Yozgat ili, İç Anadolu Bölgesinde Orta Kızılırmak Bölümünde yer almaktadır. Coğrafi konum olarak ülkemizin tam ortasında olan Yozgat, yeryüzü şekilleri bakımından Bozok Yaylası üzerinde kurulmuştur. Ekonomisini büyük ölçüde tarımdan sağlayan kent, Anadolu’nun tahıl ambarıdır. Merkez ilçesi de dahil olmak üzere 14 adet ilçesi bulunmaktadır. Kuzeyinde 108km’de Çorum, 200km’de Amasya, 207km’de Tokat, güneyde 175km’de Kayseri, 190km’de Nevşehir, batıda 112km’de, Kırşehir, 140km’de Kırıkkale, doğusunda ise 224km’de Sivas illeri ile komşudur. Ankara’ya olan mesafesi 215km olan Yozgat ilinin İstanbul’a uzaklığı 668km, İzmir’e 794km, Antalya’ya 684km, Trabzon’a ise, 606km’dir.
Yozgat iline karayolu ulaşımı oldukça kolaydır. Ülkemizin dört bir yanından Yozgat’a gelmek isteyen ziyaretçiler için E88 uluslararası karayolu şehrin ana ulaşım noktasıdır. Otobüsle gelmek isteyenler için Yozgat Otogarı şehir merkezinde olup, ülkemizin birçok şehrinden otobüs firmaları ile yolculuk yapılabilmektedir. Yozgat'a sefer düzenleyen popüler otobüs firmaları için Yozgat Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.
Uçak seyahati tercih edecek olanlar için Yozgat iline en yakın havalimanları 197km mesafedeki Kayseri Havalimanı ve 230km mesafedeki Ankara Esenboğa Havalimanıdır.
Demiryolu ulaşımı için ise Ankara – Kayseri hattı ve Doğu Anadolu istikametine giden trenler Yozgat İstasyonundan geçmektedir.
Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yozgat il merkezinin yazılı kayıtlardaki ilk sakinleri Bozok Türkleridir. O dönemlerden itibaren şehir, Bozok adıyla anılmaya başlamıştır. Fakat daha öncesinde Kalkolitik dönemden itibaren arkeolojik kalıntılara rastlanan bölgeye, MÖ.2000’li yıllarda Hititler gelmiştir. Daha sonra Frigler, Medler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar ve Sasaniler tarafından yönetilen şehir, Malazgirt Zaferi’nin ardından Anadolu Selçuklu Devleti’nin hakimiyetine girmiştir. 1400’lerin başında Osmanlı Devleti sınırlarına katılan şehir, Milli Mücadele yıllarında da tarihe geçen “Çapanoğlu İsyanı” ile adını duyurmuştur. Kurtuluş Savaşı’nın ardından Cumhuriyet’in İlanında vilayet statüsüne geçen ilin adı meclis kararı ile Yozgat olarak ilan edilmiştir.
Yozgat ilinin Merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan Çamlık Milli Parkı, ülkemizin de ilk milli parkıdır. 1958 yılında milli park ilan edilmiş olan alan içerisinde bir yapay gölet, yürüyüş parkuru, rekreasyon alanları, kuş gözlem kuleleri ve mesire alanları yer almaktadır. Endemik bitki ve yabani hayvan türlerinin bulunduğu doğal alanda yetişen Kafkas Çamı, ülkemizde sadece Çamlık Milli Parkında mevcuttur. Bunun dışında 200 küsür farklı bitki türü bulunmaktadır. Yöre halkının dilden dile söylediği bir de efsanesi vardır Çamlık Milli Parkının. Kerem ile Aslı hikayesindeki Kerem, sevdiği Aslı’nın izini kaybettiği için geze geze onu ararken, o zamanlar kıraç olan bu yamaca ilk fidanı diken kişidir. Efsaneye göre Kerem fidanı dikmiş ve “ Bu çamdan nice fidanlar filizlenir, koruk olur, bizi söyler, bizi fısıldar.” demiştir.
Yozgat ilinin Aydıncık ilçesinde bulunan Kazankaya Kasabası, ilçe merkezine 10km mesafededir. Kazankaya Kasabasından başlayarak Çorum ilinin İncesu ilçesine kadar devam eden Kazankaya Kanyonu adeta bir tabiat harikasıdır. Tarihsel izleri de bünyesinde barındıran kanyon alanından, Yeşilırmağın kollarından Çekerek Irmağı geçmektedir. Çekerek Irmağı boyunca sağlı sollu sarp kayalıklar üzerinde bulunan hatıl oyuklar, duvar kalıntıları ve Tanrıça Kybele’nin bolluk bereketi simgeleyen kabartması mevcuttur. Ayrıca Kanyon’un devamında Güllük denilen bölgede Hitit Mezarları yer almaktadır. Yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği Kazankaya Kanyonu’nda 12km uzunluğunda yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Ayrıca Kanyon alanında, dağcılık, kaya tırmanışı gibi doğa sporcuları için uygun ortamlar vardır.
Yozgat ilinin Sarıkaya ilçesinde bulunan antik hamam kalıntıları, Roma Dönemi eserlerindendir. Romalılar zamanında, dönemin kralının kızının romatizmal olduğu düşünülen bir rahatsızlığı olması sebebiyle, bacaklarının ağrısından yürüyemediği için, kral bu hamamı yaptırmış ve kızını şifalı kaynak suları sayesinde iyileştirmiştir. 2018 senesinde UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan tarihi eserin yapıldığı dönemde bölgenin kaplıca merkezi olduğu belirlenmiştir. Günümüze sadece, batı cephe duvarı ulaşabilmiş olan Roma Hamamının diğer kısımları depremler gibi doğal afetlerden ötürü tamamen yıkılmıştır. Batı cephe duvarı 10 gözü bulunan kemerli bir duvar şeklinde inşa edilmiş olup 2 kat mermerden oluşmaktadır. 30m uzunluğunda olan duvarın uçlarında daire şeklinde havuzlar bulunduğu tahmin edilmektedir.
Yozgat kent merkezine bağlı Büyüknefes Köyü sınırlarında bulunan Tavium Antik Kenti, yapılan araştırmalara göre Galatlar Kavmi’nin yaşadığı bölgedir. Hitit ve Frig uygarlıklarına ait izlere de rastlanmıştır. Daha çok Galatlar zamanında gelişim sağladığı düşünülen antik kentte, tarım yapıldığına dair veriler elde edilmiştir. 1997 yılından itibaren Avusturyalı bir arkeoloji ekibinin kazı çalışmaları yürüttüğü alanda, mezar stelleri, seramik eşya kalıntıları, sütun kaide ve tamburları, yazılı plakalar gibi arkeolojik eserler çıkarılmıştır. Antik Kent Kalkolitik Çağdan İslam Devletleri Dönemlerine kadar izler barındırmaktadır.
Yozgat ilinin Sorgun ilçesinde yer alan Kerkenes Dağı’nda bulunan Antik Kent’e Kerkenes Harabeleri de denilmektedir. MÖ612 yılında bu bölgede egemen olan Asurlular, Med ve Babil orduları ile savaşta yenik düşerler. Daha sonra Medler Anadolu yaylası boyunca Kızılırmak’a doğru genişlediler ve Heredot tarihine göre Pteria denilen şehri kurdular. Sonraki yıllarda Lidyalıların şehre saldırarak Medleri bozguna uğratması ile 7km’yi bulan surları aşılır ve şehri yakılıp yıkılır. Fakat MÖ585 yılında Babiller ve Klikyalılar’ın da arabuluculuğu sayesinde iki uygarlık arasında anlaşma sağlanmıştır. MÖ547’de bu kez Persler gelirler ve kıyasıya bir savaş olur. Persler şehri komple yıkar, talan eder. Yapılan araştırmalarda daha da eski zamanlardan Friglerin kalıntılarına da rastlanmıştır. Fakat şehir komple yıkılıp talan edildiği için kalıntılar da zarar görmüştür. Kazı çalışmalarında elde edilen Fildiişi eşyalar ve süs eserleri Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Orta Anadolu’nun en büyük Antik Yerleşimlerinden olan Kerkenes Harabelerinde arkeolojik çalışmalar halen titizlikle devam etmektedir.
Yozgat il merkezinde bulunan Nizamoğlu Konağı, 1985 yılından beri Yozgat müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Etnografik Eserler Salonu, İslami Eserler Salonu ve Arkeolojik Eserler Salonu olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Arkeolojik Bölümde 1648 adet antik dönem eseri sergilenmektedir. İslami Eserler Bölümünde Kabe örtüsü , tekke eşyaları, Kuran-ı Kerim’ler , Etnografya kısmında ise, yöresel giysiler, silahlar, halı ve kilimler, el yazması eserler ve ahşap eşyalar olmak üzere toplamda 3000’e yakın eser bulunmaktadır.
Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde bulunan kilisenin yapım tarihi kitabesinden anlaşıldığı üzere 1862’dir. Kapısı yuvarlak kemerli ve süslemeli olan tarihi yapı, 13 tane Grek dilinde yazılmış kitabeye sahiptir. Kesme taş ve mermer kullanılarak inşa edilmiş olan eserin iç duvarlarında geometrik motifler ve haç desenli süslemeler vardır. Dikdörtgen planda tasarlanmış olan kilisenin tabanı taş döşemelidir. Ayrıca iç kısımda birbirine ağaç hatıllar ve kemerlerle bağlanmış sekiz tane yuvarlak sütun bulunmaktadır. Bu sütunlar iç mekanı doğu-batı doğrultusunda üç kısma ayırmaktadır. Akdağmadeni Kilisesi mimari açıdan oldukça ilgi çekici bir tarihi eser niteliğindedir. Günümüze gelinceye kadar büyük bir kısmı tahrip olmuştur.
Yozgat kent merkezinde yer alan Çabanoğlu Camii, Osmanlı zamanında yaptırılmıştır. Eser Türk mimari tarzının Anadolu’da inşa edilmiş özel örneklerindendir. İki kısımdan oluşan tarihi yapının iç cami kısmı 1779’da dış cami kısmı ise 1795’te tamamlanmıştır. Köşelerinde kuleleri olan ince minareli ve yüksek kubbeli eser şehrin her açısından görülmektedir. Kesme taştan yapılan caminin, iç kısmı beyaz taştan dış kısmı ise açık kahverengi taştan inşa edilmiştir. İç kubbesinde ve iç-dış duvarlarında bulunan çiçek ve ağaç desenli çizimler ve süslemeler oldukça göz alıcıdır. Cami avlusunda bir de türbe yaptırılmıştır. 18 adet sandukanın mevcut olduğu türbe, Çapanoğlu aile fertlerinin ebedi istirahatgahlarıdır.
Yozgat ilinin termal turizme hizmet eden kaplıcaları, şehir merkezine 77km mesafedeki Sarıkaya ilçesinde yer almaktadır. Florür içeren oligometalik katagoride olan kaynak sularının çıkış sıcaklığı 48 derece cantigrattır. Kaplıcanın bulunduğu bölge, Antik çağda Romalılara ait olan “Basilica Therma” adındaki kaplıca merkezinin olduğu yerdir. Roma Hamamı kalıntılarının da var olduğu bölge koruma altına alınmıştır. Kaplıcanın, Romatizmal Hastalıklar, Böbrek, Cilt, Safra Kesesi hastalıkları, Siyatik ağrıları, Kadın Hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır. Sarıkaya Kaplıcalarında termal otel ve konaklama tesisleri mevcuttur.
Yozgat yöresinin mutfağında daha çok tahıl ürünleri ve et kullanılmaktadır. Tandır Kebabı; doğranmış pide, domates, biber ve kuru soğanla servis edilen kuyularda pişirilen kuzu etidir. Desti kebabı ise; toprak testilerde kuşbaşı etin tereyağı, domates, biber ve sarımsakla harmanlanıp köz ateşin üstüne ağzı kapatılan testi oturtularak ağır ağır pişmesi ile yapılır. Bunların dışında Yozgat’ın yöresel mutfağında, Arabaşı, Madımak, Çiğdem Pilavı, Parmak Çörek, Kavurga, Sulu Köfte, Cılbır, Yarma Aşı, Hedik, Omaç, Ekşili Kabak, Büryen Pilavı, Tene Pilavı, Gilik, Tas Kebabı, Haside, Kabak Çiçeği Dolması, Bazlama, Soğan aşı, Gınnıç, Kabak Taslama, Çeretme, Mıhlama, Yumurta Tatlısı ve Mısır Tatlısı gibi yemekler hazırlanmaktadır.
Yozgat'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Yozgat otobüs biletini Yozgat Otobüs Firmaları Gülen Turizm, Metatur Turizm, Ses Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.