Samsun ili, ülkemizin Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır. Karadeniz’e sahil şeridi olan il, kıyı ovaları, yaylalar ve dağlık kesimlerden meydana gelmektedir. Samsun aynı zamanda Kızılırmak ve Yeşilırmak deltaları arasında konumlanmıştır. Ülkemizin tarımsal potansiyeli en yüksek olan Bafra ve Çarşamba Ovaları da Samsun’dadır. Başta tütün olmak üzere mısır, ayçiçeği, fındık ve diğer sebze ve meyvelerin üretimi gerçekleştirilmektedir. 17 adet ilçesi bulunan Samsun’un nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesi İlkadım ilçesidir. Doğusunda 151km’de Ordu, güneydoğusunda 230km’de Tokat, güneyinde 131km’de Amasya, güneybatısında 172km’de Çorum, batısında 155km’de Sinop illeri ile komşudur. İstanbul’a olan uzaklığı 734km olan Samsun’un Ankara’ya uzaklığı 413km, İzmir’e 992km, Antalya’ya ise 905km’dir.
Karadeniz Bölgesinin en büyük otogarı Samsun ilinde bulunmaktadır. Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs firmaları Samsun’a ulaşım için seferler düzenlemektedir. Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali İlkadım ilçesinde yer almaktadır. Samsun iline gerçekleşen otobüs seferleri için Samsun Otobüs Firmaları sayfamızı gezebilirsiniz.
Samsun Çarşamba Havalimanı şehir merkezine 25km mesafededir. Uluslararası statüde hizmet veren havalimanı, iç ve dış hatlarda uçak seferleri ile havayolu ulaşımını sağlamaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı’nın Havaş, taksi, araç kiralama ve toplu taşıma araçları gibi ulaşım hizmetleri bulunmaktadır.
Samsun-Sivas arası tren seferleri yapılmakta olup demiryolu ulaşımı İlkadım ilçesindeki Tren Garından sağlanmaktadır.
Denizyolu ulaşımı için ise yaz aylarında gerçekleştirilen Karadeniz Hattı feribot seferleri ile İstanbul’dan Samsun’a yolculuk yapılabilmektedir.
Samsun ili ve çevresinde yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılarda elde edilen bilgilerin ışığında, bölgede ilk yerleşimin MÖ 5000 yıl öncesine kadar uzandığı tespit edilmiştir. Samsun bölgesinde yerleşim kuran ilk topluluk Gaşkalardır. Daha sonra Paflagonlar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, İyonyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar Selçuklular ve Osmanlılar sırasıyla bu topraklarda hakimiyet kurmuş olan uygarlıklardandır. Osmanlı’nın çöküş döneminde yabancı devletlerin işgali altında kalan Samsun , 19 Mayıs 1919’da Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve Milli Mücadelenin başlaması ile tarihe adını yazdırmıştır. Kurtuluş Mücadelesinin sonunda Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan önemli illerden biridir.
Milli Mücadele Açık Hava müzesi ve Bandırma Vapuru Müzesi, Samsun’un Canik ilçesinde şehir merkezine 10km uzaklıktadır. Samsun Vallliği’nce orjinaline sadık kalarak Bandırma Vapuru’nun bir benzeri yapılmış ve Bandırma Plajında Müze olarak hizmete açılmıştır. Açık Hava Müzesi’nde 1200 Kurtuluş Savaşı kahramanının adının yazılı olduğu Şehitler Anıtı’nı, Milli Mücadele Panoramasını, Bandırma Vapurunun tefriş salonunda balmumu heykelleri, Atatürk’e ait kararname ve silahları ve çeşitli eşyalarını, sergi salonunda vapurun orijinal çizimleri ile tarihçesi hakkında bilgileri görebilirsiniz.
Samsun ilinin Atakum ilçesinde yer alan Amisos Antik Kenti’nin geçmişi MÖ.6.yy’a kadar dayanmaktadır. Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmalarında elde edilen kalıntılar ve eserlerin bir kısmı Samsun Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Roma Dönemine ait olan Antik Kentte, sütunlar, su sarnıçları, mozaikler, fresko ve heykeller görülebilmektedir. Ayrıca bulunduğu Amisos Tepesinden muhteşem Samsun manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Şehir merkezine olan uzaklığı yaklaşık 4km olup, teleferik ile ulaşım sağlanmaktadır.
Samsun il merkezine 14km uzaklıkta bulunan Tekkeköy Mağaraları, Paleolitik çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağına ait izler barındırmaktadır. 1977 yılından itibaren Sit Alanı olarak koruma altına alınmış olan bölgede, restore edilmiş tarihi Rum Evleri ile, bir de o dönemlere ait eşyaların ve heykellerin sergilendiği Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi bulunmaktadır.
Samsun il merkezine 15km uzaklıkta bulunan Amazon Köyü, Terme İlçesi sınırlarındadır. Adanın girişinde iki dev aslan heykeli ile ortalarında Amazon Savaşçısının heykeli bulunmaktadır. Aslan heykellerinin içleri gezilecek şekilde tasarlanmış olup merdivenlidir. Günümüzden 4000 yıl kadar önce burada yaşadıkları varsayılan Amazon kadınlarının çadırları, evleri, yaşayışları, kültürleri hatta silahları ve hapishaneleri bile kurgulanmış olan bu köy de sergilenmektedir. Hayli ilginç olan Amazon Köyü’nde piknik için alanlar, restoran ve suni kayak pisti bulunmaktadır.
Samsun il merkezine olan uzaklığı 7km olan Akdağ Kayak Merkezi, kış turizminin popüler yerlerinden biridir. Kayak zemini açısından oldukça kaliteli sayılan kayak merkezinde konaklama tesisleri, restoranlar, kayak evi, kayak malzeme kiralama olanakları, bunun dışında 6 adet pist ile telesiyej ve teleski sistemleri bulunmaktadır.
Vezirköprü ilçesi sınırları içerisinde yer alan Şahinkaya Kanyonu Samsun ilinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden birisidir. Kızılırmak üzerinde bulunan en uzun ve dar geçit olan kanyonu tekne ile gezmek isteyenler için tekne kiralama olanağı mevcuttur. Dağcılık ve kaya tırmanışı sporcularının favori mekanlarından biri olan Şahinkaya Kanyonu, 2,5km uzunluğundadır. Ayrıca Vezirköprü ilçesinin tarihi dokusu sebebiyle, Osmanlı Döneminden kalma Taşmedrese, Kurşunlu Cami, Taşhan ve Abdullah Derici Konağı’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında sayılabilir.
Samsun ili Çarşamba ilçesi sınırlarında yer alan Kabaceviz Şelaleleri şehir merkezine 60km uzaklıktadır. Son yıllarda fotoğraf sanatçılarının popüler rotaları arasına giren bu doğa harikası şelale, bölge turizmi açısından önemli bir yerdedir. 60m yükseklikten dökülen ve tabiatın tüm güzelliğini adeta gözler önüne seren Kabaceviz şelalesinin çevresinde dağ bisikleti, trekking ve kampçılık için elverişli alanlar ayrıca piknik mekanları da bulunmaktadır.
Samsun şehir merkezine 65km mesafede bulunan Ladik Gölü, Ladik ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 870 hektarlık alana sahip olan gölün bulunduğu bölge, doğal sit alanı kapsamında koruma altına alınmıştır. Etrafı ormanlık ve dağlık alanlarla çevrili olan göl, içerisinde yüzen küçük adacıkları ile son derece güzel bir manzaraya sahiptir. Göl içerisinde tahta balığı, turna balığı ve tatlı su levreği yetiştirilmektedir. Ayrıca çok sayıda farklı kuş türlerine de ev sahipliği yapan Ladik Gölü, yılın belli zamanlarında yelken yarışları ve sörfçülerin keyifli aktivitelerine de sahne olmaktadır. Tertemiz, berrak suları, muhteşem doğası ile Ladik Gölü, Samsun’a gelenlerin huzurlu zamanlar geçirebileceği harika yerlerden biridir.
Samsun ilinin Karadeniz kıyı şeridi uzunluğu yaklaşık 120 km’dir. Sahil boyunca çok sayıda plajı bulunan Samsun’un Yakakent ve Terme arası plajları en popüler olanlarıdır. Deniz sporları ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı bu plajlarda restoranlar, kafeler, konaklama tesisleri, oteller ve eğlence yerleri bulunmaktadır. Yaz aylarında özellikle şehirde yaşayan halkın oldukça yoğun ilgi gösterdiği plajlar, Samsun’un uğranması gereken yerleri arasındadır.
Karadeniz şehri olmasının yanı sıra, kendine özgü kültürünün de yansımalarını görebildiğimiz yöresel mutfağı ile Samsun, keyifli bir lezzet deneyimi vadediyor. Bafra pidesi, Tirit, Keşkek, hamsi ekmeği, karalahana çorbası, mısır ekmeği.., ayrıca yörede balıkçılık yaygın olduğu için palamut, mezgit, çinekop, barbun ve hamsi ile yapılan yemekler Samsun mutfağının öne çıkan tatları arasında sayılabilir. İlin meşhur tatlılarına gelince, burma tatlısı, kocakarı gerdanı yöresel lezzetler arasında sayılırken Bafra karpuzu da yetiştirilen ürünler arasında hatırı sayılır bir üne sahiptir.
Samsun'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Samsun otobüs biletini Samsun Otobüs Firmaları Bafra Express, Bafra Seyahat, Beşer Turizm, Dağıstanlı Turizm, İyigün Çarşamba Turizm, Metro Turizm, Öz Vezirköprü Turizm, Özgül Bafra Turizm, Süzer Turizm, Vezir Tur Beşer, Yeni As Bafra Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.