türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
trabzon merkez

Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Konum ve Ulaşım

Ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nin doğu kısmında konumlanmış Trabzon, Karadeniz’e kıyı şeridi olan illerimizdendir. Zigana Dağları arasında kurulmuş olan Trabzon zengin bitki örtüsü ve yemyeşil ormanları ile tertemiz bir havaya sahiptir. Kemençesi ve horonu ile geleneksel kültürü halkına mal olmuş folkloru, bakır, telkâri işçiliği ve el sanatının yöreye özgü ürünleri Trabzon deyince öne çıkan özelliklerdendir. Doğusunda 75km’de Rize, batısında 136km’de Giresun, güneyinde ise 101km’de Gümüşhane ve 179km’de de Bayburt illeri bulunur. İstanbul’a olan uzaklığı 1065km olan şehrin, Ankara’ya uzaklığı 744km, İzmir’e 1323km, Antalya’ya ise 1232km’dir. 18 adet ilçeye sahip olan Trabzon’un en kalabalık ilçesi Ortahisar’dır.

Trabzon Karadeniz Bölgesinin olduğu kadar Türkiye’nin de önemli şehirlerinden biridir. Bu nedenle şehir karayolu ulaşımı bakımından önemli devlet yollarının kavşak noktası özelliği taşımaktadır. Türkiye’nin her bölgesindeki birçok şehrinden Trabzon’a otobüs firmaları tarafından seferler düzenlenmektedir. Şehirlerarası Otobüs Terminali Trabzon ili Ortahisar ilçesi sınırlarında bulunmakta olup, terminalden ilçelere ulaşım oldukça rahattır. Ayrıca Trabzon'dan Türkiye'nin hemen hemen her yerine sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek için Trabzon Otobüs Firmaları sayfamızı gezebilirsiniz.

Havayolu tercih edenler için şehir merkezine yaklaşık 6km uzaklıktaki Trabzon Havaalanı Uluslararası nitelikte olup, 1957 yılından bu yana hem iç hem de dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir.

Trabzon’un demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır.

Trabzon Limanı Doğu Karadeniz’in en büyük limanı olmasının yanında ithalat ve ihracat ağırlıklı lojistik taşımacılığı yapan ticari özellikte bir limandır. Bu nedenle Trabzon Limanı diğer liman illerine denizyolu ulaşımında kullanılmamaktadır.

sümela manastırı

Trabzon'un Tarihi

Trabzon ve çevresinde yapılan tarihsel araştırmaların ışığında şehrin bundan 4000 yıl öncesine dair izler barındırdığı saptanmıştır. MÖ.7.yy’da bölgeye gelen İyon kökenli Miletoslular burada koloniler halinde ilk yerleşimi kurmuşlardır. Aynı zamanda Kafkasya’dan gelen Kimmerler ve İskitler’in de bölgeye akın eden kavimler arasında oldukları belirlenmiştir. Daha sonraki zamanlarda Persler, Makedonyalılar, Pontuslu Rumlar, Romalılar, Bizanslılar, Latinler, Araplar ve Anadolu Selçuklu Devletleri ile çeşitli beylikler Trabzon ve çevresine hakim olmuş uygarlıklardan bazılarıdır. Trabzon’un Roma Döneminde ünlü ve zengin bir şehir olduğundan tarihsel kayıtlarda bahsedilmektedir. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından işgal edilerek Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olan Trabzon, Kanuni Sultan Süleyman Han’ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim Han’ın da Valilik yaptığı şehir olduğu için de özeldir. 1900’lerin başlarında, Osmanlının çöküş yıllarında zayıflayan şehir I.Dünya Savaşı’nda Ruslar’ın işgaline uğramıştır. Daha sonra Rumlar ve Ermeniler’de yerli halka zulmetmiş ve şehri harap etmişlerdir. Kurtuluş Savaşı yıllarında farklı zamanlarda şehri üç kez ziyaret eden Atatürk ve komutasındaki Türk Ordusu tarafından işgalden kurtarılan şehir tamamen yabancı güçlerden temizlenerek Türkiye Cumhuriyeti vilayetlerinden biri haline getirilmiştir.

Trabzon Turistik Yerler

Sümela Manastırı

Trabzon ilinin Maçka ilçesinin Altındere Köyü’nde yer alan Sümela Manastırı, sarp kayalıklar üzerinde inşa edilmiştir. Yapının da içinde bulunduğu bölge Altındere Vadisi Milli Parkı olarak koruma altına alınmıştır. Ortadoks kilisesi olan Sümela, Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmıştır. Kutsal Meryem Ana’nın göğe yükseldiği kabul edilen günde manastırda büyük bir ayin tertip edilmektedir. 6 katlı olan ihtişamlı yapının içinde ince işçiliğin göze çarptığı freskler ve resimler bulunmaktadır. Dik ve sarp kayalıklara kurulmuş olan Sümela Manastırının Bizanslılar zamanında Atina’dan gelen iki rahibin kurduğu düşünülmektedir. İbadethane, kütüphane, şapelleri, misafirhanesi ve yemekhanesi bulunan bu görkemli yapı Trabzon kültür turizmi için çok önemli bir eserdir.

Uzungöl

Trabzon ilinin Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl, bir vadi içinde Haldizen Deresinin yolu kayalarla kapatıldıktan sonra oluşmuştur. Bulunduğu bölge itibariyle ılıman bir iklimi olan Uzungöl, her zaman yeşil kalan bitki örtüsü ile yaz kış muhteşem bir görselliğe sahiptir. Tabiat Parkı olarak koruma altına alınmış olan Uzungöl, Karadeniz turlarının önemli gezi noktalarından biridir. Yamaç Paraşütü, ATV kiralama, heliski gibi aktiviteler yapılan Uzungöl’de keyifli doğa yürüyüşleri de organize edilmektedir. Ahşap Karadeniz evleri, restoranlar, yöresel ürünler satan dükkanlar bölgeyi daha da renkli kılmaktadır.

Çal Mağarası

Trabzon ili Düzköy ilçesinde bulunan Çal mağarası , dünyanın en uzun ikinci mağarası ünvanına sahiptir. İçinde dere, gölet, şelale ve bir de tarihi kale kalıntıları bulunmaktadır. Toplam 550m yürüyüş parkuruna sahip olan Çal Mağarası, temiz havası ve hava sirkülasyonu sayesinde solunum yolu rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Bölge turizmine 16 yıldır katkıda bulunan mağara, adeta saklı bir cennettir.

Küçük Ayvasıl Kilisesi

Trabzon ilinin Ortahisar ilçesinde bulunan tarihi eser, geçmişi 7.yy’a kadar uzanan Bizans Dönemi eseridir. Giriş kapısı üzerinde kabartma bir kitabe yer almaktadır. Kitabe üzerinde 885 senesinde I.Basil tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Kilisenin iç duvarlarında freskler mevcuttur. 1923 senesine kadar kullanılan tarihi kilise o tarihten beri boş durmaktadır. Farklı tasarımı ile bir şatoyu andıran taş yapının kolonlarında muhafız ve melek kabartmalarıyla yapılmış süslemeler bulunmaktadır.

uzungöl

Gülbahar Hatun Camii

Trabzon ili Ortahisar ilçesinde bulunan tarihi cami, ilk İslami eserlerden biridir. Osmanlı Dönemi Padişahı Yavuz Sultan Selim, annesi Gülbahar Hatun için 1514 senesinde yaptırmıştır. Hatuniye Camii olarak da bilinmektedir. Caminin mimarisi ve süslemelerindeki taş işçiliği göz doldurucudur. Kesme taş kullanılarak sekizgen planlı tasarlanmış eserin ibadet bölümünden hariç bir de türbe kısmı vardır. Türbe girişinde sivri kemerli bir kapı bulunmaktadır. Türbe, Gülbahar Hatun ve Yavuz Sultan Selim’in kızı Kamer Sultan ve oğlu Şehzade Salih’in ebedi istirahatgahlarıdır.

Trabzon Kalesi

Ortahisar ilçesinde konumlanmış olan Roma dönemi eseridir. MÖ.5.yy’da inşa edilen Trabzon Kalesi, kentin en iyi korunmuş eserlerindendir. İç Kale, Yukarı, Orta ve Aşağı Hisar olmak üzere bölümlerden meydana gelmektedir. Kalenin en tepe kısmı soylular, imparator ve ailesinin yaşadığı bölümleri kapsamakta alt kısımlarda, tiyatro, hamam, cephanelik, mahsenler ve hipodrom bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de bahsettiği Trabzon Kalesi her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır.

Trabzon Müzesi

Trabzon kent merkezinde, Ortahisar ilçesinde yer alan Trabzon Müzesi, şehrin köklü tarihi geçmişini sergilemektedir. Müze binası, 1900’lü yılların başında Rum Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılmıştır. Mimari yapısı ve kalem işli süslemeleri oldukça ilgi çekicidir. Bina malzemelerinin bir kısmı İtalya’dan getirtilmiştir. Rum Banker iflas ettiğinde binaya el koyulmuş ve daha sonra da Trabzonlu bir tüccar aile tarafından satın alınmıştır. Milli Mücadele karargahı olarak kullanılan bina, 1924 senesinde Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın Trabzon ziyaretlerinde ikamet etmesi için tahsis edilmiştir. Müzenin bir kısmında Roma ve Bizans Dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Diğer bölümlerinde etnografik eserler görülebilmekte, bahçesinde ise heykeller bulunmaktadır.

Atatürk Köşkü

Trabzon şehir merkezine yaklaşık 7km mesafede bulunan Soğuksu Tepesi denilen konumda yer alan köşk, 1903 yılında inşa edilmiştir. Bir Rus tarafından yaptırılan köşk, o dönemde tamamen Avrupai tarzda tasarlanmıştır. Atatürk, ilk geldiği yıllarda Trabzon’daki bu köşkte ikamet etmiştir. O yıllarda köşke olan hayranlığını dile getiren Ulu Öndere, Trabzon Özel İdaresince tapu ve anahtarı teslim edilen köşk, Atatürk’ün vefatından sonra müze haline getirilmiştir. Kişisel eşyaları, mobilyaları, tabloları, kıymetli porselen eşyaları ve çeşitli evrakları sergilenen Atatürk Köşkü Müzesi mutlaka görülmesi gereken mekanlardan biridir.

hamsili pilav

Trabzon'da Yeme İçme

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel mutfak kültürünü en iyi şekilde yansıtan illerimizden biridir. Karadeniz’in en güzel nimetlerinden olan Hamsi Balığı ile çok çeşitli yemekler yapan Trabzonlular, ekmeğinden, pilavına, dolmasından, tavasına Hamsi’li lezzetleri misafirlerine sunmaktadırlar. Trabzon kahvaltılarının vazgeçilmezi muhlama / kuymak, sofraların vazgeçilmezidir. Yöre mutfağının diğer meşhur yemeklerine gelince, Akçaabat Köftesi, Kefal Ekşilisi, Palamut Dolması, Tomara Kızartması, Karalahana Çorbası, Pazılı Kaygana, Fasulye Turşusu Kavurması, Pepeçura, Hodan Böreği, Golia, Sarambula, Kukuca, Guliya, Laz Helvası, Laz Böreği ve Hamsiköy Sütlacı Trabzon’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir.

Trabzon Otobüs Bileti

Trabzon'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Trabzon otobüs biletini Trabzon Otobüs Firmaları Ali Osman Ulusoy, Çaykara Tur, Kanberoğlu Turizm, Süzer Seyahat, Turay Turizm, Ulusoy Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.