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin İç Batı Anadolu Bölümünde ve Ege Bölgesinde yer alan Kütahya ili, ovalık bir alanda konumlanmıştır. Zengin kültürel birikimi , doğal güzellikleri ve termal kaynakları ile ülkemiz turizmi açısından popüler şehirler arasında sayılabilmektedir. Kuzeyinde 177km’de Bursa ve 112km’de Bilecik, doğuda 78km’de Eskişehir, batıda 228km’de Balıkesir, güneyde ise 100km’de Afyonkarahisar, 139km’de Uşak ve 317km’de Manisa illeri ile çevrilidir. İstanbul’a olan uzaklığı 354km olan Kütahya’nın Ankara’ya olan uzaklığı 311km, İzmir’e 333km ve Antalya’ya 364km’dir. İlin merkez ilçesi hariç 12 adet ilçesi bulunmaktadır.

Kütahya ilinin coğrafi konumu itibariyle Türkiye genelindeki illerin büyük bir kısmına karayolu bağlantısı vardır. Şehirlerarası otobüs terminali şehir merkezinde olup, bünyesindeki seyahat firmalarına ait otobüs seferleri ile yolculara hizmet vermektedir. Kütahya iline sefer düzenleyen otobüs firmaları görmek için Kütahya Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Havayolu tercih edenler için Kütahya merkezine 41km uzaklıkta bulunan Altıntaş ilçesindeki Zafer Havalimanı, uluslararası özellikte olup, Kütahya , Afyonkarahisar ve Uşak illeri arasındaki konumuyla hem iç, hem de dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Havalimanından yolcu servisleri, taksi, otobüs ve araç kiralama olanakları ile komşu illere ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir.

Demiryolu ile tren seyahati tercih edenler için ise Kütahya’ya Eskişehir ve Balıkesir illeri üzerinden demiryolu bağlantısı bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’dan Kütahya’ya trenle seyahat etmek mümkün olup, Kütahya Tren Garı şehir merkezinde bulunmaktadır.

kütahya çini müzesi

Kütahya'nın Tarihi

Kütahya yaklaşık 7000 yıl öncesine uzanan çok çeşitli medeniyetlerin barındığı köklü bir geçmişe sahiptir. Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağından bu zamana kadar Kütahya ve çevresinde Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Osmanlı’nın çöküşü ile birlikte Yunan işgaline uğrayan Kütahya ili, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ordularının Başkomutan Meydan Muharebesindeki zaferi ile 1922’de Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır. 8 Ekim 1923 tarihinde de vilayet ünvanını almıştır.

Kütahya Gezilecek Yerler

Frig Vadisi

Kütahya merkezine 27 km uzaklıkta bulunan Frig Vadisi, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir illerinin topraklarının bir kısmını kapsayan oldukça geniş bir alandan meydana gelmektedir. 3000 yıllık bu antik bölgede, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış tapınaklar, yeraltı şehirleri , peri bacaları, kaya mezarları, ülkemizin en uzun 3. yürüyüş parkuru olan 500 km uzunluğundaki Frig Yolu ile Avdalas Kalesi ve Ayazini Kilisesi bulunmaktadır. Antik çağda Frigyalıların yerleşim kurduğu bu tarihi bölge her yıl çok sayıda ziyaretçisini ağırlamaktadır.

Aizanoi Antik Kenti

Kütahya merkezine yaklaşık 50km uzaklıkta , Çavdarhisar ilçesi sınırlarında bulunan Aizanoi Antik Kenti, Roma Döneminden kalma en önemli tarih miraslarından biridir. İkinci Efes olarak da anılan Aizanoi Antik Kentinde , günümüze kadar çok iyi korunmuş olan Zeus Tapınağı, yirmi bin kişilik stadyumu, on üç bin kişilik tiyatro kompleksi, hamamı, agorası, su kanalları, nekropolleri, köprüleri, Meter Steunene kutsal alanını ve dünyanın ilk borsa binası olarak inşa edilmiş olan Aizanoi Macellum’u görebilirsiniz.

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya şehir merkezinde ziyaret edebileceğiniz Arkeoloji Müzesi, 1314 yılında inşa edilmiş Vacidiye Medresesi ‘nde 1965 yılından bu yana hizmet vermektedir. Tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar, Kütahya ve çevresindeki arkeolojik kazılarda elde edilmiş eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesinde, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserler görülebilmektedir. Aizanoi Antik Kenti’ne ait olan Amazon Lahidi, müzenin en önemli eserlerinden birisidir.

Çini Müzesi

Kütahya merkezinde bulunan Çini müzesi Türkiye’de tektir. Müze, Germiyan Beyi II.Yakup Çelebi’nin 1411’de inşa ettirdiği külliyenin bir bölümünde yer almaktadır. Türbe kısmında Yakup Çelebi’nin çinili sandukası bulunmaktadır. Müzede, 14.yydan bu yana Kütahya ve İznik’te üretilmiş olan ve paha biçilemeyen çini vazolar, panolar, tabaklar gibi çeşitli ev gereçleri ile çinili kitabeler sergilenmektedir. Dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi olan Yakup Çelebi’ye ait olan ve Osmanlı Türkçesi ile yazılmış kitabesini de görebilirsiniz.

Çinili Cami

Kütahya şehir merkezinde yer alan bu eser, Orta Asya Türk Mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Dış cephe süslemeleri mavi çinilerden meydana gelmiş, sekizgen planlı ve iki katlı olarak inşa edilmiş olan caminin iç kısmındaki kalem işi süslemeleri de hayranlık verici güzelliktedir. Kütahya’nın simgesi halini alan bu güzel eser 1973’te, Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılmıştır.

aizanoi antik kenti

Domaniç Ormanları

Kütahya şehir merkezine yaklaşık 90km mesafedeki bu doğal yaşam alanı eşsiz manzaraları ve bol oksijenli havası ile doğa severlerin gözde mekanlarındandır. 30km’lik yürüyüş parkurunda gezinirken rengarenk ağaçları ve yaşam türlerini gözlemleyebileceğiniz gibi fotoğraf çekebilir, piknik alanlarında mola verebilir, şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzakta huzurlu zamanlar geçirebilirsiniz.

Yoncalı Kaplıcaları

Kütahya ilinin termal turizmi son yıllarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Şehir merkezine 18km uzaklıktaki Yoncalı tam anlamıyla bir şifa merkezidir. Bir çok rahatsızlığın tedavisine destek olan şifalı suları içerdiği minarellerin özellikleri nedeniyle gençlik iksiri olarak anılmaktadır. Oksijen oranının yüksek olduğu doğa ile iç içe tesisleri ziyaretçilerini ağırlamakta keyifli bir tatil geçirmelerini sağlamaktadır.

kütahya kebabı

Kütahya'da Yeme İçme

Kütahya yöresel mutfağında hamur işleri ağırlıkta olup, güveç ve mezeleri de misafirlerine lezzetli sofralar sunmaktadır. Kütahya usulü güveç, Kütahya Kebabı, Yumurtalı Dövmeç, Zerdeli Pilav, Şibitli Tavuk Tiridi, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Cimcik, İlibada Dolması, Ispanaklı Şibit, Sini Mantısı, Yufka Tatlısı, Sütlü İncir Tatlısı.. yöreye özgü mutfağın lezzetli örneklerinden bazılarıdır.

Kütahya Otobüs Bileti

Kütahya'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Kütahya otobüs biletini Kütahya Otobüs Firmaları Kütahya Astur, Kütahya Lider Turizm, Kütahyalılar Seyahat, Simav Beyce Birlik Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.