türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
mardin merkez

Mardin Gezi Rehberi

Mardin Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin ili, Mezopotamya Ovasının kuzeyinde konumlanmıştır. Geçmiş çağlardan itibaren üzerinde barındırdığı kültürlerin izlerini taşıyan, farklı halkların ve dinlerin bir arada yaşadığı, tarihi İpek Yolu üzerindeki stratejik konumu ile her zaman önemli bir şehir olan Mardin, kendine has yapıları ve sokakları ile bölgenin en çok turist çeken yerlerindedir. Şehir merkezi ile beraber 10 adet ilçesi bulunan Mardin ilinin, kuzeyinde 95km’de Diyarbakır ve 149km’de Batman, doğusunda 209km’de Şırnak, batısında 188km’de Şanlıurfa illeri ile komşudur. Şehir güneyde Suriye ile sınır komşusudur. İstanbul’a olan uzaklığı 1445km olan Mardin, Ankara’ya 992km , İzmir’e 1437km, Antalya’ya 1089km, Trabzon’a ise 723km mesafededir.

Mardin, son yıllarda Güneydoğu Anadolu’nun en popüler seyahat rotalarından biri haline gelmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin birçok şehrinden seyahat firmaları aracılığı ile kültür turları düzenlenmekte ve otobüs seferleri yapılmaktadır. Şehirlerarası Otobüs Terminali Mardin şehir merkezinde olup ulaşımı oldukça kolaydır. Mardin çıkışlı/varışlı popüler otobüs firmalarını görmek için Mardin Otobüs Firmaları sayfamız aracılığı ile öğrenebilirsiniz.

Havayolu tercih eden yolcular için şehir merkezine yaklaşık 20km mesafede Mardin Havaalanı bulunmaktadır. Yurtiçi uçak seferleri ile hizmet veren havaalanına İstanbul, Ankara ve İzmir’den kalkan uçaklarla ulaşım sağlanabilmektedir.

Mardin ilinin demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır.

mardin müzesi

Mardin'in Tarihi

Mardin ilinin ilk yerleşimi Subariler zamanına dayanmaktadır. MÖ4500’lü yıllarda Kuzey Mezopotamya’dan Zagros Dağlarına kadar kabileler yaşamaktaydı. Subariler’de bunlardan biriydi ve Asurilerin ataları oldukları bilinmektedir. Daha sonra Sümerler ve Akadlar Mardin ve çevresinde yaşamışlardır. Babil Krallığı, Huriler, Mitanniler, Partlar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Hamdaniler, Selçuklular, Zengiler, Artuklular, İlhanlılar, Timurlenk, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safaviler bölgede hakimiyet kuran medeniyetlerdir. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim Mardin ve çevresini Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katmış, bu şekilde 1916 yılında İngiliz ve Fransızların işgaline kadar Osmanlı himayesinde kalmıştır. Milli Mücadele ordularının Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Mardin’i işgalden kurtarması 1920’li yıllarda gerçekleşmiştir.

Mardin Gezilecek Noktalar

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin şehir merkezine 5km mesafede bulunan manastır, günümüzde Süryani cemaati için ibadethane olarak kullanılmaktadır. Girişte Süryani Patriklerinin heykelleri, iç kısımda da mezarları bulunmaktadır. İnşa edildiği dönemlerde Güneş Tapınağı amacıyla yaptırılmış olan manastır, adını harcına karıştırılan sarı renkteki safran bitkisinden almıştır. Romalılar döneminde de kale olarak kullanılmış olan yapının, tavanındaki taşlar, harç kullanılmadan geometrik şekilde birleştirilmiştir. 3 katlı yapının geniş bir de avlusu mevcut olup, teras, sergi salonu ve revak alanları bulunmaktadır.

Zinciriye Medresesi

Mardin şehir merkezinde bulunan medrese, 14.yy’da Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa tarafından inşa ettirilmiştir. Sultan İsa Medresesi olarak da bilinen yapı, Mardin Kalesi’nin alt kısmında ve Mezopotamya Ovasını gören bir konumdadır. İki katlı plandaki medrese, dilimli kubbeli olup taş süslemeleri oldukça dikkat çekicidir. Artukluların Timur ile savaşından sonra Sultan Melik Necmettin İsa buraya bir süre hapsedilmiştir. Bir dönem rasathane olarak da kullanılan medrese tarihi birikimi ve hayranlık uyandıran mimarisi ile görülmesi gereken mekanlar arasındadır. Medrese içinde geniş bir avlu , bir cami ve türbe de bulunmaktadır.

Kırklar Kilisesi

Mardin il merkezinde bulunan yapı, Süryani azizlerinden Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına 569 senesinde yaptırılmıştır. Günümüzde Ortadoks Kilisesi olarak hizmet vermektedir. Bir avlu ve bir çan kulesi bulunan kilisenin 3 giriş kapısı olup, 400 yaşındaki kapıların baskı ve süslemeleri görülmeye değer güzelliktedir. Erken dönem Hıristiyanlık eserlerinin en güzel örneklerinden biri olan yapı çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Kasımiye Medresesi

Mardin’in en ihtişamlı eserlerinden biri olan Kasımiye Medresesi, şehir merkezinde yer almaktadır. 1500’lü yılların başında yapımı tamamlanan yapı plan özellikleri, süslemeleri, kabartma motifleri ve taş işçiliği ile göz doldurmaktadır. Artuklular tarafından yapımına başlanan medrese Akkoyunlular zamanında tamamlanabilmiştir. İçerisinde cami, türbe ve geniş bir havuz bulunan külliye tarzlı yapı, Mardin’deki emsallerinin en büyüğüdür. İki katlı olup yapımında kesme taşlar kullanılmıştır.

Ulu Cami

Artuklu döneminde yapılmış en önemli eserlerden biri olan Ulu Cami, Mardin ilinin simgelerinden biridir. Bir kiliseden dönüştürülerek inşa edildiği söylenen cami , dikdörtgen planlı olup bir şadırvana ve küçük bir de avluya sahiptir. 1800’lü yılların sonunda büyük bir onarım geçirmiş ve minaresi yeniden yapılmış olsa da yaklaşık 850 senedir ayakta kalmayı başarabilmiş eserlerden biridir. Bölge halkı tarafından Cami-i Kebir olarak da anılmakta olan cami Mardin şehir merkezindedir.

zinciriye medresesi

Dara Antik Kenti

Mardin-Nusaybin yolu üzerinde Akıncılar Köyünden 10 km içeride olan Dara Antik Kenti, Yukarı Mezopotamya’nın en önemli yerleşimlerindendir. Doğu Roma İmparatoru Anastasius, Dara’yı , doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri garnizon kenti amaçlı kurmuştur. Kayaların oyulması ile oluşturulan kent, geniş bir alana sahip olup çevresi surlarla çevrilmiştir. Dara Antik Kenti içerisinde mağaralara oyulmuş evler, saray, kilise, çarşı, tophane, hapishane ve su kemeri kalıntıları görülebilmektedir.

Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi

Şehir merkezinde Cumhuriyet Meydanında bulunan kilise ve patrikhane, 1986 senesinde Antakya Patriği İgnatios Antuhan Semheri tarafından inşa ettirilmiştir. Süryani Katolik Cemaatine ait olan yapı, mimarisi ve görkemli planı ile ilgi görmektedir. Kilisede kemerler, taş sütunlar ve avlusunda da korkuluklar bulunmaktadır. Patriğin oturması için yapılmış yer ve ahşap vaaz yerindeki üzüm salkımlı motiflerdeki işçilik dikkat çekicidir. 1995 yılından bu yana müze olarak kullanılan yapı en son 1988 yılında Kültür Bakanlığınca restore edilmiştir.

Mardin Müzesi

Şehir merkezinde bulunan Mardin Müzesinin binası, 1895 yılında yapılmış olan Süryani Katolik Patrikhanesi’dir. 1995 yılından beri bu binada hizmet vermektedir. Yapı daha önceleri ibadethane, askeri üs ve sağlık ocağı gibi hizmetlerde kullanılmıştır. Etnografya ve arkeoloji olmak üzere iki bölümden oluşan Mardin Müzesinde, antik çağlardaki birçok medeniyete ait kalıntılar ile tabletler, altın ve gümüş paralar, takılar ve çeşitli eşyalar ayrıca dönemsel kıyafetler ve savaş aletleri sergilenmektedir.

Midyat Evleri

Mardin iline tüm o güzelliği veren adeta şehrin dokusunu oluşturan karakteristik Midyat Evleri, yerli ve yabancı ziyaretçileri hayran bırakmaktadır. Mazı Dağının yamacına da benzeri inşa edilmiş olan evler, sarı kalker taşı ile yapılmış olup, taş işçiliğinin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Sarı kalker taşının özelliği yazın sıcaktan , kışın ise soğuktan korumasıdır. Fotoğraf sanatçılarının karelerine sıkça konu olan Midyat Evlerinin şehre kattığı otantik hava , turistleri adeta başka bir dünyadaymış gibi hissettirmektedir.

mardin soğan kebabı

Mardin'de Yeme İçme

Mardin ili antik çağlardan bugüne kadar çok sayıda medeniyete ve onların kültürlerine ev sahipliği yapmış bir kentimizdir. Dolayısıyla onca kültürün ve onca farklılığın harmanlandığı bu şehrin yöresel mutfağı da bir o kadar çeşitlilik göstermektedir. Sebze yemeklerine az rastlanan Mardin mutfağında, özellikle mahlep, kişniş, tarçın, zencefil ve pulbiber gibi yoğun aroması olan baharatların sıkça kullanımına rastlanılmaktadır. Et olarak da kuzu eti yoğun olarak tercih edilmektedir. Genadir Çorbası, Lebeniye Çorbası, Soğan Kebabı, Dobo, İrok, İkbebet, Sembusek, Accin, Zingil, Alluciye, Kibbe, Kiliçe, Firkiye, Kaburga Dolması gibi yöreye has yemekleri bulunmaktadır.

Mardin Otobüs Bileti

Mardin'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Mardin otobüs biletini Mardin Otobüs Firmaları Mardin Dilmenler, Marses Turizm, Mar-Tur Turizm, Midyat Güneydoğu Seyahat, Midyat Seyyidoğlu, Öz Marsoy Turizm, Star Mardin Seyahat, Yeni Midyat Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.