türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
tokat merkez

Tokat Gezi Rehberi

Tokat Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin orta kısmında yer alan Tokat ili, verimli ovaları ve geniş ormanlık alanları ile yemyeşil doğaya sahip bir şehrimizdir. Ülkemizin en büyük nehirlerinden biri olan Yeşilırmak, Tokat ilinden geçmektedir. Geçmişten bugüne kadar birçok alim, şair ve ünlü isimlerin yaşayıp, yetiştiği Tokat ilinden, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de bahsedilmektedir. Kuzeyinde 230km’de Samsun, kuzeydoğusunda 218km’de Ordu, güneyinde 108km’de Sivas, güneybatısında 207km’de Yozgat ve batısında da 114km’de Amasya illeri ile çevrilidir. İstanbul’a olan uzaklığı 785km olan Tokat , Ankara’ya 379km, İzmir’e 958km, Antalya’ya 871km, Mardin’e ise 682km mesafededir. 12 adet ilçesi bulunan Tokat’ın en büyük ilçesi Zile, en kalabalık ilçesi ise Merkez ilçesidir. Ekonomisinin büyük bölümü tarım ve hayvancılıktan oluşan Tokat’ta sanayi de mevcuttur.

Karadeniz’i İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerine bağlayan karayolları Tokat il sınırlarından geçmektedir. Devlet yolları ile karayolu ulaşımının rahatça sağlanabildiği Tokat iline, Türkiye’nin birçok ilinden otobüs firmaları seferler düzenlemektedir. Tokat Otobüs Terminali, şehir merkezindeki konumu ile yolcularına hizmet vermektedir. Tokat kalkış/varışlı popüler otobüs seferleri için Tokat Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tokat Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20km uzaklıkta olup, iç hatlardaki uçak seferleri ile şehre ulaşımı sağlamaktadır. 1995 yılından bu yana hizmet vermekte olan havalimanında genişletme amacıyla başlatılan inşaat ve bakım çalışmaları halen devam etmektedir. Havalimanından şehre ulaşımda servis araçları, toplu taşıma, rent a car ve taksi hizmeti bulunmaktadır.

Tokat’a ulaşımda tren yolculuğunu tercih edenler için, Samsun – Sivas demiryolu hattı Tokat ilçe istasyonlarından geçmektedir. Turhal, Zile ve Artova ilçelerinde tren istasyonları mevcuttur.

tokat taş han

Tokat'ın Tarihi

Yeşilırmak Havzasının verimli toprakları üzerinde kurulmuş olan Tokat’ın geçmişinde 14 köklü devletin izleri bulunmaktadır. İlk yerleşimden günümüze birçok uygarlığı barındırmış olan şehir, zengin bir kültüre ve eserlerine sahiptir. Hattiler, Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi büyük devletlere ayrıca Danişmendler ve İlhanlılar gibi birçok beyliğe de ev sahipliği yapmıştır. Antik Bizans’ta Komana, Evdoksia, Arapların zamanında Dokat, Kah-Cun, Moğolların döneminde Sobaru , Osmanlı Devleti hakimiyetindeyken ise Tokat isimlerini almıştır. Şehir geçmişinde, uzun yıllar boyunca önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. I. Dünya Savaşında büyük yaralar almışsa da, Milli Mücadele yıllarında ve Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün çok önem verdiği şehirler arasına girerek tarihe geçen yerlerden biri olmuştur.

Tokat Turistik Yerler

Ballıca Mağarası

Tokat’ın en meşhur tabiat güzelliklerinden biri olan Ballıca Mağarası, şehir merkezine 28km uzaklıkta olup, dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilmiştir. 685m uzunluğunda ve 95m yüksekliğinde olan Ballıca Mağarası oldukça etkileyici karstik oluşumlara sahiptir. Ülkemizde sadece Ballıca Mağarasında soğan sarkıt oluşumları görülmekte ve cüce yarasalar barınmaktadır. Havası serin, az nemli ve bol oksijenli olduğu için nefesi açıcı özelliği vardır. Mağaranın turizme açık olan 9 adet salonu bulunmaktadır. Bunlar, Büyük Damlataşlar Salonu, Yarasa Salonu, Fosil Salon, Mantarlı Salon, Çöküntü Salonu, Çamurlu Salon, Sütunlar Salonu ve Yeni Salondur.

Sebastopolis Antik Kenti

Tokat merkezine 70km mesafede bulunan Sulusaray ilçesinde, Roma Dönemine ait Sebastopolis Antik Kenti bulunmaktadır. Açık hava müzesi olarak hizmet veren antik kentin tarihine ilişkin kitabe şehir merkezinde görülebilmektedir. Antik kentin adı “büyük ulu şehir” anlamındadır. Roma Kralı Traianus zamanında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayırılarak, Cappadocia’ya bağlanan kent termal kaynakları ile de ün yapmıştır. 1962 yılından bu yana bu bölgedeki termal kaynaklar konaklama yerleri ve tesislerle Sulusaray Kaplıcaları adıyla hizmet vermektedir.

Taş Han

Tokat Kent merkezinde tüm ihtişamı ile misafirlerini karşılayan Taş Han Osmanlı Dönem mimarisinin en güzel örneklerindendir. 1626-1632 yılları arasında yaptırılan eser, dikdörtgen planlı, iki katlı tasarlanmış olup, geniş açık avluya sahiptir. İç kısmında 76 adet, dış kısmında ise 103 adet mekan bulunmaktadır. Anadolu’daki en büyük hanlardan biridir. Dış dükkanların bir kısmı revaklı diğerleri revaksızdır. İkinci katta birer ocak ve nişe sahip odalar mevcuttur. Tüm odalar revaka açılmaktadır. Girişin üstünde ise kubbesi bulunmaktadır.

Sulusokak Çarşısı

Kent merkezinde bulunan Sulusokak Çarşısı Tokat’ın en eski yerleşim yeridir. Birden fazla tarihi eserin ve yapının bir arada olduğu alanda, Sultan Hamamı, Paşa Hamam, Ulu Cami, Ali Paşa Camii, Tokat Müzesi, Takyeciler Camii ve Sık Dişini Helası yer almaktadır. Şehrin eski zamanlardan bu yana ticaret merkezi olarak kullanılan bölgesi, birçok medeniyetin izlerini de taşımaktadır. Tokat’a yolunuz düşerse görmeden dönmemeniz gereken tarihi miraslardan biridir.

tokat ballıca mağarası

Mahperi Hatun Kervansarayı

Tokat ilinin Pazar ilçesi sınırları içerisinde bulunan bu tarihi eser, Selçuklu Sultanı Alaeddin KeykubatIn annesi Mahperi Hatun adına inşa edilmiştir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan eser, dikdörtgen planlı olarak kesme taştan yaptırılmıştır. Girişte bulunan gösterişli kapısındaki kitabesinde yapımı ile bilgi bulunmaktadır. Mahperi Hatun Kervansarayı yazlık ve kışlık olarak iki bölümden meydana gelmektedir. 1239 senesinden günümüze kadar ulaşabilmiş bölümlerinde yakın zamanda restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Niksar Kalesi

Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan tarihi kale, Pontus Krallığı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Tarihi belgelerde kalenin o zamanlarda adının “Kaberia” olduğu yazmaktadır. Kalenin akropol alanını çevreleyen surları, Romalıların tarzına benzer bir biçimde iç, orta ve dış olarak üç ayrı hattan oluşmaktadır. Daha sonraları Romalıların genişletip, güçlendirdiği Niksar Kalesi’ne, iki hamam, ibadethaneler, ambarlar ve hapishane bölümü eklenmiştir. Günümüzde Kültür Bakanlığınca Niksar Kalesini, Açık Hava Müzesine dönüştürmek için çalışmalar devam etmektedir.

Zile Kalesi

Tokat’ın Zile ilçesinde yer alan Zile kalesi, bir höyük üzerinde inşa edilmiştir. Diyarbakır Kalesinden sonra ülkemizin ikinci büyük kalesi özelliği taşımaktadır. Roma Dönemine ait olan bu eser, MÖ.47’de Roma imparatoru Jül Sezar’ın “Veni,Vidi,Vici” yani “Geldim, Gördüm, Yendim” sözlerinin tarihe geçtiği mekandır. Latince sözler kale sütunu üzerinde görülebilmektedir. Kale içerisinde günümüze kalıntıları ulaşabilen bir de saat kulesi mevcuttur. Akrapol özelliğindeki tarihi yapı, şehrin her yerinden görülebilen bir konumdadır. Kale içerisinde ayrıca restore edilen su sarnıcı ve küçük bir de tiyatro bulunmaktadır.

Almus Baraj Gölü

Tokat kent merkezine 34km uzaklıkta bulunan baraj Yeşilırmak üzerine kurulmuştur. Çevresinde mesire yerleri bulunan baraj gölü Tokat halkının hafta sonlarında dinlenmek için geldiği gözde mekanlardandır. Çevresi ormanlık alanlarla kaplı bölge, irili ufaklı koylara sahiptir. Su sporları için ideal olan Almus Baraj Gölü, çok sayıda ziyaretçinin geldiği keyifli yerlerden biridir.

Kaz Gölü

Tokat ili Pazar ilçesine bağlı Kaz Gölü, göçmen kuşların güzergahı üzerinde bulunduğundan doğal yaşamın en güzel mekanlarındandır. Meraklıları için Mart ve Mayıs ayları arasında yüzlerce kuş türünün gelerek, Temmuz ayına dek konaklayıp, üredikleri Kaz Gölü’nde gözetleme kuleleri yaptırılmıştır. Sazlarla kaplı olan gölün çevresinde doğa yürüyüşleri, kampçılık ve fotoğrafçılık gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

tokat kebabı

Tokat'ta Yeme İçme

Tokat yöresinin geleneksel mutfağı hem Karadeniz Bölgesi’nden hem de Anadolu’dan etkilenmiş olup, zengin bir menüye sahiptir. Sebze ve et ürünlerinin bir arada kullanıldığı yemeklerinde her damak tadına göre seçenekler bulmak mümkündür. Tokat Kebabı, Tokat Mantısı, Tokat Böreği gibi şehrin adıyla mühürlenmiş lezzetler bu kente has lezzetlerin en popülerleri arasında sayılabilir. Bunun dışında Tokat mutfağında pişen yemeklerden, Etli Dolma, Cevizli Çörek, Bakla Dolması, Gendüme Çorbası, Bezli Sucuk, Kabak Kavurması, Bat, Pehlili Pilav, Yoğurtmaç, Keşkek, Zile Kömesi, Erikli Yavan Sarma ve Mahlep Şarabı Tokat’a yolunuz düşerse tatmanız gereken lezzetler arasında önerilebilir.

Tokat Otobüs Bileti

Tokat'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Tokat otobüs biletini Tokat Otobüs Firmaları Erbaa Seyahat, Erektaş Turizm, Lüks Erova Seyahat, Net Turizm, Niksar Canlar Turizm, Niksarkale Turizm, Reşadiye Ses Turizm Tokat Almus Turizm, Tokat İmparator Turizm, Tokat Kale Seyahat, Tokat Seyahat, Tokat Yıldızı, Topçam Turizm, Zile Barış Turizm, Zile Canlar Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.