Akdeniz Bölgesinin doğusunda, Türkiye’nin güneyinde yer alan Hatay ili, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Akdeniz’in en önemli liman şehirlerinden biri olan İskenderun ve merkezi Antakya olmak üzere toplamda 15 adet ilçesi bulunmaktadır. Amanos Dağlarının eteklerinde kurulu olan şehir, ovaları ve akarsuları ile doğal güzellikler açısından zengindir. Hatay ili güneyinde ve doğusunda Suriye ile sınır konumunda iken, kuzeyinde 129km’de Osmaniye, kuzeybatısında 191km’de Adana, kuzeydoğusunda ise 194km’de Gaziantep illeri ile komşudur. İlin batısı Akdeniz’e kıyıdır. İstanbul’a olan uzaklığı 1130km olan Hatay ilinin, Ankara’ya olan uzaklığı 681km, İzmir’e uzaklığı 1091km, Antalya’ya uzaklığı ise 743km’dir.
Hatay ili coğrafi konum itibariyle önemli karayollarının geçiş noktasında bulunmaktadır. Bu yüzden şehre karayolu ulaşımı oldukça kolay sağlanabilmektedir. Otobüs yolculuğu tercih edenler için Türkiye’nin birçok noktasından otobüs firmaları , Hatay iline karşılıklı seferler düzenlemektedir. Antakya Otobüs Terminalinin şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 9,5km’dir. Hatay Antakya ulaşım hakkında daha fazla bilgi almak için Hatay Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Hatay Havalimanı 2007 yılından bu yana faaliyette olup uluslararası bir havalimanıdır. İç ve dış hat uçak seferleri ile devamlı olarak hizmet veren Hatay Havalimanı’nın Antakya ilçe merkezine uzaklığı 27km olup, ulaşım HAVAŞ araçları ve taksilerle sağlanabilmektedir.
Demiryolu ulaşımı için Mersin’den başlayarak Tarsus, Adana, Ceyhan, Dörtyol ve İskenderun’a ulaşan bir demiryolu mevcut olup tren yolculuğu ile Hatay’a ulaşımı mümkün kılmaktadır. İskenderun Tren Garı şehrin merkez istasyonu özelliği taşımaktadır.
Hatay ili ve çevresinde yapılan arkeolojik araştırmaların ışığında, bölgenin Tunç Çağından bu yana farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. MÖ17.yy’da Hititlerin egemenliği altında olan bölge daha sonraları, Urartu, Asur, Pers, Makedonya Krallığı, Roma ve Bizans Uygarlıklarının egemenliğine girmiş, Haçlı Seferleri sırasında önemli bir Hıristiyanlık merkezi olmuştur. 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen Antakya ve çevresi 1.Dünya Savaşına kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmiştir. Daha sonra 1938 yılına kadar Fransızların hüküm sürdüğü topraklar, Türk Ordusunun zaferiyle tekrar kazanılmış ve 1939’da Türkiye Cumhuriyetinin bir ili olmuştur.
Hatay ilinin Antakya ilçesinde bulunan Arkeoloji Müzesi’nde, Hitit Döneminden Roma Dönemine, Hellenistik Dönemden Bizanslılara, bu bölgede yaşamış ve izler bırakmış olan kültürlere ait 35.000 civarında eser sergilenmektedir. Müze dünya üzerinde bulunan ikinci en büyük mozaik koleksiyonunu barındırması ile ünlüdür. Toplam 3000 metrekareyi bulan bir mozaik eser alanı mevcuttur. 1948 yılından bu yana faaliyet gösteren müze, biri Lahit Salonu olmak üzere 8 sergi salonu ve müze bahçesinde sergilenen eserleri kapsamaktadır.
Antakya ilçe merkezine yaklaşık 3km mesafedeki Habib Neccar Dağı yamacında bulunan kale, dünyanın önemli yapıları arasında gösterilmektedir. MÖ300’lü yıllarda Büyük İskender’in generali Seleucos I.Nikator tarafından yaptırılmıştır. 12km’yi bulan surları 360 adet kulesi ve 5 ayrı yönde kapısı bulunan kale, Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara ve Osmanlılara zaman içerisinde ev sahipliği yapmış, ayrıca birçok doğal afet ve savaşlar nedeniyle tahrip olmuştur. Bizans İmparatoru Justianus tarafından onarılan kısımlar günümüze kadar ulaşmıştır.
Samandağ ilçesine 5km uzaklıkta bulunan Çevlik Ören Yeri sınırları içerisinde yer almaktadır.Roma Dönemi su mühendisliğinin önemli bir eseri olan Titus Tüneli, Roma İmparatoru Vespasian tarafından bölge yaşamını tehdit eden sel baskınlarından korunmak amacı ile dağların içi oyulmak suretiyle yaptırılmıştır. Yapımını İmparator Vespasian’ın başlattığı tünelin inşasını oğlu Titus bitirmiş olup, MS69-81 yılları arasında yapılmıştır. Tünel, 1380m uzunluğunda 6m genişliğinde 7m yüksekliğindedir. Tünelin denize bakan kısımlarında Beşikli Mağaralar denilen kaya mezarları yer almaktadır. İçerisinde 12 adet taş mezar bulunan Beşikli Mağaralar emsallerinin en büyüklerindendir. Taş mezarların araları duvarlarla ayrılmış olup, sütunlar, kemerler ve birbirine bağlantılı olan taş merdivenleri ile süsleme motifleri göz doldurur niteliktedir. Her yıl çok sayıda yabancı turistin ziyaret ettiği Titus Tüneli ve Beşikli Mağaralar yakınında ayrıca Seleucia Pieria Antik Liman Kenti de görülebilmektedir.
Hatay şehir merkezine 35km uzaklıkta, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde bulunan kilise, Hac Dağı eteğindedir. Kayalara oyularak yapılmış olan gotik mimarisi ile dikkat çeken kilise, Hıristiyan dünyasında önemli bir yere sahiptir. Hz.İsa’nın 12 havarisinden olan Aziz Petrus, dini yaymak için cemaatiyle ilk toplantılarını burada düzenlemiş, cemaat “Hırıstiyan” adını ilk olarak burada almıştır. Daha sonraları Aziz Petrus’un Papa olarak anılmasıyla kilise, Katolik inancının merkezi olarak kabul görmüştür. 1963 yılında da St. Pierre Kilisesi, Hıristiyanlar için “Hac yeri” ilan edilmiştir. Her yıl 29 Haziran’da geleneksel ayin düzenlenmekte, binlerce yabancı ziyaretçinin akınına uğramaktadır.
Anadolu’da yapılmış ilk camilerden biri olan Habib-i Neccar Cami, Hz. Ömer zamanında yaptırılmış olup, Bizanslıların işgali zamanında kiliseye dönüştürülmüş daha sonraları 13.yy’da Memlüklülerin gelişiyle tekrar cami haline getirilmiştir. 19.yy’da büyük depremde zarar gören cami yeniden inşa edildiğinden, caminin kitabesine yapım tarihi 1858 olarak yazılmıştır. Cami de ayrıca Hz.İsa tarafından gönderilen elçileri putperest halkın linçinden korurken ölen Habib-i Neccar’ın mezarı da bulunmaktadır. Müslümanlar ve Hırıstiyanlar tarafından hoşgörü ve huzurun adresi olarak kabul edilen eser Hatay şehir merkezinde olup, çok sayıda ziyaretçisini kabul etmektedir.
Samandağ yolu üzerinde bulunan manastır, bir tepe üzerinde inşa edilmiş olup, zaman içerisinde tahribata uğradığı için geriye görülebilecek sadece kalıntıları kalmıştır. Stilit Tarikatı kurucusu Saint Simeon manastırlardaki eğitimini tamamladıktan sonra, dünya nimetlerinden arınmak ve Tanrı’ya daha yakın olabilmek adına buraya gelerek inzivaya çekilmiştir. Rivayete göre, küçük bir kaya üzerinde yaşamaya başlayan Simeon’un oturduğu sütunun yüksekliği zamanla 20 metreye kadar ulaşmıştır. Ölümünün ardından buraya müritleri tarafından bir manastır inşa edilmiş ve derdine çare arayan Hıristiyanların sıklıkla ziyaret ettiği bir ibadethane halini almıştır.
Geçmişten günümüze birçok dine, kültüre ve halklarına ev sahipliği yapan Hatay ilinin geleneksel mutfağı çeşitliliği ile ziyaretçilerini adeta bir lezzet yolculuğuna çıkarmaktadır. Kebap ve mezeler başta olmak üzere yemekleri ve tatlılarıyla ünlü Hatay’ı her yıl gurme turları ile binlerce kişi ziyaret etmektedir.
Çeşit çeşit peynirleri, salçalı sosları, yörede yetişen turunçgillerin marmelatları ile zengin kahvaltı sofraları Hatay’da mutlaka deneyimlemeniz gereken öğünlerdendir.
Kağıt Kebabı, Tepsi Kebabı, Patlıcan Kebabı, İçli Köfte, Oruk, Şişperek Çorbası, Ekşi Aşı Çorbası, Zahter Salatası, Ispanaklı Borani, Biberli Ekmek, Kömbe, Mütebbel, Muhammara, Humus, Fellah Köftesi ve Künefe Hatay mutfağının önde gelen lezzetleri arasında sayılabilinir.
Hatay'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Hatay otobüs biletini Hatay Otobüs Firmaları Csr Seyahat, Günsas Turizm, Has Turizm, Hatay Güney Tur, Hatay Güney Tur, Hatay Nur Seyahat, Hatay Sas Turizm, Hediye Sen Turizm, Jet Turizm, Lüks Adana Seyahat, Özpan Turizm, Öztur Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.