türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
kahramanmaraş merkez

Kahramanmaraş Gezi Rehberi

Kahramanmaraş Konum ve Ulaşım

Kahramanmaraş ili, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nin doğu ucunda yer almaktadır. Şehir İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinin kesiştiği konumdadır. 11 adet ilçesi bulunan Kahramanmaraş’ın kuzeyinde 273km’de Kayseri, 339km’de Sivas, 220km’de Malatya illeri, Güneyinde 105km’de Osmaniye, 76km’de Gaziantep illeri, doğusunda 164km’de Adıyaman ve batısında 192km’de Adana ile komşudur. İstanbul’a olan mesafesi 1044km olan Kahramanmaraş, Ankara’ya 591km, İzmir’e 1092km, Antalya’ya 744km ve Trabzon’a 761km uzaklıktadır.

Kahramanmaraş ili, Türkiye’nin üç bölgesinin kavşağı konumunda olduğu için ulaşımı oldukça rahattır. Önemli devlet karayolları üzerinde bulunan şehre, diğer şehirlerden ulaşımı sağlayan , birçok seyahat firmasına ait otobüs seferleri bulunmaktadır. Otobüs Terminali , Kahramanmaraş şehir merkezine 2km uzaklıktadır. Kahramanmaraş Otogarı hakkında ayrıntılı bilgiyi Kahramanmaraş Otobüs Firmaları sayfamızda bulabilirsiniz.

Havayolu tercih edenler için Kahramanmaraş şehir merkezine 5km mesafede bulunan Kahramanmaraş Havalimanı’na İstanbul ve Ankara yönünden karşılıklı uçak seferleri bulunmaktadır.

kahramanmaraş kapalı çarşı

Kahramanmaraş'ın Tarihi

Bölgede bu güne kadar yapılmış olan arkeolojik çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, Kahramanmaraş ve çevresinde ilk yerleşimin izleri Paleolitik çağlara kadar dayanmaktadır. Medeniyet olarak ise ilk olarak Hititler’e ait kalıntılara rastlanmaktadır. MÖ.2.yy.’da yaşadıkları tespit edilen Hititlerden sonra Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Danişmentler, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar şehir ve çevresinde hüküm sürmüşlerdir. Milli Mücadele yıllarında İngiliz ve Fransızların işgaline uğrayan şehir , halkın direnişi ve mücadelesi ile kurtularak 1925’te İstiklal Madalyası 1973’te de “Kahraman” ünvanını almıştır. Geçmiş çağlardan itibaren, “Markasi”, “Markaji”, “Maraş” adları ile anılan şehir “Kahramanmaraş” olarak vilayet statüsüne kavuşmuş, ardından 2012 senesinde de Büyükşehir olmuştur.

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Germenicia Antik Kenti

MS.2.yy’da Maraş ve çevresini işgal eden Roma İmparatoru Gaius Ceasar Germenicus’un onuruna adı verilen kent, Antik Roma’nın en önemli kentlerindendir. Diğer Roma kentlerinde olduğu gibi ev ve saraylarda süslemeler ve mozaik işçiliği, heykel sanatı, görkemli tapınak ve sütunlar öne çıkmaktadır. Bu süsleme ve mozaikler Efes ve Zeugma’dakilerle aynı özelliklere sahiptir. Hatta Germencia mozaikleri daha küçük işlendiğinden sanatsal açıdan en değerlilerindendir. Yapılan kaçak kazı ihbarının araştırılması sonucunda Roma İmparatorluğu’ndan kalan bu tarihi miras, Kahramanmaraş’ta Bağlarbaşı ve Dulkadiroğlu mahallelerinde sonradan imar affı ile tapu verilen gecekondu evlerinin zeminlerinde tespit edilmiştir. Bazı evler sit alanı olarak tescillenmişse bile maalesef hala bu çok değerli tarihi eserler üzerindeki evlerde insanlar yaşamaya devam etmektedirler.

Kahramanmaraş Kalesi

Şehir merkezinde bulunan Kahramanmaraş Kalesi, Geç Hititler zamanında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı kalenin dış duvarları kesme taş, iç duvarları ise moloz taştandır. Hititlerden günümüze kadar bir çok medeniyete ve yerleşimlerine ev sahipliği yapan kale, bu zaman içerisinde çok defa revizyon geçirerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Döngel Mağarası

Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi sınırlarında yer alan Döngel Mağarası, birbirine bağlantılı üç kat mağaradan meydana gelmiştir. Tarih öncesi çağlarda Kahramanmaraş’ta ilk yerleşimin bu mağarada başladığı tespit edilmiştir. Paleolitik döneme ait izler barındıran mağaralarda doğal göletler ve şelaleler vardır. Bölgede doğa sporları kampçılık ve izcilik gibi faaliyetlere imkan sağlayan alanlar mevcuttur. Fakat yılın bazı dönemlerinde bölgede bulunan HES kaynaklı ani su baskınları olabileceği için teknik ekip ve uzman dağcılarla birlikte mağaraların gezilmesine izin verilebilmektedir. Özellikle yaz aylarında mağaraların üstlerinden akan şelalelerin muhteşem manzarasında piknik yapan ziyaretçilere rastlanmaktadır.

Taş Han

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan Taş Han, 1650 senesinde Dulkadiroğullarından Kalender Çelebi, Mehmet Efendi ve Ahmet Çelebi tarafından, ticaret için şehre gelenlerin konaklaması amacıyla yaptırılmıştır. Kare planlı ve iki katlı olarak inşa edilen yapının alt katı depo ve ahır üst katta ise yolcu odaları şeklinde kullanılmıştır. Bugün aktif ticaret merkezi olarak kullanılmakta olan Kapalı Çarşının yakınında bulunan Taş Han’ın bölümleri yine işyeri ve depo olarak kullanılmaktadır.

Tarihi Maraş Çarşıları

Suk-i Maraş Çarşısı, Saraçhane, Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Kapalıçarşı ve Semerciler Çarşısı Kahramanmaraş’ın ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklerini yansıtan ayrıca da ticaretin kalbi olan önemli mekanlarıdır. Yöresel ürünler bulunabildiği gibi altın, gümüş, bakır, ahşap, kumaş, keçe, deri, baharat ve gıda gibi malzemelerin satın alınabileceği en eski dükkanlardan oluşan tarihi bir yapıdır. Şehir merkezinde bulunan Tarihi Maraş Çarşıları kendine mekanları ile çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

kahramanmaraş döngel

Başkonuş Yaylası

Kahramanmaraş şehir merkezine yaklaşık 55km mesafede bulunan Başkonuş Yaylası, dört mevsim ayrı renkleri barındıran doğal güzellikleri ve yayla turizmi ile popüler yerlerden biridir. Doğa yürüyüşü yaparken harika manzaranın, temiz havanın tadını çıkarabilir, rengarenk kuşların ve çiçeklerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Piknik severlerin de çokça tercih ettikleri Başkonuş Yaylası’nda konaklama için dağ evleri bulunurken, kampçılık için çadır ve karavan imkanı da mevcuttur.

Eshab-ı Kehf Külliyesi

Afşin ilçesinin 7km kuzeybatısında yer alan külliye, Antik Çağdan bu yana Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen ve kutsal kitaplarda da bahsedilen yedi uyurlar mağarasının yakınında inşa edilmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından 1230’lu yıllarda yaptırılmış olup, han, ribat ve cami olarak planlandırılmıştır. Daha sonraları külliyeye bir de kadınlar mescidi ilave edilmiştir. Kahramanmaraş’ın din turizmi açısından popüler mekanlarından olan Eshab-ı Kehf Külliyesi farklı dinlerden birçok turisti ağırlamaktadır.

maraş dondurması

Kahramanmaraş'ta Yeme İçme

Kahramanmaraş deyince akla ilk gelen keçi sütünden yapılan meşhur bembeyaz dövme dondurmasıdır. Yörenin meşhur sahlep ustası Osman Ağa, bir gün satamadığı sahlep, süt ve şekeri bozulmasın diye kara gömer. Ertesi gün donan karışımın kıvam aldığını görünce bu şekliyle satmaya başlar ve anlatılan o ki, meşhur Maraş Dondurması böyle ortaya çıkmıştır. Ama geleneksel mutfağın önde gelen yemeklerine gelince tarhana söylenmektedir. Ama bu tarhana farklı olup cips gibi yenmektedir. Tarhanayı Kapalıçarşı’dan satın alabilirsiniz. Baharat ve acının bolca kullanıldığı mutfağın lezzetlerinin arasında, Ekşili Çorba, Mumbar Dolması, Kelle Paça, Maraş Kebabı, Eli Böğründe Kebabı, Firik, Çaman, Tırşik Çorbası, Kuzu Tandır, Sömelek Köftesi, İçli Köfte, Çullama ve Ballı Börek sayılabilir.

Kahramanmaraş Otobüs Bileti

Kahramanmaraş'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Kahramanmaraş otobüs biletini Kahramanmaraş Otobüs Firmaları Ak Turizm, Aksu Turizm, Lider Elbistan, Lüks Afşınlılar, Lüks Kahramanmaraş Turizm, Öz Elbistan Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.