türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
kız kulesi

Kız Kulesi

İstanbul deyince akla gelen mekanlardan biri de hiç şüphesiz Kız Kulesi’dir. Boğaz manzarasının vazgeçilmezlerinden biri olan kule, Salacak açıklarında küçük bir adanın üzerine inşa edilmiştir. İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olan Üsküdar’ın incisi konumunda olan Kız Kulesi, hem taşıdığı tarihi izleri nedeniyle hem de İstanbul Boğazı’nın süsleyen nadide güzelliğiyle herkesin hayranlığını kazanan özel bir yapıdır. Pek çok efsanenin anlatıldığı Kız Kulesi, günümüzde cafe ve restoran olarak hizmet veriyor. İstanbul Anadolu yakasına yolunuz düşürse bu muhteşem mekana mutlaka uğramalı ve boğaza karşı çayınızı yudumlamalısınız.

Kız Kulesi Hakkında

2500 yıllık bir geçmişe sahip Kız Kulesi, eşsiz mimarisi ve bulunduğu konumuyla her yüzyılda en çok ilgi gören mekânlardan biridir. İstanbul’un geçmiş tarihine şahitlik eden yapı Antik Çağ’dan başlayan geçmişiyle adeta yıllara meydan okumuştur. Eski Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans’tan Osmanlıya kadar tüm önemli dönemlerde varlığını sürdüren Kız Kulesi yıllar içerisinde yapılan restorasyon çalışmaları neticesinde günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. İlk inşa edildiği tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ. 341 yıllarında yapılmış olduğu bazı tarihi kaynaklarda yazmaktadır. Eski isimleri “Damlis ve Leandros” olan yapı Bizans İmparatorluğu zamanında küçük kale anlamına gelen “Arcla” olarak da anılmıştır.

 

Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’u fethetmesinin ardından o zamanki kule yıkılmış ve yerine ahşaptan yapılan bir kule inşa edilmiştir. 1725 yılında ise İstanbul’a bakan kısmına camlı bir köşk ve üzerine de kurşunla kaplı bir kubbe eklenmiştir. 1857 yılına gelindiğinde ise kuleye tekrar fener ilave edilmiş ve bu fener 1920 yalına kadar otomatik olarak yanıp sönmeye devam etmiştir.

1830 yılında baş gösteren kolera salgınında karantina hastanesi ve radyo istasyonu olarak kullanılan Kız Kulesi, Cumhuriyet döneminde bir süre daha deniz feneri olarak kullanılmaya devam etmiştir. Günümüzde Üsküdar’ın bir simgesi haline gelen Kız Kulesi, 2000 yılında özel bir şirket tarafından tekrar restore edilerek restoran ve cafe olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Kız Kulesi Ulaşım

İstanbul Boğazının ortasında yer alan Kız Kulesi Anadolu Yakası Üsküdar ilçesine daha yakındır. Kız Kulesini görmek ve gezmek için gelen yolcular, şehirlerarası otobüs yolculuğunu kullanabilir. Bunun için Avrupa Yakasında bulunan İstanbul Esenler Otogarı Otobüs Firmaları sayfamızı, Anadolu Yakasında bulunan İstanbul Harem Otogarı Otobüs Firmaları sayfamızı karşılaştırıp kendisine en uygun İstanbul Otobüs Biletini online satın alabilirler.