türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
kırklareli merkez

Kırklareli Gezi Rehberi

Kırklareli Konum ve Ulaşım

Kırklareli ili, Türkiye’nin Marmara Bölgesinde kuzeybatı ucunda yer almaktadır. Doğusunda Karadeniz’e kıyı şeridi olan şehir, kuzeyinde Bulgaristan ile sınır komşusudur. Adını tarihi kayıtlara göre “Kırk Kilise” den alan Kırklareli, tarih boyunca birçok medeniyetin farklı kültürleri ile harmanlanmış bir ilimizdir. Ünlü Kırkpınar Yağlı Güreşlerine festivalle ev sahipliği yapan şehir, mayıs-eylül ayları arası oldukça fazla ziyaretçini ağırlamaktadır.

Şehir merkezi ile birlikte 8 adet ilçesi bulunan Kırklareli ili, batısında 62km’de Edirne güneyinde 121km’de Tekirdağ, güneydoğusunda ise 211km’de İstanbul illeri ile komşudur. Ankara’ya olan uzaklığı 664km Antalya’ya 929km İzmir’e 551km’dir.

Kırklareli otobüs terminali, şehir merkezinde olup, başta ülkemizin büyükşehirlerinden olmak üzere birçok farklı ilden otobüs firmaları Kırklareli’ye seferleri ile ulaşım sağlamaktadır. Sizde Kırklareli'ne sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek için Kırklareli Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.

Havayolu ulaşımı tercih edenler için ise Kırklareli’ye en yakın havalimanı 110km uzaklıkta bulunan Tekirdağ Çorlu Havalimanı’ndan ulaşım sağlanabilmektedir.

Tren yolculuğu yaparak da Kırklareli’ne gelmeniz mümkün. İstanbul-Edirne demiryolu hattı Lüleburgaz ilçesinden geçmektedir.

kırklareli iğneada

Kırklareli'nin Tarihi

Türkiye’nin Avrupa kıtasına ait kısmında yer alan Kırklareli’nin tarihi geçmişi MÖ.6.yy’a kadar uzanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bölgeye ilk yerleşenler Traklar olmuşlardır. Daha sonra sırasıyla Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar şehre hakim olmuş “kırk kilise” adı Bizans zamanında verilmiştir. 1368 yılında Türklerin egemenliğine giren Kırklareli ili, Osmanlı döneminde Edirne’ye bağlı bir Sancaktı. 1.Dünya Savaşında Bulgarların ve Yunanlıların işgaline uğramış olan şehir, Kurtuluş Savaşında kahramanca kurtarılarak 1922’de Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil edilmiştir. 1924 yılında Kırklareli adını alan şehir vilayet statüsü kazanmıştır.

Kırklareli Turistik Yerler

Vize

Trakya’nın Karadeniz kıyısındaki sakin ama bir o kadar da tarihi mirasları barındıran kasabası Vize. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Viyana’dan Topkapı Sarayına kadar devam eden 2133km’lik “Sultanlar Yolu” üzerindeki duraklardan olan Vize o dönemin izlerini günümüze olabildiğince taşımış. Dünyanın en yaşlı taş oyması manastırı olan Aya Nikola Manastırı burada görülebilir. Ayrıca, Vize Kalesi’ni, eski adıyla Küçük Ayasofya yeni adıyla Gazi Süleyman Paşa Camii’ni , Antik Tiyatroyu, Ferhat Hamamını, Sur Kapısını, Kaya Sunaklarını Asmakayalar Mağara Manastırını ziyaret edebilirsiniz. Ihlamur kokan sokaklarında gezinirken kafelerinden birinde mola verebilir keyifle kahvenizi içebilirsiniz. Kırklareli merkezi ile Vize arası 55km’dir.

İğneada

Kırklareli merkezinden yaklaşık 93km uzaklıkta bulunan İğneada, Bulgaristan sınırında doğal güzellikleri ile son yıllarda popüler bir kasaba. Trakyanın incisi diye lanse edilen bölge, 22km’lik sahil şeridindeki berrak kumsalları ile tatilcilerin gözdesi olmuş. İğneada’ya varmadan yol üstünde Demirköy’e uğrayabilir, İstanbul’un fethi için Fatih Sultan Mehmet’in top ve gülleleri döktürdüğü dökümhaneyi gezebilirsiniz. Demirköy’e 25km mesafedeki , ülkemizin en büyük mağaralarından olan Dupnisa Mağarası’nı gezebilirsiniz. Ayrıca yine İğneada’ya yaklaşırken yol üzerinde bulunan eski Rum köylerini ve Rum evlerini görebilirsiniz. İğneada’da doğaseverlerin ilgi gösterdiği Longoz Ormanı’da bölgenin popüler milli parkı. Istıranca Dağlarından akan sular nehirlerle taşınıp, kış aylarında gölleri yükselterek muhteşem bir ekosistem alanı oluşturmakta, kuş türleri , bitki türleri ve diğer endemik hayvan türleri için doğal yaşam ve üreme alanı meydana getirmektedir. Orman içerisindeki 4 adet gölden Mert Gölünde kano kiralayabilir ve yağmur ormanlarında gezer hissini yakalayabilirsiniz. Longozun deniz tarafındaki kumsallarda ATV kiralayabilir ,diğer aktivitelerde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Limanköy ve Beğendik Köylerine devam edebilir, Bulgaristan’a ait Rezova Köyü’nü karşı sahilden de olsa görebilirsiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü

Lüleburgaz ilçesinin Edirne çıkışı yönünde Lüleburgaz Deresi üzerinde bulunan tarihi köprü , 1570’de Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kervan yollarının nehir üzerinden geçebilmesi için inşa edildiği bilinmektedir. 84mt uzunluğunda ve 6mt genişliğinde olan taş köprünün dört adet kemeri vardır. Zaman içerisinde birkaç defa tadilat görmüş olan bu tarihi köprünün özensiz restorasyondan ötürü bazı kısımlarında orjinalliği bozulmuştur.

Kadı Camii

Kırklareli şehir merkezinde bulunan cami, 1577’de Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı, tavanı ve çatısı ahşap, dört mahyalı ve üstü alaturka kiremitle örtülü eserin avlusunda Osmanlı döneminden mezarlar bulunmaktadır. Çok köşeli olarak tasarlanmış kütüklü minaresi dikkat çekicidir. Alt sıra pencereleri ile mermerden yapılmış mihrabı çok iyi bir işçiliğe sahiptir. Günümüzde ibadete açık olan eser Kırklareli ‘ye ait önemli miraslardandır.

kırklareli kıyıköy

Hızırbey Camii

Kırklareli şehir merkezinde bulunan eser Büyük Cami olarakta bilinmektedir. Aynı anda 1000 kişinin namaz kılabileceği büyüklüğe sahiptir. 1383 yılında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılmış olan Cami Avrupa’nın ilk camilerindendir. Duvarlarının dış tarafı, kubbeleri ve minaresinin kaplamaları işçiliğiyle hayranlık uyandırır. Cami içerisindeki görkemli kalem işi süslemeleri Osmanlı tarzının güzel örneklerinden biridir.

kırklareli köftesi

Kırklareli'de Yeme İçme

Kırklareli yöresel lezzet kültürü, hem Trakya kökenli hem de Karadeniz kıyı şehri olmasından dolayı etli yemeklerle deniz mahsullerinin bir arada görüldüğü mutfaklardandır. Palamut, torik balıklarının lakerdası ile kefalin pilakisi mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdir. Bunun dışında Kırklareli’nin meşhur yemekleri arasında, Kırklareli Köftesi, Keşkek, Plaska, Çoban Böreği, Kalın Kıyı, Umaç Çorbası, Höşmel, Manca, Kapuska, Yoğurtlu Borani, Zerde, Hurma Tatlısı, İrmik, Hanımgöbeği ve Ekmek Tatlısı sayılabilir.

Kırklareli Otobüs Bileti

Kırklareli'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Kırklareli otobüs biletini Kırklareli Otobüs Firmaları As Turizm - Vize Birlik, Fatih Turizm, Kale Birlik Seyahat, Nişikli Turizm, Öz Trakyalılar Seyahat, Özlem Turizm, Şampiyon Hersekli Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.