Türkiye Diyanet Vakfı ile Sabancı Vakfının ortak olarak yaptırdığı Sabancı camisinin mimari projesi Necip Dinç’e aittir. Seyhan ırmağı kıyısında yapılmış olan cami 1998 yılında ibadete açılmıştır. Mimarisi içerisinde oldukça ince detayların bulunduğu caminin beş kubbe, dört yarım kubbe ve altı minaresi bulunmaktadır. Bu İslam’ın beş şartı, dört halifesi ve imanın altı şartının camiye görsel olarak yansıtılmış şeklidir. İnce düşünceler zinciri ile bütünleşmiş olan cami ilk başta 20 bin kişilik bir kapasitede hizmet vermiştir. Sonrasında açık alanının düzenlenmesi ardından bu sayı 28 bine kadar yükselmiştir. Oldukça büyük olduğu görülen cami 6 bin 600 metre karelik bir alana yayılmış durumdadır.
Adana’da gezilip görülmesi gereken yerlerden biri olan Sabancı Camisinin dört minaresinin boyu 99 metre diğer iki minaresinin boyu ise 75 metredir. Çini ve hat işlemelerinin yoğun olduğu görülen cami klasik Osmanlı mimarisine sahiptir. Camide bulunan hat eserlerinin Hattat Hüseyin Kutlu’ya ait olduğu bilinmektedir. Cami içerisinde 4 ders odası ve 10 itikaf odası yer almaktadır. Bu odaların yanı sıra sohbet odaları, imam odası ve müezzin odaları da bulunmaktadır. Cami içerisinde ki sesin iyi olarak yayılması için Philips tarafından geliştirilmiş olan cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar sayesinde caminin her bölümünde sesin eşit olarak dağılması amaçlanmıştır. Cami içerisinde her türlü detayın oldukça ince düşünüldüğü gözden kaçmayacak bir durumdur. 275 farklı camiye merkezi yayın yapılmasına olanak sunan ses sistemleri Aselsan tarafından telsiz bir sistem yardımıyla oluşturulmuştur.
Oldukça büyük olması sebebiyle yalnızca bulunduğu ilde değil balkanların ve orta doğunun en büyük camisi olarak kabul edilmektedir. Büyüklüğünün yanı sıra iç dizayn ve teknolojisi sebebiyle de dikkat çekici bir camidir. Görünüm olarak Sultan Ahmet camisine benzetilen caminin iç dizaynı ise Selimiye camisine benzetilmektedir. Temeli 13 aralık 1988 yılında atılmış ve 1998 yılında ibadete açılmıştır. Caminin oldukça büyük bir kısmında halkın bağışları kullanılırken diğer kısmı Hacı Sabancı’nın ölümü sonrasında ailesi tarafından yapılmıştır. Sabancı ailesinin bağışı sebebiyle Sabancı camisi adını alan caminin düşünülen ilk adı ise merkez camisidir.
Adana'nın merkez Seyhan ilçesi, Reşatbey Mahallesi, Girne Köprüsü yanında Seyhan nehrinin kenarında yer alana Sabancı Camii ulaşım açısından da merkez konumdadır. Camiye Adana'da ikamet eden misafirler oldukça kolay ulaşırlar. Sabancı Merkez Cami Türkiye genelinde bilinen ve merak edilen bir yapı olması sebebi ile ülkenin her şehrinden misafir ağırlamaktadır. Camiye ulaşmak için şehirler arası otobüs yolculuğunu tercih edecek tarih severler, Adana Otobüs Firmaları sayfamızdan firmaları karşılaştırıp en uygun Adana Otobüs Biletini online satın alarak ulaşabilirler.