türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
antalya kaleiçi

Antalya Gezi Rehberi

Antalya Konum ve Ulaşım

Antalya ili, Türkiye’nin güneybatısında Akdeniz Bölgesinde yeralır. Güneyinde Akdeniz kuzeyinde Toros Dağları bulunan il, Türkiye’nin en kalabalık 5. şehiridir. Antalya önemli bir turizm merkezimiz olması nedeniyle , özellikle yaz aylarında tatilcilerin akın ettiği bir konumdadır.

Antalya ili doğu yönünde 483km Mersin, 322km Konya, 374km Karaman , kuzey yönünde 130km Isparta, 122km Burdur , batı yönünde ise 311km Muğla illeri ile komşudur.

Ayrıca İstanbul’a olan uzaklığı 718km olan Antalya ilinin Ankara’ya uzaklığı 544km, İzmir’e ise 444km’dir.

Antalya ilinin 19 adet ilçesi bulunmaktadır.

Antalya konumu itibariyle önemli karayolu bağlantıları üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden de Türkiye’nin her noktasından karayolu ile ulaşımı kolaydır.

Antalya şehir merkezine 12km mesafede bulunan Antalya Otobüs Terminali Kepez ilçesinde olup, Türkiye’nin birçok şehrine ulaşımı sağlayan otobüs firmalarıyla hizmet vermektedir. Sizde dilerseniz Antalya Otobüs Firmaları'nın bilgilerini ayrıntılı olarak web sitemizde bulabilirsiniz.

Antalya’ya havayolu ulaşımı için biri şehir merkezine 13km mesafedeki Antalya Havalimanı, diğeri 170km mesafedeki Gazipaşa Havalimanı kullanılmaktadır. Her iki havalimanı da uluslararası havalimanı statüsünde olup, iç ve dış hatlarda bünyesindeki havayolu şirketleriyle hizmet vermektedir. Antalya’nın turizm sezonundaki ulaşım yükünün %95’ini havayolu ulaşımı karşılamaktadır.

Antalya iline demiryolu ulaşımı bulunmamakla birlikte, en yakın demiryolu Burdur istasyonu ile Konya YHT istasyonudur.

Antalya’da şehiriçi ulaşım kolayca sağlanabilmektedir. Toplu taşıma araçlarıyla ayrıca tramvay ve denizotobüsü seferleriyle istenilen güzergahlara ulaşım mümkündür.Ayrıca Alanya yat limanından yılın belli dönemlerinde Kıbrıs’a seferler bulunmaktadır.

alanya kalesi

Antalya'nın Tarihi

Antalya, geçmişteki adıyla “Attalos Yurdu” olarak anılırdı. Pergamon Krallığı döneminde II.Attalos tarafından kurulmuş olan şehir tarihsel olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Karain ve Beldibi mağaralarında yapılan arkeolojik kazılarda şehirdeki ilk yerleşimin Lidyalılar zamanında olduğu belirlenmiştir. Daha sonra Likyalılar, Bergamalılar, Romalılar Bizanslılar Selçuklular ve Osmanlılar bölgede hüküm sürmüş ,bu topraklarda kültürlerinin izlerini gelecek nesillere miras bırakmışlardır.

Antalya Gezilecek Yerler

Kale İçi

Hellenistik dönem Roma , Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin özelliklerini yansıtan, at nalı şeklinde tasarlanmış , içten ve dıştan surlarla çevrili olan bu kültürel miras alanı , 1972 yılında sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Zaman içinde büyük bir kısmı tahrib olsada karakteristik yapısıyla inşa edildiği dönemin yaşam tarzını yansıtan bu tarihi surlar arasındaki sokaklarda gezinirken portakal ve limon ağaçlarının kokusunu içinize çekerek Kale İçi’ni keşfedebilirsiniz.

Denize açılan sokaklarıyla bu güzel alana birkaç farklı yönden giriş yapılabilmekte olup, bu girişlerden en görkemlisi Roma imparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan Hadrian Kapısıdır. MÖ130 yılında inşa edilmiş olan bu göz alıcı yapı üzerinde Latince bir kitabe, Koriont tarzındaki mermer sütunlarında süsleme ve kabartmalar bulunur.

Kale İçi’nde bulunan Osmanlı dönem evlerinin bir kısmı otel, kafe ve restoranlar olarak hizmet vermektedir. Sokaklarında hediyelik eşya ve takı dükkanlarını görmeniz mümkün.

Kale İçi’ndeki bir başka eser de 13.yy’da Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmış olan Yivli Minare’dir. 45m yüksekliğindeki minarenin dışı firuze çinilerle süslüdür.

Kale İçi bölgesinde ayrıca yat limanı, Roma döneminden kalma Ulu Cami (Kesik Minare) ,Hellenistik dönemden kalma Hıdırlık Kulesi, Atatürk Evi müzesi, Antalya oyuncak müzesi, Suna-İnan Kıraç müzesi ve demirciler çarşısı gezilebilir.

Termessos Antik Kenti

Antalya’nın Döşemealtı Belediyesi sınırları içerisinde yer alan antik kalıntılar, Antalya-Korkuteli Karayolu’nun 24. km’sinden sola doğru özel alandan Güllük dağının zirvesine kadar devem eder. Hellenistik dönemde inşa edilmiş antik tiyatrosu Antalya Körfezini görebilen konumdadır. Sütunlu yollar, sarnıçlar, tapınaklar ve diğer tarihi kalıntıların olduğu antik kentte Roma mimarisinin özelliklerini taşıyan “Kurucunun Evi” olarak adlandırılan bir villanın kalıntılarını da görmeniz mümkündür. Çok sayıda mezar alanları bulunan Termessos Antik Kentinde Büyük İskender’in komutanlarından Alketas’ın mezar bölümü de bulunmaktadır.

Perge Antik Kenti

Antalya şehir merkezine 18km uzaklıktaki Aksu ilçesinde yer alır. Bölge zamanında Pamfilya bölgesinin başkentidir. Hellenistik dönemde en zengin ve görkemli şehirlerden biridir. UNESCO Dünya Geçici Miras listesinde yer alan antik kent sınırları içerisinde Roma dönemine ait tiyatro ile gladyatör dövüşlerinin yapıldığı büyük bir stadyum ,sütunlu caddeleri ve alışveriş dükkanlarının olduğu agora, hellenistik kapı ve surlar, büyük hamam , anıtsal çeşme ve lahidler görülebilir.

Olympos Antik Kenti

Antik Likya medeniyetinin en önemli yerleşimlerinden biri olan bölge, MÖ300 yıllarında inşa edilmiştir. Türkiye’nin güney sahilini kapsayan , Torosların batı kanadındaki Bey dağları milli parkının bir bölümünü oluşturur. Akdeniz’in turkuaz rengi sularını , etrafını kaplayan ormanlık alanlarla kucaklayan Olympos eski dönemlerde korsanların yerleşim yeri olma özelliği de taşımaktadır.

Antalya’nın Kumluca bölgesi sınırlarında yer alan bu cennet köşe şehir merkezine 87km mesafededir. Doğal güzelliği ve muhteşem kumsalıyla caretta-caretta kaplumbağalarının yavrulama alanı olan Olympos, 1.derece sit alanı kapsamındadır. Bölgede arkeolojik kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Bu güne kadar yapılan kazı çalışmalarının sonucunda bir kısmı açığa çıkartılan antik kentte Hellenistik dönemden kalma eserler, tiyatro , hamam, tapınak, mezar yerleri ile yaşama alanları gün yüzüne çıkarılmıştır.

Olympos’un görülmesi gereken diğer bir yeri de Çıralı mevkiindeki 230m yüksekte bulunan Kimera(yanantaş)’dır.Kemer ilçesine olan uzaklığı 35km olan Kimera antik Likya kentidir. Antalya şehir merkezinden ve Kemer ilçesinden günlük turlarla gidebileceğiniz Kimera , kaya oyuklarından yüzeye çıkan doğalgaz kaynağının sönmeden yanması sonucu oluşan yanartaşları görebileceğiniz bir doğa olayı mekanıdır.

Manavgat Şelalesi

Antalya şehir merkezine 80km mesafede Manavgat ilçesindeki şelale doğal güzelliği ve çevre düzeniyle en fazla ziyaret alan mekanlar arasındadır. Ağaçlık alanların içinde seyir terasları, yeme-içme mekanları, gift shoplar ve piknik alanlarının yer aldığı ortamda güzel samanlar geçirebilir , harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca Köprülü Kanyonda trekking ,kamp gibi etkinliklere katılabilir, nehir üzerinde rafting yapabilir, tekne gezilerine iştirak edebilirsiniz.

Düden Şelalesi

Şehir merkezine uzaklığı 10km olan ve kaynağını Kepez hidroelektrik santralinden alan şelale, Düdenbaşı denilen yerdedir. Mağaraların içinden doğan şelalenin etrafına kurulan yürüyüş platformu üzerinde gezerek bu doğa harikasının keyfini çıkarabilir, ayırılmış alalarda piknik yapabilirsiniz.

Kurşunlu Şelalesi

Antalya şehir merkezine 22km uzaklıkta Aksu ilçe sınırları içerisinde yer alan şelale bölgesi tabiat parkıdır. Küçük şelalelere bağlı 7 adet göletten oluşan alanın çevresi defne, söğüt, incir, çınar ve yabani zeytin ağaçları ile kaplı olup ,yürüyüş parkurları, manzara platformları, piknik alanları, oyun parkları vardır.

Yaklaşık 2km olan kanyonun içerisinde ilerlerken muhteşem manzaralar görebilirsiniz.

Aspendos Antik Kenti

Antik açık hava tiyatrolarının en iyi korunmuş ve günümüze ulaşabilmiş olanıdır. MS2.yy’da Roma devrinde inşa edilmiştir. Mimarı Theodorus’un oğlu Zenon’dur. Akustiği mükemmel seviyede olan bu görkemli yapı günümüzde halen etkinlik ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 20.000 kişilik kapasiteye sahip olan tiyatro çevresinde ayrıca agora, bazilika, meclis, çeşme, tapınak, anıtsal tak ve şehire su getirilmesini sağlayan su kemerleri görülebilmektedir. Aspendos Antik Kenti’ni Serik ilçesi Belkıs köyüne gelerek ziyaret edebilirsiniz.

Adrasan Koyu

Antalya şehir merkezine yaklaşık 90km uzaklıkta Kumluca ilçesindeki Çavuşköy mevkiindedir. 2 km lik kumsalıyla adeta cennetten bir parça olan koy , tekne turlarının uğrak noktalarındandır. Turkuaz rengi Akdeniz sularına dalış yapanlarında tercih ettiği yerler arasında olan Adrasan yerli yabancı çok sayıda turist ağırlamaktadır.

Antalya Plajlar

Konyaaltı plajı şehir merkezinin batısında Antalya limanından kayalıklara kadar uzanan 7km lik kıyı şerididir. En kalabalık ve merkezi plajı olması sebebiyle yakınında çok sayıda otel, işletme, kafe , restoran ve barlar mevcuttur.

Lara plajı ise şehir merkezine 18km mesafede güneydoğuda yeralır. Kumsalı ince kumullu yapıda olduğu için Altınkum plajı da denilmektedir. 2km uzunluğunda olan plaj arkasında ağaçlık ve yeşillik alan hakimdir. Plaj yakınında çadır kamp alını ,bungolovlar, oteller mevcut olup daha çok sakin bir sayfiye yeri görüntüsüne sahiptir.

Patara plajı Kaş ilçesine ait oldukça uzun bir kumsaldır. Apollo tapınağına ev sahipliği yapan plaj hem kültürel mirası hem de Akdenizin güzelliğini deneyimlemenize olanak sağlamaktadır. Caretta-caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Kaputaş plajı Kaş ilçesi Kalkan mevkiinde bulunan sarp kayalıkların arasında büyüleyici güzellikteki koydur. Çevresinde herhangi bir yapılaşma olmayan alan bakir doğasıyla mavi yolculuk teknelerinin gözde duraklarındandır. Koyda mavi mağara denilen eskiden fokların yaşadığı söylenen bir mağarayı da görmeniz mümkündür.

Alanya bölgesinde de Kleopatra, Damlataş ve İnce Kum plajları bulunmaktadır.

Dim Çayı

Alanya merkezine 16km uzaklıkta olan Dim çayı Dim barajından başlayıp Tosmur beldesine kadar devam eden piknik alanları yeme-içme mekanları balık tutma platformlarından oluşmaktadır. Yukarıya doğru yürüyüş yaparsanız Dim mağarasını da görebilirsiniz. Bölgenin en ünlü ve en büyük turistik mekanında Dim Çayı üzerinde platformlara kurulu çardaklarda keyifli anlar geçirebilir, yapay havuzlarında serinleyebilirsiniz.

Saklıkent Kayak Merkezi

Antalya’ya 1 saatlik mesafede bulunan kayak merkezi, Torosların Beydağları yamacındadır. Dağ evleri ve kayak tesislerinin bulunduğu gözde mekan Aralık-Nisan ayları arasındaki sezonuyla her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır. Antalya merkezine 45km mesafede bulunan bu kaliteli mekanda restoran, kafe, bar, disco gibi mekanlarla eğlence aktiviteleri de bulunmaktadır. Şubat sonu ve Mart ayında yarım gün kayak yapabilir, yarım gün denize girebilir aynı günde iki farklı mevsim yaşayabilirsiniz.

antalya kaleiçi

Antalya Festivaller

Antalya Altın Portakal Film Festivali; 1964 yılından bu yana düzenlenen festival kapsamında Türk sinema sektörünü destekleme amacıyla düzenlenen organizasyona birçok yerli yabancı aktör ve aktrist konuk olmaktadır. Ekim ayında düzenlenen festivalde sinema gösterimleri ve ödül töreni ilgi görmektedir.

Uluslararası Antalya Kum Festivali; Mayıs ayında düzenlenen organizasyonda çeşitli boyutlarda yapılan kumdan heykeller ve kumdan yapılmış sanatsal figürler sergilenmektedir.

Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali; Aspendos Antik Tiyatrosunda düzenlenen etkinlikte tiyatro, opera ve bale gösterimleri yapılmakta olup,her yıl Eylül ayının 3 haftasında düzenlenmektedir.

Uluslararası Piyano Festivali; dünyaca ünlü piyanistlerin resitallerini dinleyebileceğiniz festival Ekim ayında düzenlenmektedir.

Antalya'da Yeme İçme

Akdeniz Bölgesinin güzel şehri Antalya’nın mutfağı ve yemek kültürü haliyle Akdeniz özelliklerini yansıtmaktadır. Yöresel lezzetlerin büyük çoğunluğu sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluştuğu gibi önemli bir kısmı da deniz mahsullerinden oluşmaktadır. Yörede yetişen turunçgillerden ağırlıklı olarak portakal, greyfurt ve turunç gibi mis kokan reçellerini tatmanızı tavsiye ediyoruz.Ayrıca taratorlu piyaz, hülüklü çorba, zerde, Toros salata, tandır kebabı yöreye özgü lezzetler arasında sayılabilir.

Antalya Otobüs Bileti

Antalya'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Antalya otobüs biletini Antalya Otobüs Firmaları Alanyalılar Turizm, Antalya Toros Turizm, Batı Antalya Tur, Güney Akdeniz Seyahat, sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.

Antalya Seyahat Yazıları

Antalya Arkeoloji Müzesi >

Olimpos Hakkında >