Adana şehri Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alan, Çukurova’nın merkezi kabul edilen, konum olarak Avrupa’yı Asya’ya bağlayan önemli geçiş yolları üzerindeki Türkiye’nin ünlü kültür ve ticaret merkezlerinden biridir.
Adana İli Seyhan nehri üzerinde, Toros Dağlarının güneyinde kurulmuştur. 15 ilçesi bulunan merkez, en son nüfus sayımına göre 2 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye’nin 5. kalabalık şehridir.
Adana’ya komşu olan şehirlere değinmek gerekirse; 90km doğu mesafesinde Osmaniye, hemen altında 190km ‘de Hatay, kuzeydoğu istikametinde 187.km’de Kahramanmaraş,332 km kuzeyde Kayseri, 70km batıda İçel ve 205km kuzeybatı yönünde de Niğde şehri bulunmaktadır. Ankara ile arası yaklaşık olarak 490 km olan Adana’nın mesafesi İstanbul ile ise yaklaşık 935 km’dir. Adana’ya Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs seferleri mevcuttur. Adana Şehirlerarası Otobüs Terminali, şehir merkezine 5km uzaklıkta birçok otobüs firmasıyla Türkiye'nin dört bir tarafına sefer düzenlemektedir. Adana Otobüs Firmaları'nın bilgileri web sitemizde verilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin en işlek hava yolu taşımacılığı noktalarından biri olan Adana Şakirpaşa Havalimanı yine şehir merkezine yaklaşık 5km uzaklıktadır. Buradan İstanbul, İzmir, Trabzon gibi birçok kente günlük karşılıklı uçuşlar yapılmaktadır. Adana’ya demiryolu ile ulaşmak için ise Ankara-Adana arası Çukurova Mavi Tren, Kayseri-Adana arası Erciyes Ekspresi, Elazığ-Adana arası Fırat Ekspresi, Haydarpaşa-Adana arası İç Anadolu Mavi Tren her gün işleyen seferleri ile yolcu taşımaktadır. Bunlara ek olarak Mersin Adana yönünde gün içerisinde birçok kez tren seferi mevcuttur.
Kısaca Adana’nın tarihine değinmek gerekirse, eski tarih kayıtlarında “Kilikya” olarak geçen Boğazköy’de Hitit Medeniyetine ait tarihi levhalarda “Uru Adania”(Adana Ülkesi) olarak geçtiği saptanmıştır. MÖ 1330 yıllarında Kızzıvatna Krallığından Hititlerin hâkimiyetine geçen bölge, sonraki dönemlerde Asurların, Perslerin, Büyük İskender’in, Romalıların ve Bizanslıların eline geçmiş, 1071 Malazgirt Zaferinin ardından 1084’te Alparslan’ın oğlu Melik Şah’ın ordularıyla Çukurova’nın tamamı Türk hâkimiyetine geçmiştir. 1900’lü yıllarda Osmanlı Devletinin çöküşü ve Birinci Dünya Savaşında Fransızların ve Ermenilerin işgaline maruz kalan bölge daha sonra 1922’de kurtarılarak son kez Türk topraklarına dahil edilmiştir.
Adana İli’nin konumu itibariyle Akdeniz’e 160km kıyı şeridi bulunmaktadır. İklimsel olarak Akdeniz iklimi özellikleri taşımakta olup, yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Maden zenginlikleri bakımından Türkiye’de 4. sıradadır. Adana geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından, şehrin tarihi izler taşıyan antik kentleri, köprüleri, cami ve diğer ibadethaneleri popüler turistik mekanlar arasında sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Taş Köprü Yüreğir İlçesinde Seyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır. MS 385’de Roma imparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.319m uzunluğundaki köprü 13m yükseklikte inşa edilmiştir. Toplam 21 kemerden oluşan bu tarihi yapının bugün 14 kemeri ayaktadır. Dünya üzerinde kullanılmakta olan en eski köprülerden biri olan Taş Köprünün ortasındaki büyük kemerinde iki aslan kabartması bulunur.
Ceyhan Nehri kıyısında olan Yılan Kalesi, Antakya’ya giden tarihi “ipek yolu” üzerinde bulunur. Ortaçağda haçlı işgali dönemlerinde Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Eski adı “Govara” olan kale Şahmeran Efsanesinin geçtiği yer olarak Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de yer almıştır. Etkileyici manzarası ve antik mimari özelliğiyle kale ziyaretçilerin gözde mekanlarındandır.
İtalyan Katolik kilisesidir. Seyhan ilçesi Tepebağ mevkiinde bulunan kilise 1880’li yıllarda St. Paul adına yaptırılmıştır. Kilisenin özelliği, tepesinde tunçtan yapılmış 2,5m lik Meryem Ana heykelidir. Mimari açıdan dikkat çeken yapı, günümüze değin korunabilmiş görkemli bir tarih simgesidir.
Adananın Karaisalı ilçesine 4km mesafededir.200mt yüksekliğindeki dağlık alanla çevrili kanyon çevresinde çınar, zakkum ve zeytin ağaçları bulunmaktadır. Çakıt Deresi üzerinde yer alan kanyonda 7250mt uzunluğunda yürüyüş parkuru, parkurun sonuna doğru şelale manzarasında dinlenirken piknik yapabileceğiniz çardaklı oturma alanları mevcut olup, isteyen ziyaretçiler için balık tutma imkânı da vardır. Doğa güzelliği, çiçekleri, kuş yuvalarıyla Kapıkaya Kanyonu görülmeye değer güzelliktedir.
Seyhan Nehrini batısında, Merkez Park’ın güneyinde, Seyhan İlçesi Reşatbey semtindeki bu ihtişamlı cami Ortadoğu’nun en büyüğüdür. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan cami görünüm olarak Sultan Ahmet Camiine iç mekan olarak Selimiye Camiine benzemektedir. 1998’de hizmete açılan caminin ana kubbesi 32 m çapında olup, 4 yarım kubbe, 5 kubbe ve 6 minareye sahiptir. Aynı anda 28500 kişinin namaz kılabildiği caminin temeli ilk olarak 1988’de atılmış %50 si halkın bağışlarıyla yapıldıktan sonra kalan kısmı için merhum Hacı Sabancı’nın ve Sabancı ailesinin desteğiyle tamamlanmıştır.
Takriben 2000 yıl öncesine dayanan geçmişiyle Anavarza Roma imparatorluğu zamanından itibaren günümüze kadar ulaşmış birçok medeniyetin kültür izlerini bünyesinde barındırmaktadır. Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan bu antik kent, kültürel zenginliği, sütunlu yolları, mozaik havuzları, kilise kalıntıları, Arap kitabeleri ve surlarıyla UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesinde yer almaktadır. Tarihte, Kilikya başkenti olma ünvanına olan sahip olan Anavarza, o zamanlar şenlik ve spor müsabakalarının da yapıldığı stadyum kalıntılarından anlaşılan bir merkezdi. Halen kazı çalışmaları devam eden bölgede antik kentin bir kısmı açığa çıkarılmış olup şehrin kalesi bulunduğu ovadan 200 metre yükseklikte Çukurova panoramik manzarasına sahiptir.
Adana’ya 64 kilometre olan bu tarihi köprü, Karaisalı ilçesinde olup 1900lü yılların başında 2. Abdülhamit zamanında Almanlar tarafından inşa edilmiş bir mühendislik harikasıdır. 200 metre uzunluğunda, 99 metre yüksekliğinde olan çelik kafesli taş köprü tarihi İpek Yolu’nun alternatifi olan Bağdat-Hicaz demiryolu hattı üzerindedir. Ankara istasyonundan kalkan Çukurova ekspresi ile Hacıkırı istasyonuna gelerek köprüye ulaşabilirsiniz.
Adana il merkezine 15 kilometre uzaklıktaki baraj adını aldığı Seyhan Nehri üzerindedir. 1956 yılında hizmete açılmış 174.000 hektar alan sulama kapasiteli baraj gölü çevresinde kafeler, balık restoranları, oteller bulunmaktadır. Gölün ortasındaki Sevgi Adasına tekne turları düzenlenmektedir.
32 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en büyük saat kulesi olan bu simge yapı Seyhan ilçesinde yer almaktadır. Geleneksel Kapalı Çarşı niteliğindeki Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın yanında olan saat kulesi ziyaretçilerin ilgi odağı olma özelliğini taşımaktadır.
Seyhan ilçesi Reşatbey konumunda bulunan müze 1924 yılında açılmıştır. Hitit, Asur, Fenike, Frig, Roma ve Bizans dönemi eserlerinin sergilendiği müzede Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden eserler de bulunmaktadır. Müze eserleri arasında en dikkati çeken milattan önce 7. Yüzyıla ait Hitit Tanrısı Tarhunda’nın araba üzerindeki heykelidir.
Gezmeye olduğu kadar yeme içmeye de meraklı biriyseniz şayet Adana sizin için mükemmel bir lezzet durağı olacaktır. Mesela her yıl Ekim ayında yapılan Adana Lezzet Festivaline katılabilirsiniz. Yöresel yemek kültürünün çok çeşitli olduğu illerimizden biri olan Adana’da farklı tatların buluşma noktası adeta. Kebap, bici bici, sıkma , karsambaç ve tarsusi gibi sokak lezzetlerinin yanında çürük , şırdan, kırkkat gibi yöresel lezzetler Adana’ya özgü yemek kültürünü yansıtan lezzetlerin başında sayılabilir. Şehirde salaş kebapçılardan lüks restoranlara, mumbarcılara , kaymaklı kadayıfı olmazsa olmaz tatlıcılara, muzlu sütüyle ünlü şehrin sembolü olmuş büfeye kadar bir çok seçenek var Adana’da.
Adana'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Adana otobüs biletini Adana Otobüs Firmaları As Adana Seyahat, Yeni Adana Seyahat, Villa Adana Turizm, Özlem Adana Seyahat, Tufanbeyli Anadolu Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.