Türkiye’nin en kalabalık onuncu şehri olan Mersin ili, eski adıyla İçel, Akdeniz Bölgesi’nde Çukurova’nın batısında yer alır. Ekonomisinin büyük bölümü turunçgil yetiştiriciliği ve bağcılıktan oluşan Mersin ilinin 13 adet ilçesi bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olma özelliği bulunan Mersin Limanı, dünya ticaretinin Akdeniz üzerindeki stratejik noktalarından birisidir. Doğusunda 69km’de Adana, batısında 483km’de Antalya, kuzeyinde 235km’de Karaman, 348km’de Konya ve 198km’de Niğde illeri ile komşudur. Şehrin güneyinde Akdeniz bulunmakla birlikte toplam kıyı şeridi uzunluğu 321km’dir.Mersin’in Ankara’ya olan uzaklığı 496km iken İstanbul’a 932km, İzmir’e ise 892km’dir.
Mersin ili konumu itibariyle Ege Bölgesini Güney Doğu Anadolu illerine bağlayan önemli karayolları üzerinde bulunmaktadır. Mersin Otobüs Terminali şehir merkezine 6km uzaklıkta olup, Türkiye’nin bir çok yerinden hizmet veren otobüs firmaları ile karayolu ulaşımı rahatlıkla sağlanabilmektedir. Mersin ulaşım hakkında daha ayrıntılı bilgi için Mersin Otobüs Firmaları sayfasına bakabilirsiniz.
Mersin’e en yakın havalimanı 100km uzaklıktaki Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır. Hem yurtiçi hem de yurtdışı uçak seferleri ile hizmet veren Şakirpaşa Havalimanı’ndan Mersin’e ulaşımda ücretsiz servislerin haricinde toplu taşıma araçları da bulunmaktadır.
Mersin şehir merkezinde bulunan Tren Garı demiryolu ulaşımında Mersin-Adana arası karşılıklı tren seferleri ile hizmet vermektedir.
Denizyolu ulaşımı için ise Mersin’in ikinci limanı olan Taşucu Limanından Girne’ye deniz otobüsü seferleri bulunmaktadır. Kıbrıs Gazimağusa’dan Mersin Limanına feribot ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca Taşucu Beyrut arası feribot seferleri ile ulaşım yapılmaktadır.
Mersin ve çevresinde yapılan incelemeler ve elde edilen tarihsel bulguların ışığında, Mö8000 yılına Neolitik Döneme kadar uzanan veriler elde edilmiştir. Çok eski zamanlara ait kayıtlarda “Klikya” olarak geçen bölgede yerleşen en eski uygarlıklar sırasıyla Hititler, Frigler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları, Ramazanoğulları ve Osmanlılar olmuştur. 1. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletlerinin işgaline maruz kalan şehir 1922’de Milli Mücadele Ordularının zaferiyle Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katılmıştır. O zamanlar vilayet ismi İçel olsa da daha sonra Mersin olarak değiştirilmiştir.
Mersin ziyaretçilerinin popüler mekanlarından olan bölge tarih öncesi çağlarda mağaraların çökmesi sonucunda oluşmuş olan iki obruktan ibarettir. Cennet denen obruk, 450 adet basamakla inilebilen içinde mağaraların ve bir kilise kalıntısının bulunduğu bir çökük iken, cehennem obruğu yaklaşık 128metreyi bulan derinliği ile sadece profesyonel dağcıların gerekli ekipmanları ile inebildiği karanlık ve ürkütücü bir çöküktür. Bu iki obruğu tepeden gören seyir terası inşa edildiği için genellikle ziyaretçileri burada ağırlanmaktadır. Yakınlarda bulunan kahvaltıcılar ise bölgeye gelenlerin bazlama, taze sebze ve özel reçeller eşliğinde yörük kahvaltısı yapabildikleri gözde mekanlardandır.
Mersin ilinin Toroslar ilçesi sınırlarında yer alan tarihi höyüğün geçmişi yaklaşık dokuz bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. O zamanın çiftçilerinin tarihte ilk kez burada zeytin ve buğday yetiştirdiği, ilk defa ekmeğin burada yapıldığı, bakır ve demirden ilk kez dökümün yapıldığı, ilk mührün burada kullanıldığı varsayılmaktadır. Neolitik ve Kalkolitik dönemlere ait eserler , kemik aletler, testiler, bıçaklar, heykeller, saray kalıntıları elde edilen antik bölgede çıkarılan eserlerin bir kısmı Mersin Müzesi’nde sergilenmektedir.
Mersin ili Erdemli ilçesindeki Şeytan Deresi Vadisinde, MÖ.3.yy’da kayaların üzerine insan kabartmaları yapılmış ve zaman içerisinde dünya çapında ilgi gören bir yer halini almıştır. Adam Kayalar üzerinde bulunan kabartmalar 4 kadın, 11 erkek, 2 çocuk, 1 kartal ve 1 dağ keçisi figürlerinden meydana gelmiştir. Dik bir yamaçta yapılmış olan bu kabartmaların o zamanlarda nasıl oluşturulduğu ise halen gizemini korumaktadır. Arkeolojik açıdan önemli eserler sınıfında görülen Adam Kayalar çok sayıda meraklı turisti kendisine çekmektedir.
Mersin ili Erdemli ilçesinde bulunan kız kalesi bölge turizmi için önemli noktalardandır. Kale kıyıdan yaklaşık 600m uzaklıktaki küçük bir adacık üzerinde inşa edilmiş olup, kitabesinde yer alan bilgiye göre 1199 senesinde 1.Leon tarafından inşa edilmiştir. Bir rivayete göre Kral Leon, güzeller güzeli prenses kızının bir yılanın sokmasıyla öleceğini söyleyen bir kahin yüzünden bu kaleyi deniz ortasında bir adacık üzerinde inşa ettirmiş, lakin kızına gönderdiği üzüm sepetinde gizlenen yılanın prensesi sokarak öldürmesine engel olamamıştır. Zaman içerisinde Selçukluların, Ermenilerin, Fransızların ve Osmanlıların hakimiyetinde kalmış olan kaleyi ziyaret etmeniz için Erdemli kıyısından deniz bisikleti kiralamanız gerekmektedir.
MÖ.700.’yy’da Rodoslu koloniciler tarafından kurulmuş olduğu söylenen Soli Pompeiopolis Antik Kenti bazı kaynaklarda Güneşin Şehri olarak geçmektedir. Birçok bilim insanları , astronomlar ve matematikçilerin yetiştiği söylenen antik kentte, Persler zamanında bastırılmış olan sikkelere rastlanmıştır. Kıbrıs ve Mısır’la ticaretin yaygın olduğu dönemlerde, zenginleşen kente ait kalıntılar ve o döneme ait eserlerin bir kısmı Mersin Müzesi’nde sergilenmektedir. Kilikya tarihinin önemli kalıntılarından biri olan antik kentte sütunlu cadde, tiyatro, Nekropol, Roma Hamamı, Su Kemeri ve liman kalıntıları görülebilmektedir.
Mersin ili’nin Anamur İlçesinde bulunan Mamure Kalesi MS.3.yy’ın sonlarında Romalılar tarafından inşa edilmiş olan bir Ortaçağ eseridir. 23.500 metrekarelik bir alana sahip olan muazzam yapı, savunma açısından önemli bir konumda denize nazır olarak yapılmıştır. Zamanımıza kadar çok iyi bir şekilde ulaşabilmiş olan kale, 39 kulesi, burçları, su sarnıçları, camisi, çeşmesi ve hamamıyla Mersin’in tarihi eserleri arasında en önemlilerindendir. Mamure Kalesinin yakın konumunda olan Anamurium Antik Kenti bölgede gezilebilecek diğer bir alternatiftir.
Mersin şehir merkezinde bulunan iki katlı ev, Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın, 1925 Ocak ayında Mersin’e geldiklerinde kaldıkları evdir. On gün boyunca ikamet ettikleri ev, o dönemin tüccarlarından birine ait olan Krisman Konağı’ydı. Daha sonra Tahinci ailesinin mülkiyetine geçmiş olan ev, Toros Koleji’ne tahsis edilmiş ve 1980’de de kamulaştırılarak Kültür Bakanlığına devredilmiştir. 1992 yılından bu yana da Atatürk Evi ve Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır. Müzede Atatürk’ün Mersin ziyaretinde çekilmiş fotoğrafları, Anıtkabir Müzesi’nden getirtilmiş 20 adet özel eşyası, Etnografik özellikte eserler ve Kuva-yi Milliye Köşesi sergilenmektedir.
Mersin, Akdeniz’e kıyı uzunluğu en uzun olan şehirlerden biridir. Dolayısıyla yaz aylarında turkuaz renkli denizi ve altın kumsalları için plaj seçeneklerinin en fazla olduğu şehirlerden de biri aynı zamanda. Mavi bayraklı plajları ile Mersin’de en çok tercih edilen plajlarını saymak gerekirse, Erdemli ilçesindeki Kızkalesi Plajı, Ayaş Plajı, Kocahasanlı Plajı, Tömük Plajı, Silifke ilçesindeki Susanoğlu Plajı, Atayurt Plajı, Tisan Koyu, Yapraklı Koyu, Boğsak Koyu, ayrıca Bozyazı plajı, Anamur plajı, Aydıncık plajları, Narlıkuyu koyları ve Taşucu plajları bölgenin en çok rağbet gören popüler mekanlarıdır. Plajlarda şezlong, şemsiye kiralama hizmeti, duşlar, büfe, kafe, restoran ve konaklama tesis hizmetleri de bulunmaktadır.
Mersin ili hem Akdeniz şehri olması bakımından hem de Güney Doğu şehirlerine yakın konumu itibariyle farklı mutfak kültürlerini bir arada görebileceğiniz yerlerden olma özelliği taşımaktadır. Deniz ürünleri açısından zengin olan mutfağı, Akdeniz’in zeytinyağlılarını ve bunun yanında doğunun etli kebap tarzı yemeklerini de bir arada barındırmaktadır. Saçta kavrularak yapılan et, soğan, biber ve baharatlı tantuninin lavaşa sarılarak yendiği yer Mersin’dir. Tantuni’yi her köşede yiyebilirsiniz. Deniz restoranlarında özellikle Narlıkuyu bölgesinde balık çeşitleri, karides ve mezelerin tadına bakmazsanız Mersin gezisini eksik bırakmış sayılırsınız. Ayrıca Mersin’de cezerye yemelisiniz. Yöreye özgü Künefe’yi mutlaka denemelisiniz. Batırık, Kerebiç, Mamül, Sıkma, Tarsus Kebabı, Gölevez, Karsambaç Mersin ziyaretinizde deneyimleyebileceğiniz yemeklerden bir kaçı olarak sayılabilir. Son olarak Anamur’da yetişen yerli muzlardan da satın almayı unutmayın.
Mersin'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Mersin otobüs biletini Mersin Otobüs Firmaları Anamur Zafer Turizm, As Mersin Seyahat, DK Köksallar Seyahat, Lüks Mersin Turizm, Mersin Nur Turizm, Mersin Seyahat, Mersin Travel, Mersin Vif Turizm, Mersin Villa Seyahat, Silifke Koop., Şimşek Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.