Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin orta ve aynı zamanda da en kuzey uç kısmında yer alan Sinop ili, tarihi bir liman kentidir. Adını, Antik çağda yaşamış olan Amazon Kraliçesi “Sinope”’den aldığı söylenmektedir. Merkezi ile birlikte toplam 9 adet ilçesi bulunan Sinop, Boztepe Burnu denilen bölgeye kurulmuştur. Ekonomisini meyve ve sebze yetiştiriciliği ile balıkçılığın oluşturduğu ilde sanayi yok denecek kadar azdır. Kuzeyinde Karadeniz olan Sinop’un güneyinde 267km’de Çorum, batısında 183km’de Kastamonu ve doğusunda da 155km’de Samsun illeri bulunmaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 682km olan Sinop, Ankara’ya 412km, İzmir’e 991km, Antalya’ya ise 949km uzaklıktadır.
Sinop ili konumu itibariyle Karadeniz Bölgesinin doğusunu batıya bağlayan kavşak noktası özelliğindedir. Bu nedenle şehir önemli devlet yollarının güzergahı üzerinde yer almaktadır. Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden Sinop’a otobüs firmaları tarafından karşılıklı seferler düzenlenmekte olup, ile karayolu ulaşımı oldukça rahattır. Sinop Otogarı şehir merkezinde yer almaktadır. Sinop'a sefer düzenleyen otobüs firmaları için görmek için Sinop Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Sinop Havalimanı il merkezine 8km uzaklıkta olup, iç ve dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Havalimanından şehir merkezine toplu taşıma , Havaş ve araç kiralama hizmetleri mevcuttur.
Sinop’a demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.
Sinop çok eski çağlardan beri, ticari açıdan yoğun bir merkez ve kültür şehri olmuştur. Ortaçağın liman kenti olan Sinop, Tunç Çağı’ndan itibaren kavimlerin yerleşim yeri olma özelliğini korumuştur. Bölgeye yerleşen ilk uygarlık MÖ.7.yy’da Miletuslular’a ait olan Helen Kolonisi olmuştur. Daha sonra Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular , Candaroğlu Beyliği ve Osmanlılar bu coğrafyaya hakim olmuş medeniyetlerdir. 1853 yılındaki Osmanlı-Rus savaşında büyük zarar gören şehir, neredeyse tamamen harap olmuştur. 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk , Anadolu’ya karadan geçmek istemiş ve Sinop Limanı’nda mola vermiştir. Şehri çok beğendiğini ifade eden sözleri kayıtlara geçen Büyük Önder, o dönemde Sinop – Samsun arasında karayolu olmadığı için Samsun’a tekrar denizyolu ile devam etmiştir. Sinop, Cumhuriyetin ilanının ardından 1924 senesinde il statüsüne kavuşmuştur.
Sinop il merkezinde, deniz kenarında muhteşem konumuyla ve ihtişamıyla tarihi Sinop Kalesi bulunmaktadır. Kentin güvenliği ve savunması amaçlı olarak inşa edilmiş olan tarihi yapı MS.8.yy’dan bu zamana kısmen de olsa gelmeyi başarmıştır. Moloz taş ve kesme taşlar kullanılarak yapılmıştır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde çeşitli onarımlar ve eklentiler yapılan Sinop Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de geçmektedir. Sinop ziyaretçilerinin en popüler gezi mekanlarından olan tarihi yapının üstünde harika deniz manzarası eşliğinde çayınızı ve kahvenizi içebileceğiniz bir de kafesi bulunmaktadır.
Anadolu tarihinin en ünlü cezaevlerinden biri olan Sinop Cezaevi’nin ilk yapıldığı tarih, günümüzden 4000 yıl öncesine Gaskalılara kadar uzanmaktadır. O dönemde kale mantığı ile inşa edilmiş olan yapı savunma amaçlı olarak kullanılmış, daha sonraki dönemlerde zindanlara ve cezaevine dönüştürülmüştür. Birçok sanatçı, ünlü yazar ve politikacının yattığı Sinop Cezaevinin en bilinen ünlülerinden yazar Sebahattin Ali, 1 yıl boyunca kaldığı koğuşunda “Kuyucaklı Yusuf” romanını ve “Aldırma Gönül” şiirini kaleme almıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan tarihi yapı , etkileyici atmosferi ve kullanıldığı dönemleri yansıtan tüm gerçekliğiyle ziyaretçilerini beklemektedir.
Sinop Etnografya Müzesi, şehir merkezinde üç katlı Sinop Konağında hizmet vermektedir. Giriş katı moloz taştan yapılmış olan bu geleneksel konağın üstteki iki katı ahşap ve tuğladan inşa edilmiştir. Sinop Konağı, asıl sahibi tarafından 1979 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. Sinop’un geçmişini, etnik ve kültürel özellikleriyle halkın yaşam tarzını göstermek ve yaşatmak amacıyla müze haline getirilmiştir. Geleneksel evlerin odalarının canlandırıldığı müze de halı, kilim ve eşyalar ile takılar, yöresel kıyafetler gibi etnik öğeler sergilenmektedir. Ayrıca savaş aletleri, miğferler, kılıçlar, oklar ve yaylar gibi silahlar da bulunan Etnografya müzesi il merkezinde ziyaretçilerini beklemektedir.
Sinop ilinin Boyabat ilçesi, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinin tüm izlerini görebileceğiniz şirin bir sahil ilçesidir. Boyabat’ın en tepe noktasındaki sarp kayalıkların üzerine inşa edilmiş olan tarihi kale ise adeta ilçenin simgesidir. İlk olarak MÖ.6.yy’da Paflagonyalılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Muhteşem manzarası ile popüler mekanlardan biri olan tarihi kale içerisinde, Romalılar zamanında kayalar oyularak yapılmış olan tüneller ve yer altı şehri oldukça ilgi çekicidir. Boyabat Kalesinin yeni kale olarak adlandırılan kısmı ise Osmanlı Döneminde ilave edilmiştir. Taş merdivenlerden kalenin bulunduğu yere çıkarken Tarihi Boyabat Evleri’ni de görebilirsiniz.
Eski adı Sinope Koimesis Kilisesi olan tarihi yapı, Sinop şehir merkezinde konumlanmış dini eserlerden birisidir. Romalılar Döneminde imparatorluk hamamı olarak inşa edilmiş olan, daha sonraları Bizanslıların 7.yy’da revize ederek kiliseye çevirdiği binanın, kemerlerinde ve duvarlarında bulunan Hz.İsa, Hz. Meryem ve Azizlerin freskoları kısmen de olsa günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bizans Dönemi eserlerinin en çarpıcı örneklerinden olduğu varsayılan Kilise, din turizmi açısından oldukça önemlidir. Yerli ve yabancı bir çok turistin ziyaret ettiği Balatlar Kilisesi, iki adet haç planlı bölüm ve bir büyük dikdörtgen alandan meydana gelmektedir. Ayrıca mezarlıklar ve bir de şapel kalıntıları bulunmaktadır.
Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan İnceburun, geçmişte volkanik lavların soğuması ile oluşmuş kayalıklardan meydana gelmiştir. Sinop şehir merkezine yaklaşık 22km mesafede bulunan deniz feneri ise 1863 senesinde İnceburun üzerinde inşa edilmiştir. Deniz Fenerine ait olan evde yaşayan aile, fenerin bakımı ve çalışmasından sorumludur. Akliman’a 10km uzaklıkta bulunan İnceburun Deniz Feneri, Karadenizin muhteşem manzarası ile çevresini kaplayan ormanların ayrıca koruma altına alınmış doğal yaşamın yanında keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayacaktır.
Ülkemizin tek fiyordu olarak bilinen Hamsilos Koyu, buzulların aşındırması sonucunda oluşmuş olan küçük doğal bir körfezdir. Yemyeşil ormanların çevrelediği muhteşem doğasıyla adeta bir gölü andıran koy, aslında Karadeniz’in parçasıdır. 1991 yılından bu yana 1.Derece Doğal Sit Alanı ve Tabiat Parkı içerisinde koruma altına alınmıştır. Piknik alanları, konaklama yerleri, deniz bisikleti veya kano kiralanabilecek işletmeler olduğu gibi tekne kiralayabilme olanaklarının da olduğu Hamsilos Koyu, Akdeniz ve Ege’nin cennet koylarını aratmayacak güzelliktedir.
Sinop ili Erfelek ilçesi sınırlarında bulunan Tatlıca Şelaleleri şehir merkezine yaklaşık 45km uzaklıktadır. Karadeniz’in eşsiz doğasında yemyeşil ormanlık alanların olduğu vadide, sayısı 30’u bulan irili ufaklı şelaleler görenleri hayran bırakmaktadır. Her biri ayrı güzellikteki şelaleler Karasu Deresi üzerinde dökülmektedirler. Bir baştan diğerine 2 saat süren yürüyüş parkurunda gezerken şelalelerin muhteşem görselliğinde restoranlar, kafeler, piknik alanları, gibi mekanlarda dinlenebilir, şelalelerin oluşturduğu tertemiz doğal göletlerin buz gibi sularında serinleyebilirsiniz. Milli Parklar kapsamında koruma altına alınmış olan Efelek Tatlıca Şelaleleri, doğa içerisinde huzurlu bir gün geçirmek isteyen misafirlerini ağırlamaktadır.
Sinop şehir merkezine 3km mesafede bulunan Karakum Plajı, özellikle yaz sezonunda Karadeniz’in sularında serinlemek isteyen ziyaretçiler için popüler plajlardan biridir. Volkanik küllerin zamanla siyahlaştırdığı kumundan dolayı Karakum Plajı denilmektedir. Ayrıca bu kumun romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği yönünde bir varsayım da bulunmaktadır. Tertemiz denizi ile Sinop’un en güzel sayfiye yerlerinden biri olan bölgede, konaklama, kafeterya, duş, şemsiye-şezlong kiralama hizmeti veren bir de tesis mevcuttur.
Sinop, Karadeniz Bölgesindeki diğer şehirler gibi yöresel mutfağı ile ziyaretçilerini fazlasıyla memnun eden yerlerdendir. Balıkçılığın oldukça yaygın olduğu şehir, Karadenizin sunduğu nimetleri olabildiğince kullanarak muhteşem lezzetler sunmaktadır. Başta hamsi olmak üzere deniz ürünlerinden yapılan lezzetli Sinop yemeklerini özellikle limana yakın restoranlarda keyifle deneyimleyebilirsiniz. Tarım açısından zengin olan bölgede yetiştirilen sebzeler, meyveler, ceviz ve kestane gibi ürünler de Sinop’un yöresel ürünleri arasında oldukça revaçtadır. Yarısı ceviz kullanılarak yapılan meşhur Sinop mantısı, diğer yarısı yoğurtlu olarak servis edilmektedir. Yine yöreye özgü hamur işlerinden Nokul, fırınlarda cevizli, kıymalı ya da üzümlü olarak pişirilmektedir. Sirkeli Pırasa, Kaygana, Muhlama, Katlama, Mısır Tarhanası, Kaşık Çıkartması, Kestaneli İç Pilav, Islama, Zılbıt böreği, Hasuda, Sırık Kebabı, Taktak Helvası ve Sinop’un meşhur yaş pastası Prenses... yöre mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında sayılabilmektedir.
Sinop'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Sinop otobüs biletini Sinop Otobüs Firmaları Boyabat Seyahat, Boyabat Tur, Gerze Güven Keklik, Sinay 57 Turizm, Sinop Birlik Turizm, Türkay Turizm, Türkeli Sahil Gülü sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.