türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
nevşehir merkez

Nevşehir Gezi Rehberi

Nevşehir Konum ve Ulaşım

Nevşehir ili, Türkiye’nin tam ortasında bulunan, İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisindeki şehrimizdir. Konum olarak Orta Kızılırmak Havzasında yer almaktadır. Ülkemiz turizminin en popüler noktalarından biri olan Kapadokya’ya ev sahipliği yapan Nevşehir’in, merkezi hariç toplam 7 adet ilçesi bulunmaktadır. Köklü tarihi, doğal güzellikleri hayran bırakan masalsı dokusu ile UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer almaktadır. Kuzeyinde 91km’de Kırşehir ve 190km’de Yozgat, güneyinde 82km’de Niğde, doğusunda 81km’de Kayseri ve batısında 75km’de Aksaray illeri bulunmaktadır. Ankara’ya olan uzaklığı 275km olan Nevşehir ilinin İstanbul’a olan uzaklığı 728km, İzmir’e 767km, Antalya’ya ise 537km’dir.

Nevşehir önemli turizm merkezlerimizden birisi olduğu için , şehre karayolu ulaşımı oldukça kolaydır. Türkiye’nin birçok şehrinden Nevşehir’e otobüs firmaları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Nevşehir Belediyesi Otobüs Terminali, şehir merkezindeki konumunda seyahat firmaları ile yolcularına hizmet vermektedir. Nevşehir kalkış/varış' lı popüler otobüs seferlerini görmek için Nevşehir Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Havayolu ulaşımı tercih edenler için, Nevşehir şehir merkezine 25km mesafedeki Tuzköy Kapadokya Havalimanı ve 100km mesafedeki Kayseri Havalimanı olmak üzere iki alternatif bulunmaktadır. İç ve dış hatlara açık seferleri ile uluslararası statüde olan havalimanları şehre ulaşımda servis, taksi ve rent-a car olanakları ile hizmet vermektedir.

Demiryolu ile yolculuk etmek isteyenler için Nevşehir’e en yakın mesafedeki tren garı Kayseri’de bulunmaktadır.

göreme

Nevşehir'in Tarihi

Nevşehir ve çevresinde belirlenen en eski medeniyet Kapadokya’ya da adını veren Kapadokya Krallığıdır. O dönemlerde Güzel Atlar Diyarı olarak anılan bölgede Hititler, Asurlar, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve Osmanlılar zaman içerisinde yerleşmiş medeniyetlerdir. Osmanlı Döneminde Muşkara olarak adlandırılan şehre daha sonra yeni şehir anlamına gelen Nevşehir ismi verilmiştir. Milli Mücadele Döneminde yani 1919’da Mustafa Kemal’in Nevşehir’e gelip Hacı Bektaş-ı Veli’yi ziyaret etmesi ve ardından, tüm Bektaşi tekkelerinin desteğini de alarak karargah olarak görevlendirmesi ile Kurtuluş Savaşı’nın önemli şehirlerinden biri haline gelen Nevşehir ili, 1954 yılında vilayet statüsüne kavuşmuştur.

Nevşehir Turistik Yerler

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya Bölgesi içerisinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir’in turizm açısından en popüler ve en hareketli yerlerindendir. Vadilerle çevrelenmiş bu etkileyici alanda, butik oteller, restoranlar, kayalara oyulmuş evler ve çarşılar bulunmaktadır. MS4 ile MS13.yy’lar arasında dini açıdan önemli sayılmış olan Göreme, birçok kilise ve şapele de ev sahipliği yapıyor. Kızlar Manastırı, Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Tokalı Kilise, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise, Aziz Basil kilisesi ve Azize Barbara Kilisesi bu bölge içerisinde en dikkat çeken yapılardan sadece birkaçıdır. Erken dönem Ortadoks Mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan şapellerle beraber toplam 360 ibadet yeri bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Göreme her yıl çok sayıda ziyaretçisini ağırlamaktadır. Göreme ayrıca turizm alanında en ilgi gören aktivitelerden olan Balon Turu’na da ev sahipliği yapmaktadır.

Ürgüp

Ürgüp’te Göreme gibi Kapadokya Bölgesi sınırları içerisinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan popüler yerlerden birisidir. Selçuklular döneminde Ürgüp, Konya ve Niğde’ye açılan bir kapı özelliğindeydi. Erciyes Dağı’nın manzarasıyla muhteşem bir atmosfere sahip olan Ürgüp, dilden dile dolaşarak günümüze kadar ulaşan efsaneleriyle ünlü Üç Güzeller adlı peri bacalarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Pembe Vadi, Pancarlık ve Keşlik Vadileri, Kızılçukur Vadisi, Soğanlı Ören Yeri, Temenni Tepesi, Mustafapaşa, Ayvasil Kilisesi, Demsa Çayı, Theodore Kilisesi, Rum Hamamı, Kepez Kilisesi, Pancarlık Kilisesi, Taşkın Paşa Cami ve Ürgüp Müzesi gezilebilecek yerler arasındadır.

Avanos ve Çavuşin

Nevşehir’e bağlı ilçe merkezi olan Avanos, Kızılırmak kıyısındadır. Hitit döneminden bu yana Kızılırmak’tan çıkan kırmızı çamur kullanılarak üretilmiş olan seramik ürünleri ile ünlüdür. Çavuşin ise, Göreme-Avanos yolu üzerindedir. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden olan Çavuşin’de, kayalara oyularak yapılmış evler ve mağaralar öne çıkmaktadır. Nicephorus Phokas Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi ve Güllüdere Kilisesi ziyaretçilerin görmesi tavsiye edilen yapılar arasında yer almaktadır.

Paşabağı Ören Yeri ve Uçhisar

Kapadokya Bölgesinde bulunan Paşabağı Ören Yeri etkileyici peri bacalarının farklı türlerini bir arada görebileceğiniz mekanlardandır. Rahipler Vadisi olarak da bilinen ören yerinde, erken hıristiyanlık döneminin keşişlerinin inzivaya çekildikleri ve barındıkları yer olduğu bilinmektedir. Aziz Simeon adına yaptırılmış şapel gezilebilir. Uçhisar ise, Kapadokya’nın en yüksek tepesine kurulmuş olan, kalesi, butik otel ve restoranları, otantik dükkanları, kayalara oyulmuş evleri ile son yılların gözde yerlerindendir. Panoramik seyir noktası bulunan Uçhisar’da, Erciyes Dağı ve Murat Dağı’nın manzarasını izlemek mutlaka yapılması gerekenler arasındadır.

kapadokya

Ihlara Vadisi

Nevşehir ve çevresinin en güzel yürüyüş parkuruna ev sahipliği yapan Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın 150m’ye yakın bir aşındırması sonucu meydana gelmiştir. Grand Kanyon olarak da bilinen vadide yer yer eşeklerle tırmanılan yerler bulunmaktadır. Kayalara oyulmuş kiliseler, mağaralar bulunan vadi de çok eski zamanlarda rahiplerin ve keşişlerin sığındıkları bilinmektedir. Kiliselerin bazılarında Bizans döneminden kalma resimler dikkati çekmektedir. Aziz George Kilisesi içinde Selçuklu Sultanı II.Mesud ve Bizans İmparatoru II.Andronikos’un kitabeleri bulunmaktadır. Bölgeye Selçuklu Türkleri bölgeye gelene kadar kiliselerin içleri resmedilmeye devam edilmiştir.

Yeraltı Şehirleri

Nevşehir’de tüf kayalara oyularak oluşturulmuş birçok yeraltı şehri bulunmaktadır. Derinkuyu, Özkonak, Mucur, Kaymaklı ve Örentepe Yeraltı şehirleri en popüler olanlarıdır. Özellikle Derinkuyu yeraltı şehri, sekiz katı ziyarete açık şekilde 12 kat olarak inşa edilmiştir. Havalandırma amacıyla yapılmış 55m’lik bir kuyuya sahiptir. Misyoner okulu, günah çıkartma için kullanılan bölümleri ve vaftiz havuzu vardır. Ayrıca şarap yapımında kullanılan odaları ilgi çekici özelliktedir. Kaymaklı yeraltı şehri de sekiz katlı olarak yapılmış diğer yeraltı şehridir. Sadece 4 katı ziyarete açık olan Kaymaklı’da, şarap ve su mahzenleri, erzak odaları ve taşla örtülen kapıları görülmeye değerdir. Özkonak Yeraltı şehrini diğerlerinden ayıran özellikleri ise daha geniş tüneller sahip olması ve katlar arasında geçişi kolaylaştıran deliklerinin bulunmasıdır.

testi kebabı

Nevşehir'de Yeme İçme

Türkiye’nin turizm açısından en gözde şehirlerinden olan Nevşehir’in kendine özgü mutfağına ait lezzetleri, ziyaretçilerine keyifli deneyimler sunmaktadır. Topraktan yapılmış güveçlere benzer kaplar içerisinde yapılan etli ve sebzeli çeşitleri en fazla tercih edilen yemekleri arasındadır. Testi kebabı, Ağpakla, Düğü çorbası, Kesme çorbası, Soğanlama, Dıvıl, Ayva Dolması, Çanak, Nevşehir Tavası, Zerdi Pilavı, Sızgıt, Kömbe, Zerdi Pilavı, Bulama tatlısı, Aşure, Dalaz, Aside yöreye has mutfağın örnekleri arasında sayılabilir. Ayrıca Nevşehir’in özel yapım şarapları ile hoşaf çeşitleri de meşhurdur.

Nevşehir Otobüs Bileti

Nevşehir'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Nevşehir otobüs biletini Nevşehir Otobüs Firmaları Nevşehir Seyahat, Öncü Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.