Türkiye'nin en kalabalık ikinci şehri olan Ankara, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarından kalma eski kaleler ve kalıntıların süslediği bir metropoldür. Modern şehir, hükümet ve devlet evleri, büyük üniversiteler, askeri üsler, konsolosluklar, hareketli gece hayatı ve şehrin en eski parkı olan Gençlik Parkı'yla ünlüdür. Sizde Ankara’yı içinize sindire sindire gezmek istiyorsanız mutlaka birkaç gününüzü Ankara’ya ayırmanız gerekiyor. İşte, Ankara’da gezilecek tarihi ve turistik yerlerin en önemlileri…
Modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtsal mezarı, Ankara’yı tepeden seyreder. Ankara’ya iner inmez gitmeniz, görmeniz gereken ilk yerlerden biridir. Anıtkabir, aslında müzeler ve tören avlusundan oluşan bu kompleksin sadece küçük bir bölümünü oluşturur. Pek çok Türk insanı için Anıtkabir’i ziyaret, adeta bir hac gibi özel bir eylemdir. Kompleksin ana girişi, Türk milletinin gücünü temsil etmek için kullanılan Hitit iktidar sembolleri olan 24 aslan heykelinin sıralandığı 262 metrelik bir yürüyüş yolu olan Aslan Yolu üzerindendir. Yol, soldaki büyük mezara çıkan basamaklarla, sütunlu yürüyüş yollarıyla çerçevelenmiş devasa bir avluya çıkar.
Anıtkabir’in sağındaki geniş müzede Atatürk hatıraları, kişisel eşyalar, ünlü hayranların hediyeleri ve çocukluk evinin ve okulunun yeniden yaratımları sergilenir. Alt katta, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin oluşumuyla ilgili kapsamlı sergiler, ses efektli savaş alanı duvar resimlerinden 1923 sonrası reformların ayrıntılı açıklamaları yer alır.
Tüm Ankara’yı tepeden seyretmek istiyorsanız mutlaka Ankara Kalesi’ne gitmelisiniz. Şehre hâkim olan bir tepeye konumlandırılmış olan bu kadim Kale, Galatlardan Osmanlı’ya kadar çok sayıda medeniyetin izlerini gözler önüne seriyor. Altındağ ilçe sınırları içerisinde bulunan kaleye girişler ise ücretsizdir. Ulustan geçen otobüs, metro ve diğer toplu taşıma araçlarını kullanarak kaleyi ziyaret edebilirsiniz.
1400’lü yılların başında Mimar Mehmet Bey tarafından inşa edilen Hacı Bayram Camii, Ankara/Ulus’ta yer alıyor. Bayramiye tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin de türbesinin bulunduğu cami, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. 2011 yılında yapılan son restorasyondan sonra camiinin iç kısmında bulunan nakışlar ortaya çıkartılmış ve eski güzelliğini tekrar yakalamıştır. Ulus’tan toplu taşıma araçlarını kullanarak camiye ulaşım sağlayabilirsiniz.
1997 yılında İsviçre’de yapılan bir elemede Avrupa genelinde “Yılın Müzesi” olarak kabul edilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın en ilgi çeken mekanlarından biri. Paleolitik Çağ’dan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar yaşamış birçok uygarlığın izlerini bulabileceğiniz müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Yakın tarihimizde birçok acının yaşandığı ve birçok ünlü siyasetçi, yazar, gazeteci, şair ve akademisyenin yolunun kesiştiği Ulucanlar Cezaevi Müzesi, hüzünlü bir atmosferi gözler önüne seriyor. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 10 TL., öğrenciler için ise 5 TL olarak belirlenmiş.
Türkiye'nin her yerinden Ankara'nın tarihi ve turistik yerlerini görmek için gelen ziyaretçiler, şehirlerarası otobüs yolculuğunu kullanabilir. Bunun için Yenimahalle'de bulunan Ankara Aşti Otogarı Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyerek kendisine en uygun Ankara Otobüs Biletini online satın alabilirler.