türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
adana arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi

Büyüklüğü ile göz alıcı olan Adana Arkeoloji Müzesi 1927 yılında Adana’nın Seyhan ilçesinde kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana bina değişikliği ile bilinen müze Cumhuriyet tarihinin en eski müzelerinden biri olma unvanına sahiptir. Cumhuriyet sonrası kurulan ilk 10 arkeoloji müzesinden biri olan Adana Arkeoloji Müzesi içerisinde oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Milli Mensucat Fabrikası’nın müzeye dönüştürülmeye başlanması ardından Adana ve çevresinin ilk arkeoloji müzesi çalışmalarına adım atılmıştır. Oldukça geniş bir alana sahip olan fabrika aynı zamanda adananın ilk tekstil fabrikası olma özelliğine sahiptir. 68 bin 500 metrekare gibi devasa bir alana sahip olan müze içerisinde ilk olarak Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait olan eserler sergilenmiştir.

Adana Arkeoloji Müzesinin Gelişimi

Konumu sebebiyle sıklıkla bina değişikliği yapan Adana arkeoloji müzesi 1928 yılında günümüzde ne yazık ki harap halde olan Caferpaşa Camii Medresesi’ne taşınmıştır. Bir süre medresede eserler sergilendikten sonra ise Kuruköprü Rum Kilisesi'ne taşınmıştır. Bu süreç içerisinde arkeoloji müzesinin daha çok eser sergilenmesine yönelik çalışmaları detaylı olarak devam etmiştir. Müzenin geliştirilmesi ve medeniyetler ile ilgili detaylı bilgiye ulaşılabilmesi adına özellikle müze müdürü olan Halil Kamil Bey büyük rol oynamıştır. 1935 yılında müzeye etnografya salonunun eklenmesi ile birlikte müzede ki sergi alanları çoğalmıştır. Buna bağlı olarak etnografya müzesi olma niteliğine sahip olan Adana arkeoloji müzesi Adana ili ve çevresinin gelişmesinde büyük bir rol oynamıştır. Tarihe ilgi duyan kesimde büyük bir merak uyandırmayı başaran müze içerisinde lahitlerden çömleklere, sütunlardan sikkelere kadar birçok medeniyete ait eser sergilenmektedir. Adana arkeoloji ve mozaik müzesi olarak açılmış olan müze ilerleyen süreçte geliştirilerek sanayi müzesi, tarım müzesi, kent müzesi, çocuk müzesi ve etnografya müzesi alanlarında da geliştirilmiştir.

 

Günümüzde Adana Arkeoloji Müzesi

Bulunduğu ilde büyük bir yankı uyandırmayı başarmış olan Adana Arkeoloji Müzesi aynı zamanda çevre illerin gelişmesine de olanak sağlamıştır. İçerisinde bulunan diğer müze binalarının da zamanla geliştirilmesi turistlerin ilgi odağı olmasına sebebiyet vermiştir. 2017 yılında günümüzde ki binada hizmet vermeye başlayan müze çevrede bulunan diğer müzelerin tek çatı altında toplanmasına olanak sağlamıştır.

Adana Müzesi Ulaşım

Adana'nın Seyhan ilçesi, Döşeme Mahallesi, Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı, 7 Numara üzerinde bulunan müzeye ulaşım Adana içinden gelecek misafirler için oldukça kolaydır. Adana Müzesi Türkiye genelinde bilinen ve merak edilen bir yer olması sebebi ile ülkenin her şehrinden misafir ağırlamaktadır. Müzeye ulaşmak için şehirler arası otobüs yolculuğunu tercih edecek tarih severler, Adana Otobüs Firmaları sayfamızdan firmaları karşılaştırıp en uygun Adana Otobüs Biletini online satın alabilirler.